Батьки, схаменіться: дітям до року не можна їсти мед

Мед - корисний продукт, але безпечний він тільки для дорослих

Мед, їжа, дієта, продукти, харчування, діти, енмовлята, лікарі, ботулізм
Мед асоціюється в нас із чимось цілющим і невинним, але це не завжди так, особливо коли мова заходить про немовлят!

Лікарі попереджають батьків, що небезпечно годувати дітей медом або продуктами, що містять мед, до одного року життя. І ось чому мед такий небезпечний для немовлят. Проблема в ботулізмі. Зокрема, мова про ризик дитячого ботулізму, викликаного токсичними спорами бактерії Clostridium botulinum, пише IFLScience.

Отруйний токсин (з ботоксу)

Ботулізм - дуже небезпечний для життя стан, спричинений ботулінічним токсином - речовиною, що в мікроскопічних кількостях міститься в ботоксі. Якщо нейротоксин не вводиться обережно, він може спричинити параліч дихальних шляхів, що може стати смертельним.

C. botulinum виробляє захисні спори, в яких він може виживати в стані спокою роками. Останні широко поширені в природі. Вони зустрічаються в рибі, м'ясі, овочах і навіть меді. Самі спори зазвичай не створюють проблем для людей, тому що якщо бактерії не ростуть активно, вони не виробляють ботулінічний токсин.

Але це інакше для маленьких немовлят, чия травна та імунна системи недостатньо розвинені. З причин, які вчені ще не повністю пояснили, це робить немовлят віком до року вразливими до спор C. botulinum, ніж старші діти та дорослі.

Спори можуть колонізувати кишечник і почати виробляти ботулінічний токсин. Симптоми включають:

  • утруднене дихання,
  • втрату контролю над головою,
  • труднощі з годуванням,
  • запор.

При своєчасному виявленні стан піддається лікуванню, і діти зазвичай повністю одужують. Саме тому важливо негайно звернутися до лікаря, якщо ви вважаєте, що ваша дитина могла піддатися впливу ботулінічного токсину.

Мед і дитячий ботулізм

Дитячий ботулізм зустрічається дуже рідко, і не всі випадки можуть бути пов’язані з вживанням меду. Рекомендація існує, оскільки мед є відомим джерелом спор, і його легко уникнути. У звіті про випадок 2012 року британської дитини пакистанського походження, яка одужала від ботулізму, обговорюються деякі культурні практики в Азії, які передбачають годування немовлят медом.

У дорослих харчовий ботулізм може виникнути, хоча це також рідко. Особливий ризик становлять неправильно консервовані продукти, оскільки вони забезпечують умови з низьким вмістом кисню, необхідні цій бактерії для росту. Спори C. botulinum є термостійкими, хоча сам токсин можна знищити кип’ятінням.

Сумніваєтесь - викиньте 

Ботулінічний токсин був виявлений у ряді продуктів з низькою кислотністю, включаючи консервовані овочі та рибні консерви. Іншим потенційно несподіваним джерелом спалаху ботулізму в 1997 році була печена картопля, загорнута у фольгу, яку зварили, а потім залишили щільно загорнутою при кімнатній температурі на кілька днів – пам’ятайте, ця бактерія не любить кисню.

Крім утримання від меду, поки дитині не виповниться рік, Центри з контролю та профілактики захворювань пропонують низку інших порад, які допоможуть вам уникнути ботулізму. Ви не можете ввідчути смак ботулотоксину, тому головна порада: якщо сумніваєтеся - краще викиньте продукт!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube