Головна
Блог
17:00, 28 Січня

Як варити рис?

Рис — універсальна крупа. Він може бути самодостатнім гарніром або основою для безлічі різних страв. Здавалося б, ну хто шукатиме в інтернеті, як правильно готувати рис? Насправді питання цілком актуальне, адже залежно від призначення потрібно вибрати певний сорт рису, та й готувати його потрібно також по-різному. У цій статті Інформатор розповість все про те, як готувати рис, поділиться порадами та лайфхаками, щоб він вийшов бездоганним. Варіанти, як ідеально приготувати рисову крупу Рис готується по-різному, декількома методами: у каструльці; у мікрохвильовій печі у спеціальному посуді; у сотейнику; у мультиварці. Для кожного з методів – свої правила та час варіння. Не забувайте також про сорти рису, саме від них залежить, чи вийде у вас запланована страва. Можна також вибрати різну основу. Традиційно рис готують на воді, але можна використовувати курячий бульйон або молоко, підійде і рослинне. Окремо варто відзначити готування круп для таких страв як суші або різотто. В одному випадку крупа повинна вийти “липкою”, а в другому - клейкою. Як варити рис для суші? Спочатку ретельно промиваємо крупу, зернятка, що спливли краще викинути Можна вистелити на дно каструлі пергаментний папір, це дозволить уникнути пригорання. Після цього висипаємо потрібну кількість крупи, ллємо холодну воду і слідкуємо. Виставляємо вогонь на середній рівень, чекаємо поки закипить, а потім викручуємо вогонь на найменший з можливих режим. Після цього потрібно потім потомити крупу ще 20-30 хвилин, цього часу буде достатньо, щоб вона пропарилася до потрібного нам стану. Але це ще не все! Щоб рис для суші вийшов правильної консистенції, потрібно додати до нього рисовий оцет, сіль та трохи цукру. Тепер залишилося лише дочекатися, коли крупа охолоне і можна крутити чудові домашні суші. Які умови приготування рису мають бути? При варінні рису важливим є співвідношення крупи і води. Вважається, що пропорція становить приблизно один до одного, але це не зовсім так. Для кожного сорту правила свої. Довгозерний рис краще варити так, щоб води було в 1,5-2 рази більше, ніж крупи. Для круглозерного потрібно більше води, у цьому разі пропорція буде 1 до 2,5-3. Найбільше води потрібно для дикого рису – 1 порцію слід заливати 3,5 порціями води. Ще кілька правил для приготування хорошого рису: Під час варіння краще не відкривати кришку та не перемішувати рис. Зі зламаних зернят виділятиметься крохмаль, який зіпсує консистенцію каші. Після того, як рис зняли з вогню, слід дати йому настоятися 15-20 хвилин. Якщо у крупі залишилася волога, її можна злити. Ще один варіант — накрити каструлю рушником — воно вбере залишки рідини. Якщо ви плануєте варити рис у сотейнику або сковороді, краще попередньо обсмажити його протягом 1-2 хвилин, так він вийде розсипчастий. Як підготувати рис до приготування їжі? Для більшості страв потрібен розсипчастий рис. Щоб досягти такого ефекту, перед приготуванням крупу потрібно промити. Це необхідно для того, щоб змити крохмаль і зробити рис менш клейким. Для промивання рису найзручніше використовувати дрібний друшляк або сито, але якщо такого немає, можна обійтися і звичайною мискою. Крупу слід промити 3-5 разів, доки вода не стане повністю прозорою. Щоб скоротити час варіння, можна залишити рис настоюватись у воді на півгодини-годину. У такому разі кількість води у каструлі при варінні можна зменшити. Якщо ви плануєте готувати різотто або рис для суші, тоді ретельне промивання не потрібне, адже в цих стравах рис якраз і має бути клейким. Достатньо один раз сполоснути його і починати приготування. Скільки потрібно готувати рис? Тривалість приготування цієї крупи залежить від сорту. Про те, скільки часу потрібно готувати різний рис, як варити його, щоб вийшло смачно — розповідаємо в цьому пункті. Звичайний білий рис. Вже оброблений, тому готується дуже швидко, у порівнянні з іншими видами. Варити такий рис потрібно 15-20 хвилин. Довгозерний рис, також відомий як “індика”. Розсипчастий, ідеальний як гарнір чи інгредієнт для салату. Для потрібної кондиції потрібно готувати 20-30 хвилин. Бурий рис. Вважається дуже корисним, містить багато вітамінів та мінералів. Як приготувати рис басматі? Варити від 25 до 40 хвилин, дивлячись, щоб він не переварився. Чорний рис. Найкорисніший, але й готується найдовше. На його приготування потрібно близько 40 хвилин. Вказаний час прописано для варіння рису в каструлі або в мультиварці на режимі “Варка”, “Крупи” або “Експрес” Що можна додати до рису? Рис чудово поєднується практично з будь-якими продуктами — м'ясом, рибою, овочами, соусами тощо. За стандартом до рису додають сіль, але можна урізноманітнити його спеціями на ваш смак: карі; кориця; гвоздика; кардамон; кмин; прованські трави; шафран; зіра та інші. Крім того, зовсім не обов'язково їсти звичайний рис, можна зробити смачну страву з різними інгредієнтами на його основі. Розкажемо, як приготувати смачний рис із різними добавками: Морепродукти. На невеликій кількості олії обсмажте мідії, креветки та трохи подрібненого часнику. Можна також відправити туди кілька помідорів чері, розрізаних навпіл. Змішати коктейль з рисом і насолоджуватися! Томатний соус та фета. На розігрітій сковорідці потримати консервовані помідори з невеликою кількістю часнику. Соусом, що вийшов, полити рис і додати зелень з сиром фета. Дуже смачно! Гриби з цибулею. Подрібнити гриби, цибулю та часник, обсмажити та перемішати з рисом. Рис у китайському стилі. Кубики курячого філе обсмажити, додати спеції: імбир, паприку, сушений часник. Перемішати з рисом і додати трохи зеленої цибулі. Найпростіший рецепт. На сковороді обсмажити цибулю, часник та трохи моркви. Якщо любите, можна додати кілька кубиків сала. Змішати із рисом. Висновки Тепер ви знаєте, як смачно приготувати рис для себе та близьких. Вибирайте сорт рису, виходячи з ваших потреб, звертайте увагу на час варіння та не соромтеся експериментувати з добавками!

