Як відкрити устриці в домашніх умовах
Корисні поради як вибрати устриці
Корисні поради як вибрати устриці
Устриці поступово переходять з розряду делікатесів в категорію звичних страв. Їх можна знайти на прилавках спеціалізованих магазинів і звичайних супермаркетів. Цей продукт багатий вітамінами, мінеральними солями та цинком, який відповідає за вироблення тестостерону в організмі чоловіків. Багато людей відмовляють собі в задоволенні поласувати молюсками, бо не знають, як відкрити устрицю на власній кухні. Саме про це піде мова в даній статті. Інформатор підготував для вас ряд рекомендацій, завдяки яким ви зможете порадувати себе і своїх близьких вишуканими ласощами.
Як вибрати устриці
Існує кілька моментів, на які слід звертати увагу при виборі:
- Відсутність сколів і тріщин на поверхні раковин.
- Однорідна структура «будиночка» без шорсткостей.
- Виразні візерунки та приємний перламутровий відлив.
- Щільно закриті стулки.
Якщо стулки відкриті, постукайте по них. Живі молюски повинні миттєво відреагувати та зімкнути їх.
- Велика вага - ознака того, що всередині багато устричного соку. Якщо устриця важка і всередині є сік - вона жива.
- Глухий звук при постукуванні панцирів одна об одну.
- «Сплячі» молюски - найсмачніші. Їх кладуть в солону морську воду температурою від 4 °C, де вони продовжують жити ще пів року. На прилавки викладають спочатку лід, а потім делікатес в пакетах. Також можна зустріти продукт в спеціальній упаковці з водоростями.
- Купуючи консерви в маринаді, ретельно вивчіть етикетку. На ній має бути вказано склад. Важливо, щоб серед компонентів не було синтетичних консервантів.
- Після того, як ви вирішите розкрити устрицю, потрібно оглянути її м'якоту. Вона повинна бути прозорою, як і рідина навколо.
Обов'язково звертайте увагу на інформацію, яка вказана на упаковці. Це країна походження, сорт, умови зберігання, вага і термін придатності продукту. Товар без етикетки купувати категорично не рекомендується. Як і вірити на слово продавцеві. Вживання неякісних морепродуктів може привести до важкого харчового отруєння.
Найкраще здійснювати покупку в перевіреному місці. Там, де ви зазвичай берете рибу та інших морських мешканців до столу. Якщо таких місць на прикметі немає, зверніться за порадою до друзів. Щоб не ризикувати здоров'ям і не витратити даремно особистий бюджет.
Підготовка до відкривання раковини
Дотримуючись наших дільних порад, ви придбали якісний і свіжий продукт. Але перш ніж відкрити устриці в домашніх умовах, їх потрібно гарненько вимити. Озбройтеся щіткою з жорстким ворсом і під проточною водою почніть вичищати панцири. Таким чином ви зможете видалити найменші залишки піску і водоростей з їх поверхні. Очищені черепашки можна помістити в посудину, і накривши мокрим рушником, відправити в холодильник. У такому вигляді вони зможуть зберігатися ще 2-3 дні. До приходу гостей їх можна витягнути, відкрити та подати до столу.
Як відкрити устриці
Щоб процес пройшов легко і без травм, вимитих молюсків рекомендується на годину помістити в холодильник. Далі слід взяти рушник або грубі рукавички (в закладах зазвичай використовують кольчужні). Такий інвентар допоможе вберегти руки від порізів. Щоб уникнути ран і псування продукту рекомендується ретельно стежити за положенням ножа.
Вчимося правильно відкривати устриці вдома:
- Покладіть раковину на стіл, щоб пласка частина виявилася зверху. Акуратно притисніть її рукою.
- Вставте кінчик ножа всередину із загостреного боку в те місце, де є невелика щілина.
- Круговим рухом поверніть лезо, щоб стулки відкрилися трохи ширше.
- Проведіть лезом уздовж стулок, притискаючи його до верхньої кришки. Таким чином ви одночасно нейтралізуєте аддуктор (м'яз, яка відповідає за змикання стулок в момент небезпеки), а також не зачепите м'якоту, заради якої здійснюється вся витівка.
