Ще вісім осіб отримали важкі поранення через вибух
У чеському місті Мост 11 січня стався вибух в ресторані. Під час нічної пожежі у закладі "U Kojota" вже загинуло шестеро осіб. Ще вісім людей отримали травми, з яких шість — тяжкі. Поліція перевіряє інцидент через підозру в загрозі для громадської безпеки у зв'язку з недбальством. Правоохоронці виключили можливість насильницького проникнення чи терористичний акт. За попередніми даними, ймовірно, вибухнув балон з пропан-бутаном. Це шоста найтрагічніша пожежа в історії Чехії.
Про вибух у ресторані чеського міста Мост пишуть Аktualne.cz. Про пожежу рятувальникам повідомили суботу о 23:17 за місцевим часом. Вогнеборці зіткнулися з серйозними труднощами через сильний мороз і сніг, адже ресторан і територія довкола охопило полум’я.
"Наразі спеціалізована група працює на місці, щоб ідентифікувати жертв. Тому наша робота полягає в тому, щоб оглянути місце злочину", — сказав директор обласної поліції Збинек Дворжак.
Правоохоронці у мережі X повідомили, що, ймовірно, вибухнув балон з пропан-бутаном.
Командувач операції Зденек Блаха сказав журналістам, що це була дуже складна операція.
"На момент прибуття весь ресторан уже горів, він палав, на місці та перед рестораном були серйозно постраждалі, і, звісно, сніг і сильний мороз ще більше погіршили ситуацію", – сказав він.
"Попри всі зусилля всіх ланок єдиної системи порятунку, пожежа призвела до трагічних наслідків для 6 осіб. Ще 8 людей отримали травми - 6 важких і 2 середньої тяжкості", – повідомили вогнеборці.
Один учасник добровольчого загону отримав поранення. Постраждалих доставили в лікарні Праги, Усті-над-Лабем і Мост, деякі з них перебувають у критичному стані. У них опіки та отруєння продуктами горіння.
Jsem v Mostě. Jeden ze svědků tragického výbuchu, který bydlí v paneláku bloku 241 naproti hospody U Kojota, mi ukazuje video, které natočil v sobotu o půl dvanácté v noci. Předtím prý volal hasiče i záchranáře. @Aktualnecz pic.twitter.com/WIVWRTn5P2
— Ondřej Stratilík (@OndrejStratilik) January 12, 2025
Прес-секретар пожежників Люсі Піпіш повідомила в пресрелізі, що причина пожежі розслідується.
"За попередньою інформацією, це могло статися внаслідок перекидання газового обігрівача, що призвело до надзвичайно швидкого поширення полум’я", – повідомила Піпіш.
Речник регіональної поліції Вацлав Крігер повідомив, що існує кілька версій причин пожежі.
"Однак ми працюємо над найімовірнішою причиною, яка полягає в тому, що пожежа виникла на терасі від пальника, а потім від вибуху балона з пропан-бутаном", - сказав речник.
Після прибуття пожежники кинулись на пошуки гостя ресторану, який застряг у туалеті. Зрештою його врятували, хоча він був серйозно поранений.
На місці було десять екіпажів рятувальників, а також їм допомагала авіаційна рятувальна служба з Плзеня.
"Вона допомогла нам перевезти пацієнтів до лікарні Краловські Віногради в Празі в опіковий центр. Загалом ми пролікували вісім пацієнтів, з яких п’ятьох пацієнтів було доставлено до Праги, двох пацієнтів до лікарні в Мості та одного пацієнта до травмпункту в м. Усті-над-Лабем травми серйозні", - сказав журналістам Петр Буреш, регіональний директор рятувальної служби в Усті-над-Лабем.
Слідство на місці події триває. Частина вулиці Франтішека Галасе, де ввечері вибухнув ресторан "U Kojota", перегороджена. Поліція забороняє вхід, а оперативники будують сітчасті бар’єри навколо згорілого бару.
На місці також працювало 52 поліцейських. Вони евакуювали 38 людей із сусіднього будинку в автобуси та перекрили прилеглі дороги.
"Просимо всіх свідків події, особливо гостей ресторану, які пішли до пожежі, дзвонити за номером 158. За моєю інформацією, на місці було святкування, але це звичайний ресторан. Ми не знаємо, який розмір збитку", - сказав Крігер.
У соцмережах також з'явилося кілька відео від місцевих жителів, яким вдалося зняти вогонь.
Міністр внутрішніх справ Віт Ракушан виїхав на місце події вранці. Він висловив щирі співчуття родинам загиблих та закликав не поширювати неперевірену інформацію у соцмережах.
Ресторан в Мості вважався популярним закладом з крафтовим пивом. Його власники щодня спілкувалися в соцмережах, публікуючи щоденне меню та фото зі святкувань.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.