Все, що потрібно знати – як готувати, скільки варити, з чим подавати
Рис — універсальна крупа. Він може бути самодостатнім гарніром або основою для безлічі різних страв. Здавалося б, ну хто шукатиме в інтернеті, як правильно готувати рис? Насправді питання цілком актуальне, адже залежно від призначення потрібно вибрати певний сорт рису, та й готувати його потрібно також по-різному.
У цій статті Інформатор розповість все про те, як готувати рис, поділиться порадами та лайфхаками, щоб він вийшов бездоганним.
Рис готується по-різному, декількома методами:
Для кожного з методів – свої правила та час варіння. Не забувайте також про сорти рису, саме від них залежить, чи вийде у вас запланована страва.
Можна також вибрати різну основу. Традиційно рис готують на воді, але можна використовувати курячий бульйон або молоко, підійде і рослинне.
Окремо варто відзначити готування круп для таких страв як суші або різотто. В одному випадку крупа повинна вийти “липкою”, а в другому - клейкою.
Як варити рис для суші?
При варінні рису важливим є співвідношення крупи і води. Вважається, що пропорція становить приблизно один до одного, але це не зовсім так. Для кожного сорту правила свої.
Довгозерний рис краще варити так, щоб води було в 1,5-2 рази більше, ніж крупи. Для круглозерного потрібно більше води, у цьому разі пропорція буде 1 до 2,5-3. Найбільше води потрібно для дикого рису – 1 порцію слід заливати 3,5 порціями води.
Ще кілька правил для приготування хорошого рису:
Для більшості страв потрібен розсипчастий рис. Щоб досягти такого ефекту, перед приготуванням крупу потрібно промити. Це необхідно для того, щоб змити крохмаль і зробити рис менш клейким.
Для промивання рису найзручніше використовувати дрібний друшляк або сито, але якщо такого немає, можна обійтися і звичайною мискою. Крупу слід промити 3-5 разів, доки вода не стане повністю прозорою. Щоб скоротити час варіння, можна залишити рис настоюватись у воді на півгодини-годину. У такому разі кількість води у каструлі при варінні можна зменшити.
Якщо ви плануєте готувати різотто або рис для суші, тоді ретельне промивання не потрібне, адже в цих стравах рис якраз і має бути клейким. Достатньо один раз сполоснути його і починати приготування.
Тривалість приготування цієї крупи залежить від сорту. Про те, скільки часу потрібно готувати різний рис, як варити його, щоб вийшло смачно — розповідаємо в цьому пункті.
Вказаний час прописано для варіння рису в каструлі або в мультиварці на режимі “Варка”, “Крупи” або “Експрес”
Рис чудово поєднується практично з будь-якими продуктами — м'ясом, рибою, овочами, соусами тощо. За стандартом до рису додають сіль, але можна урізноманітнити його спеціями на ваш смак:
Крім того, зовсім не обов'язково їсти звичайний рис, можна зробити смачну страву з різними інгредієнтами на його основі.
Розкажемо, як приготувати смачний рис із різними добавками:
Тепер ви знаєте, як смачно приготувати рис для себе та близьких. Вибирайте сорт рису, виходячи з ваших потреб, звертайте увагу на час варіння та не соромтеся експериментувати з добавками!