- Притримуйте нижню частину черепашки, щоб не розплескати дорогоцінний устричний сік і часом не упустити м'ясо.
- Коли частини панцира будуть відокремлені одна від одної, видаліть частинки м'якоті з верхньої кришки в нижню.
- Переконайтеся в тому, що в продукті відсутні осколки від раковини, пісок або будь-яке інше сміття.
- Відокремте сполучні тканини молюска від «будиночка» в місці змикання стулок.
- Просуньте ніж між м'ясом і раковиною-блюдцем.
- Полийте соком лимона і bon appetit!
Якщо ви збираєтеся часто розкривати устриці, рекомендуємо придбати спеціальне пристосування. Перше - це щітка з жорстким ворсом. На поверхні черепашки часто наростають різні водорості та каміння. Видалити їх руками або кухонною губкою не вийде. Тому рекомендуємо відвідати господарський магазин і придбати найжорсткішу щітку.
У посудних крамницях продають спеціальні ножі та рукавички. Перші відрізняються розміром і формою леза. На відміну від кухонних побратимів, вони мають вузьку спеціалізацію і прекрасно справляються з поставленим завданням. Відкрити устриці без спеціального ножа цілком можливо. Але зробити це трохи складніше. Що стосується рукавичок, можна використовувати знайомий всім прогумований варіант або ж кольчужний. Вироби з міцної і гнучкої металевої сітки добре захищають руки та дозволяють уникнути порізів. Професіонали, які постійно працюють з цим делікатесом, не обходяться без спеціального інвентарю.
Як відкрити устриці, якщо немає ножа
Якщо ви вибралися на пікнік або морську прогулянку, і поруч не виявилося ножа, не впадайте у відчай. Все, що вам потрібно - це лимонний сік і трошки терпіння. Видавіть сік, капніть його на стулки та чекайте. Буквально через 5-7 хвилин раковина повинна відкритися. Такий варіант часто називають «похідним»або «хитрим», тому, що він не раз виручав цінителів делікатесу в складній ситуації. Відкрити устрицю без ножа набагато простіше, хоч і трохи довше, ніж класичним способом. Залишиться тільки вжити м'якоту в їжу, використовуючи нижню стулку як ложку.
Як їсти устриці
Цей делікатес має приємний морський смак: ніжний з солоними нотками, як саме море. Його прийнято вживати з лимонним соком, легкими кисло-солодкими соусами, оцтом, оливковою олією, доповнювати овочами, крутонами, сиром. Багато цінителів воліють поєднувати найніжніших молюсків з тостами з чорного хліба.
Після того, як вам вдалося розкрити устрицю, м'ясо можна не виймати з черепашки, а використовувати її в якості ложки. Перед вживанням рекомендується збризнути вміст лимонним соком і посипати меленим перцем. Ніякі спеціальні добавки для цієї страви не потрібні, оскільки її смак досить збалансований і приємний. Однак багато цінителів вважають за краще готувати соус на основі лука шалот, а також білого і рисового оцту.
Що стосується напоїв, то молюсків маленького розміру заведено запивати шампанським, легкими білими або рожевими винами. Особин побільше можна поєднувати з міцними танінними винами. Дивно, але в зимову пору року смак продукту прекрасно розкривається в поєднанні з горілкою. Все, що потрібно знати, купуючи додому устриці як відкрити і як подавати.
Термін придатності продукту
Свіжі молюски в закритому вигляді можуть зберігатися в холодильнику не більше як тиждень. Якщо ви попередньо почистили та помили їх під проточною водою, термін зберігання становить 2-3 дні. Продукт у відкритому вигляді, навіть за умови, що буде розміщений на блюді з льодом, може перебувати не більше двох діб. Фахівці рекомендують купувати й з'їдати його відразу. Тільки у свіжому вигляді морепродукти мають ніжний смак і неймовірний аромат. А як відкрити устриці з чим їх їсти, ви тепер знаєте. Балуйте себе і своїх близьких оригінальними стравами якомога частіше!
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.