Як варити рис?

Як варити рис?

Читать на русском

Все, що потрібно знати – як готувати, скільки варити, з чим подавати

Читать на русском
Як варити рис?

Все, що потрібно знати – як готувати, скільки варити, з чим подавати

Рис — універсальна крупа. Він може бути самодостатнім гарніром або основою для безлічі різних страв. Здавалося б, ну хто шукатиме в інтернеті, як правильно готувати рис? Насправді питання цілком актуальне, адже залежно від призначення потрібно вибрати певний сорт рису, та й готувати його потрібно також по-різному.

У цій статті Інформатор розповість все про те, як готувати рис, поділиться порадами та лайфхаками, щоб він вийшов бездоганним.

Варіанти, як ідеально приготувати рисову крупу

Рис готується по-різному, декількома методами:

  • у каструльці;
  • у мікрохвильовій печі у спеціальному посуді;
  • у сотейнику;
  • у мультиварці.

Для кожного з методів – свої правила та час варіння. Не забувайте також про сорти рису, саме від них залежить, чи вийде у вас запланована страва.

Можна також вибрати різну основу. Традиційно рис готують на воді, але можна використовувати курячий бульйон або молоко, підійде і рослинне.

Окремо варто відзначити готування круп для таких страв як суші або різотто. В одному випадку крупа повинна вийти “липкою”, а в другому - клейкою.

Як варити рис для суші?

  1. Спочатку ретельно промиваємо крупу, зернятка, що спливли краще викинути
  2. Можна вистелити на дно каструлі пергаментний папір, це дозволить уникнути пригорання. Після цього висипаємо потрібну кількість крупи, ллємо холодну воду і слідкуємо.
  3. Виставляємо вогонь на середній рівень, чекаємо поки закипить, а потім викручуємо вогонь на найменший з можливих режим. Після цього потрібно потім потомити крупу ще 20-30 хвилин, цього часу буде достатньо, щоб вона пропарилася до потрібного нам стану.
  4. Але це ще не все! Щоб рис для суші вийшов правильної консистенції, потрібно додати до нього рисовий оцет, сіль та трохи цукру.
  5. Тепер залишилося лише дочекатися, коли крупа охолоне і можна крутити чудові домашні суші.

Які умови приготування рису мають бути?

При варінні рису важливим є співвідношення крупи і води. Вважається, що пропорція становить приблизно один до одного, але це не зовсім так. Для кожного сорту правила свої.

