12 страв на Різдво: що має бути на столі

Цього дня на стіл подають 12 пісних страв

12 страв на Різдво: що має бути на столі

В Україні Різдво вважається одним з головних християнських свят. Цього дня за святковим столом збирається вся родина. Традиційно готують 12 страв, які символізують таку кількість апостолів.

Інформатор розповідає, що має бути на різдвяному столі.

Головними стравами є кутя та узвар. На столі обов'язково має стояти свічка, запалювати яку має власник будинку. Вважається, що її вогонь очищає будинок від негативу. Важливою та основною вимогою є те, що страви мають бути пісними. На стіл також заведено подавати хліб.

  • Кутя. Її готують з пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок та меду. Додають узвар, шоколад, курагу, чорнослив, родзинки або халву. Кутя може бути рідкою або густою, іноді її вважають за краще готувати з рису.
  • Узвар. Його готують з сухофруктів (сушених яблук, груш, чорносливу, додають цукор або мед). За бажанням перед подачею узвар можна прикрасити цедрою лимона чи апельсина.
  • Борщ. Він має бути пісним, без м'ясного бульйону. 
  • Голубці. Для начинки можна використовувати: гречку, гриби, рис та овочі.
  • Вінегрет та соління. Це чудове доповнення до будь-якого столу. Вінегрет готують з відварених овочів: картоплі, моркви, буряків, а також цибулі, зелені та солоних огірків. З солінь -  квашену капусту, мариновані помідори та огірки, перці або баклажани.
  • Вареники. Для начинки можна взяти капусту чи картоплю. Їх подають із цибулевою піджаркою.
  • Риба. Підійде запечений короп, маринована скумбрія або оселедець.
  • Квасоля чи горох. Готують страву зазвичай у томатній підливі з цибулею та морквою.
  • Тушкована капуста з грибами. Овочі потрібно протушкувати та прикрасити зеленню.
  • Грибна юшка з вушками. Вушка - це маленькі пельмені з начинкою з грибів або капусти. Подавати страву потрібно у глибокій тарілці.
  • Гарнір (картопля чи рагу із овочів). Тушкована картопля з цибулею та морквою, можна також приготувати рагу з овочів (кабачки, цибуля, помідори, морква, картопля).
  • Десерт. Традиційно запікають у духовці яблука. Їх можна полити медом та посипати горіхами. Можна також приготувати різдвяне печиво, для начинки підходять горіхи.

Раніше Інформатор писав, як готувати смачний узвар та кутю на Різдво .

Крім того, коли в Україні святкують «католицьке» Різдво .

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Слідкуйте за новинами онлайн прямо в месенджері на нашому Telegram-каналі  Інформатор Live . Підписатися на канал у Viber можна тут

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube