«Ніхто не просить Зеленського визнати Крим російською територією»
«Не буде жодної угоди, яка дасть Росії міцніші основи, необхідні для перегрупування та повернення з більшим насильством».
Кліп "Запах твого волосся" – це візуальна поема про любов і втрату. Головний герой, якого грає фронтмен гурту Дмитро Жук, блукає порожніми просторами, сповнений присутністю коханої, що зникла з його життя.
Дізнайтеся як наточити ніж у домашніх умовах - Різні способи та засоби для точіння ножів
Як нагострити ножа і при цьому не надто втомитися, не порізати руки і не зіпсувати лезо? Питання лише на перший погляд здається простим. Заточення ножів – це ціле мистецтво та традиційний брусок – не єдиний для цього інструмент. Ми розповімо вам не просто, як точити ножі, а як правильно точити ножі, що, погодьтеся, набагато складніше та цікавіше.
Як правильно заточити ніж? На перший погляд, справа нехитра. Береш в одну руку лезо, в іншу якусь кам'янюку , вибираєш правильний кут та возиш туди сюди. Але все дуже просто лише на перший погляд. Що вибрати: брусок, мусат чи алмазну точилку? Чи можна довіряти різноманітним точилкам? Що робити з керамічними ножами? Давайте розбиратися.
Ми не розповідатимемо, як точити ножі точилкою, про це все зрозуміло намальовано на її упаковці. Однак немає в цьому процесі ніякої краси та мистецтва, та й якість заточування буде такою собі. Інша річ точильний камінь! Він вимагає підходу та вміння.
Промийте камінь водою і проведіть по ньому вологою мильною ганчірочкою. Щоб встановити правильний кут, візьміть квадратний аркуш паперу і зігніть його спочатку вдвічі, а потім вчетверо – ви отримаєте кут у 45 градусів. Потім складіть його ще раз, щоб отримати кут приблизно 22 градуси, ідеальний кут для домашнього заточування лез. Цей зразок прикладіть до каменю і прикладіть до нього ніж. Коли заточуватимете, намагайтеся зберігати саме це його положення щодо каменю. Нехай лезо ковзає по каменю так, як показано на відео.
Не тисніть надто сильно на лезо, щоб не зламати його. Проведіть лезом по каменю приблизно п'ятдесят разів. Цього буде цілком достатньо. Потім переверніть ножа на інший бік і повторіть все спочатку. Після цього промийте ніж холодною водою, щоб змити металевий пил. Якщо ви хочете зробити ніж гострішим, візьміть мусат і повторіть все спочатку. Якщо потрібна гострота бритви – повторіть те саме, використовуючи замість каменю товстий шкіряний ремінь.
Як заточити ніж у домашніх умовах? Якщо ви не хочете морочитися з брусками та мусатами та визначати ідеальний кут нахилу, якщо ви точите не дорогий колекційний ніж з тонкою інкрустацією, а просто кухонний інструмент (за умови, що ви не шеф-кухар у хорошому ресторані), купіть для його заточення спеціальний ручний чи електричний прилад. Точилка все робить сама і дозволяє вам не вникати в технології. Але, на думку знавців культури точіння ножа, знімає дуже багато металу і псує клинок. Але якщо ми маємо справу з лезом з мас-маркету, чи варто про це тужити? Деякі вигадливі точилки коштують досить дорого, 200-250 доларів. Зате і служать довго та добре. Далі ми розберемося з усіма точильними пристосуваннями та визначимо для кожного плюси та мінуси.
На перший погляд, це найпростіший пристрій. Що складного може бути у камені? Насправді все. Вони бувають різного ступеню зернистості та виготовлені з різних матеріалів. Бруски бувають дорогими (алмазні та японські водні камені) та дешевими (керамічними). У руках майстра заточування ножа бруском схоже на магію. Якщо ви думаєте, як заточити керамічний ніж або звичайний кухонний, брусок точно не підведе.
Це простий і недорогий пристрій, щоб швидко привести в робочий стан недорогий кухонний ніж. Як правильно точити ножі точилкою? Це дуже просто. Вставляєте лезо в спеціальний роз'єм і або катаєте точилку по столу (роликову), або ведіть його вперед-назад, якщо у вас стаціонарний пристрій. Зробити це дуже просто, але, на жаль, гострота ножа, загостреного таким чином, швидко знижується. І гострити його доведеться часто.
Раніше подібні пристрої були доступні тільки професіоналам, але сьогодні вони перейшли в категорію побутової техніки. Як правильно точити ножі на верстаті? В інструкції до пристрою все буде докладно описано. Кут зустрічі каменю із лезом визначається автоматично. Весь процес займає кілька хвилин. І ось у вас є гостра і добре відшліфована кромка навіть на тупому шматку металу. Зверніть увагу, що на верстаті ви можете гострити не тільки ножі, але і ножиці, викрутки та інші інструменти. Єдиний мінус цього варіанту порівняно висока ціна приладу.
Мусат – це сталевий стрижень із спеціальними засічками. Строго кажучи, їм ніж не точать, а правлять. Це інструмент для справжніх гурманів клинка. Розібравшись, як точити ножі каменем, і привівши лезо в ідеальний стан за всіма критеріями ножового мистецтва, перед тим як починати різати, і після роботи майстер заточування, що береже свій клинок, править його мусатом. Виглядає це так:
Якщо ви розібралися, як точити ножі мусатом, наступний етап освоєння магії клинка для вас – точилка Ланські. Ці прості на вигляд пристрої створені для того, щоб точити ніж під певним кутом. Ви можете купити один пристрій, спеціально для вашого клинка, якщо хочете, щоб він завжди був гострий. А можете придбати цілий набір з різним камінням, затискачами, тримачами та іншими пристроями. Коштують ці системи порівняно недорого. А освоїти роботу з ними нескладно.
Це вже чисто професійне обладнання. І ви не зможете навчитися користуватися ними, читаючи статті в інтернеті. Як точити керамічний ніж, як упорядкувати мисливський і не зіпсувати його, - про все це вам розповість майстер. Він врахує всі нюанси: з якого матеріалу зроблено лезо, для чого воно використовуватиметься (рубати кістки або робити надточні тонкі надрізи). Майстер визначить, як сильно можна нагріти сталь, з якою швидкістю обертати кола і під яким кутом. Навчитися цьому набагато складніше, ніж дізнатися, як правильно точити ніж каменем і як точити ніж бруском.