Довгозерний рис краще варити так, щоб води було в 1,5-2 рази більше, ніж крупи. Для круглозерного потрібно більше води, у цьому разі пропорція буде 1 до 2,5-3. Найбільше води потрібно для дикого рису – 1 порцію слід заливати 3,5 порціями води.

Ще кілька правил для приготування хорошого рису:

  • Під час варіння краще не відкривати кришку та не перемішувати рис. Зі зламаних зернят виділятиметься крохмаль, який зіпсує консистенцію каші.
  • Після того, як рис зняли з вогню, слід дати йому настоятися 15-20 хвилин. Якщо у крупі залишилася волога, її можна злити. Ще один варіант — накрити каструлю рушником — воно вбере залишки рідини.
  • Якщо ви плануєте варити рис у сотейнику або сковороді, краще попередньо обсмажити його протягом 1-2 хвилин, так він вийде розсипчастий.

Як підготувати рис до приготування їжі?

Для більшості страв потрібен розсипчастий рис. Щоб досягти такого ефекту, перед приготуванням крупу потрібно промити. Це необхідно для того, щоб змити крохмаль і зробити рис менш клейким.

Для промивання рису найзручніше використовувати дрібний друшляк або сито, але якщо такого немає, можна обійтися і звичайною мискою. Крупу слід промити 3-5 разів, доки вода не стане повністю прозорою. Щоб скоротити час варіння, можна залишити рис настоюватись у воді на півгодини-годину. У такому разі кількість води у каструлі при варінні можна зменшити.

Якщо ви плануєте готувати різотто або рис для суші, тоді ретельне промивання не потрібне, адже в цих стравах рис якраз і має бути клейким. Достатньо один раз сполоснути його і починати приготування.

Скільки потрібно готувати рис?

Тривалість приготування цієї крупи залежить від сорту. Про те, скільки часу потрібно готувати різний рис, як варити його, щоб вийшло смачно — розповідаємо в цьому пункті.

  • Звичайний білий рис. Вже оброблений, тому готується дуже швидко, у порівнянні з іншими видами. Варити такий рис потрібно 15-20 хвилин.
  • Довгозерний рис, також відомий як “індика”. Розсипчастий, ідеальний як гарнір чи інгредієнт для салату. Для потрібної кондиції потрібно готувати 20-30 хвилин.
  • Бурий рис. Вважається дуже корисним, містить багато вітамінів та мінералів. Як приготувати рис басматі? Варити від 25 до 40 хвилин, дивлячись, щоб він не переварився.
  • Чорний рис. Найкорисніший, але й готується найдовше. На його приготування потрібно близько 40 хвилин.

Вказаний час прописано для варіння рису в каструлі або в мультиварці на режимі “Варка”, “Крупи” або “Експрес”

Що можна додати до рису?

Рис чудово поєднується практично з будь-якими продуктами — м'ясом, рибою, овочами, соусами тощо. За стандартом до рису додають сіль, але можна урізноманітнити його спеціями на ваш смак:

  • карі;
  • кориця;
  • гвоздика;
  • кардамон;
  • кмин;
  • прованські трави;
  • шафран;
  • зіра та інші.

Крім того, зовсім не обов'язково їсти звичайний рис, можна зробити смачну страву з різними інгредієнтами на його основі.

Розкажемо, як приготувати смачний рис із різними добавками:

  1. Морепродукти. На невеликій кількості олії обсмажте мідії, креветки та трохи подрібненого часнику. Можна також відправити туди кілька помідорів чері, розрізаних навпіл. Змішати коктейль з рисом і насолоджуватися!
  2. Томатний соус та фета. На розігрітій сковорідці потримати консервовані помідори з невеликою кількістю часнику. Соусом, що вийшов, полити рис і додати зелень з сиром фета. Дуже смачно!
  3. Гриби з цибулею. Подрібнити гриби, цибулю та часник, обсмажити та перемішати з рисом.
  4. Рис у китайському стилі. Кубики курячого філе обсмажити, додати спеції: імбир, паприку, сушений часник. Перемішати з рисом і додати трохи зеленої цибулі.
  5. Найпростіший рецепт. На сковороді обсмажити цибулю, часник та трохи моркви. Якщо любите, можна додати кілька кубиків сала. Змішати із рисом.

Висновки

Тепер ви знаєте, як смачно приготувати рис для себе та близьких. Вибирайте сорт рису, виходячи з ваших потреб, звертайте увагу на час варіння та не соромтеся експериментувати з добавками!

ФОТОРЕПОРТАЖІ

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.