6000 дронів у 2025 році та удар Ізраїля по росіянах в Ірані: ЗМІ отримали секретні документи про виробництво "шахедів"

Читать на русском

Росія запланувала отримати 6 тисяч дронів-камікадзе до середини 2025 року. Іран, по суті, продав державі-агресору франшизу

Читать на русском
Шахеди
Документи журналістам "злив" співробітник російського виробництва БПЛА

Росія запланувала отримати 6 тисяч дронів-камікадзе до середини 2025 року. Іран, по суті, продав державі-агресору франшизу

Видання Washington Post оприлюднила секретні дані про виробництво і постачання росії дронів-камікадзе Shahed-131 та Shahed-136, якими ворог регулярно атакує Україну. Співробітництво рф з Іраном передбачає виробництво 6 тисяч "шахедів" до літа 2025 року. Документи журналістам надав співробітник заводу в економічній зоні рф "Алабуга".

Про це йдеться у матеріалі видання від 18 серпня.

Джерело документів

Так, документи отримані від "людини, яка працювала в Алабузі, але виступає проти путінської війни в України" і належать до кінця 2022 — весни 2023 року. Вони включають листування, плани заводу, презентації та креслення. Людина вирішила оприлюднити деталі програми з виробництва та постачання "шахедів" у надії, що міжнародна увага може призвести до додаткових санкцій, що допоможе перервати виробництво дронів та швидше завершити війну, йдеться у публікації.

"Це було єдине, що я міг зробити, щоб хоча б зупинити і, можливо, створити якісь перешкоди для реалізації цього проекту... Це зайшло занадто далеко", - цитує газета своє джерело.

План "Алабуги"
План "Алабуги"

Обсяги виробництва "шахедів"

З документів стало відомо, що угода росії з Іраном коштує 151 млрд рублів що перевищує 2 мільярди доларів за обмінним курсом на той час (це близько 74 млрд грн). Відповідно до домовленостей, досягнутих раніше, більше половини цієї суми мало надійти до Ірану, який наполягав на оплаті в доларах або золоті через нестабільність курсу рубля.

У рамках програми передбачається виробництво 6 тисяч "шахедів" - перші 600 апаратів мали бути зібрані повністю з іранських комплектуючих з 2 січня по 30 червня 2023 року, ще 1332 — у російських корпусах з іранським наповненням до кінця 2023 року і нарешті останніх 4068 до кінця червня 2025 року. Таким чином, Іран по суті продав росії франшизу, йдеться у матеріалі.

Обсяги виробництва

Виробництво дронів: росія відстає від графіка

Дослідники вашингтонського Інституту науки та міжнародної безпеки, які на прохання видання перевірили документи, що стосуються виробничого процесу, підрахували, що роботи на об’єкті в Алабузькій особливій економічній зоні Республіки Татарстан рф відстають щонайменше на місяць від графіка.

Завод зібрав безпілотники, надані Іраном, але сам виготовив лише корпуси, і, ймовірно, не більше ніж для 300 БПЛА, дійшли висновку дослідники. За їх словами, "Алабуга" навряд чи досягне наміченої дати випуску 6000 безпілотників.

Дані також показують, що понад 90% комп’ютерних мікросхем і електричних компонентів системи безпілотників виробляються на Заході, переважно в Сполучених Штатах. Згідно з документом, лише чотири зі 130 електронних компонентів, необхідних для створення безпілотника, виготовляються в рф. Зокрема, складнощі повʼязані з нездатністю росії масово виробляти надійні поршневі авіадвигуни малої потужності. Алабуга локалізуватиме копію іранської піратської копії німецької Limbach Flugmotoren L550E (за звук якого "шахеди" прозвали літаючими мопедами), випливає з документів.

Ізраїль ледь не вбив росіян на фабриці дронів в Ірані

Численні співробітники Alabuga їздили до центрів виробництва безпілотників в Ірані, щоб отримати досвід, згідно з кадровими документами. Серед делегацій були керівники проектів та інженери, а також студенти та робітники.

Коли одна група відвідувала Тегеран 29 січня, ізраїльська служба зовнішньої розвідки Моссад завдала удару по збройовій фабриці в іранському місті Ісфахан, внаслідок чого полум’я спалахнуло з місця, яке, як вважають, було центром виробництва безпілотників і ракет. За словами особи, яка надала документи, менеджерам та інженерам "Алабуги" було заборонено залишати свій готель, оскільки іранські чиновники були стурбовані тим, що Ізраїль може завдати удару по об’єктах, які група мала відвідати.

Нагадаємо, США продовжують спроби переконати Іран припинити продавати росії безпілотники. В обмін на це країні пропонують зменшити санкційний тиск. Це питання порушували під час непрямих переговорів у Катарі та Омані. Наразі даних про конкретні рішення чи принаймні обіцянки - немає.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live.Підписатися на канал у Viber можна тут

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.