Апгрейд новорічного меню: міняємо застаріле “Олів’є” на нові страви

Читать на русском

Смачний салат необов’язково складається з багатьох інгредієнтів

Читать на русском
Апгрейд новорічного меню: міняємо застаріле “Олів’є” на нові страви
П’ять рецептів, завдяки яким ваше новорічне меню заграє новими смаками

Смачний салат необов’язково складається з багатьох інгредієнтів

Традиції, за якими ми зустрічаємо Новий рік, здається, одні з найживучіших. Але є серед них і такі, які не завадило б змінити. Наприклад, салат “Олів’є” або оселедець під шубою. Адже існують тисячі рецептів чудових салатів, набагато смачніших та цікавіших.

Інформатор зібрав п’ять рецептів, завдяки яким ваше новорічне меню заграє новими смаками.

Салат із відвареним язиком і соусом чімічурі

Рецепт першого новорічного салату ми позичили у Євгена Клопотенка. Він не раз наголошував, що смачну страву можна приготувати лише з двох-трьох інгредієнтів. І салат з язиком під соусом чімічурі це доводить. Лише відварений яловичий язик, картопля та солоні огірки, а як смачно! Звісно, справа в оригінальному соусі, який об’єднує це все у надзвичайну страву. 

Як зробити:

  1. Відварюємо яловичий язик, додавши до нього 1 лавровий лист, 3 горошини духмяного перцю та 5 горошин чорного перцю. 
  2. Доки готується язик, відварюємо 3 однакові за розміром картоплі і залишаємо, щоб охололи.
  3. Обдаємо відварений язик холодною водою, даємо охолонути, знімаємо шкіру, нарізаємо кубиком.
  4. Очищуємо та нарізаємо кубиками картоплю, а за нею – два солоні огірки. Беремо саме солоні огірки, а не мариновані, тому що у складі соусу є винний оцет.
  5. Усі інгредієнти для салату змішуємо в мисці і переходимо до приготування соусу.
  6. Нарізаємо 5 гілочок петрушки, ½ перцю чилі (попередньо видаливши насіння) і переміщуємо все це у чашу блендера. Додаємо 2 зубчики часнику, вливаємо 5 ст. л. оливкової олії та 1 ст. л. винного оцту. Солимо і перебиваємо блендером до отримання однорідної маси. Після цього заправляємо соусом салат.

Салат із шинкою, картоплею та заправкою із йогурту

Шинка – це той продукт, з яким можна придумати багато смакових поєднань. Вона добре смакує із солоними огірками, із гірчицею чи медом, із сиром та яйцями. Рецепт цього салату варто записати ще й тому, що він може стати як чудовою заміною олів’є на святковому столі, так і повсякденним варіантом для смачного обіду.

Як зробити:

  1. Вмикаємо розігріватися духовку до температури 180 градусів, аби запекти овочі до салату. Запечені вони матимуть більше смаку, аніж відварені.
  2. Ретельно моємо морквину та 3−4 картоплини, висушуємо та викладаємо у форму для запікання, не очищаючи та не додаючи сіль чи олію. Накриваємо овочі фольгою і запікаємо. Картоплі вистачить 30 хвилин, щоб вона не розвалювалася в процесі нарізання, а моркву готуйте трохи довше, поки вона не стане м’якою.
  3. Даємо овочам трохи охолонути та та нарізаємо однаковими, доволі крупними частинами. Форма нарізки теж впливає на смак страви. 
  4. Шинку (250 г) нарізаємо спочатку смужками, а потім – такими ж частинками, як і моркву з картоплею.
  5. Викладаємо нарізані овочі та шинку у миску і додаємо 100 г оливок – можна цілими, а можна і розрізаними навпіл.
  6. Ламаємо руками 50 г волоських горіхів і додаємо їх у миску до інших інгредієнтів.
  7. Готуємо заправку: беремо 10 гілочок помитого кропу відділяємо зелень від стебел та мілко січимо, потім додаємо 2 зубчики мілко нарізаного часнику. Викладаємо в окрему миску кріп та часник, додаємо 150 г натурального йогурту та дрібку солі. 
  8. Перемішуємо і заправляємо салат. Додаємо ½ ч. л. меленого коріандру, сіль та перець до смаку, ще раз перемішуємо. Потрібно не перестаратися із сіллю, бо в салаті вже є оливки та шинка, які солоні.

Салат із копченою куркою, корейською морквою та огірком

 Цей салат, можливо, і не надто вишуканий, але його рецепт дуже швидкий і простий.

 Як зробити:  

  1. Натераємо варені яйця на тертці, викладаємо першим шаром на дно салатника і робимо сіточку з майонезу.
  2. Наступний шар – копчена курка, порізана дрібними кубиками. Поверх неї так само робимо сіточку з майонезу.
  3. Огірки нарізаємо кубиками і викладаємо на курку. Цей шар не можна змащувати майонезом.
  4. Далі шар моркви по-корейськи з майонезом, а нагору – сир, натертий на середній тертці.
  5. Готовий салат відправляємо на кілька годин у холодильник, щоб він просочився. Для подавання можна прикрасити зеленню.

Салат з печінки з яблуком та вишневим соусом

Салат просто приголомшливий: соковите листя салату, кисло-солодке хрумке яблуко, ніжна печінка та вишневий соус з бальзамічним оцтом. Справжня смакова феєрія! А головне – автентична українська страва.

Як зробити:

  1. Зачищаємо від жиру та плівок 400 грамів курячої печінки. Солимо і перчимо до смаку.

Обсмажуємо у пательні з невеликою кількістю соняшникової олії до готовності, перемішуючи лопаткою (приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку).

  1. Попередньо розморожуємо 100 вишні та викладаємо в невелику каструльку. Додаємо 2 ст. л. бальзамічного оцту, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин. 
  2. Перебиваємо вишню занурювальним блендером, щоб вийшов густий соус.
  3. На тарілку викладаємо 200 грамів міксу салатів, смажену курячу печінку і яблуко, нарізане тонкими часточками.
  4. Поливаємо вишневим соусом та за бажанням ще трохи солимо і перчимо.

Пряна закуска на гріночці з оселедцем, буряком та каперсами

Ця закуска з легкістю замінить на новорічному столі традиційну “шубу”. Її ми теж “поцюпили” у Євгена Клопотенка, який майонезну заправку радить приготувати самостійно.  

Як зробити: 

  1. Відварюємо 1 моркву у підсоленій воді, дістаємо з каструлі і залишаємо остигати. 
  2. Варимо вкруту 3 яйця, а потім опускаємо у холодну воду.
  3. Очищаємо і натираємо на дрібній терці буряк. Проціджуємо через сито та добре віджимаємо, щоб вичавити якнайбільше соку. 
  4. Беремо 2 філе оселедця, розрізаємо на 2 частини та кладемо у миску з буряковим соком. Залишаємо на 20 хвилин маринуватися.
  5. Очищаємо та нарізуємо дрібними кубиками охолоджену моркву.
  6. Чистимо і ріжемо кубиками яйця.
  7. Коли оселедець замаринується, викладаємо його на паперовий рушник і прибираємо зайву вологу. Ріжемо спочатку слайсами, а потім дрібно рубаємо.
  8. Шматочки бородинського хліба підсушуємо на сухій пательні без олії.
  9. Робимо домашній майонез та заправляємо закуску двома столовими ложками. Додаємо 50 г каперсів, перемішуємо та викладаємо на гріночки.

Раніше Інформатор писав про те, де відпочити на Новий рік у горах України та Польщі.

Також ми пояснювали, що недоречно дарувати на Новий 2023 рік.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.