Коли надовго відключають світло, холодильник перестає охолоджувати і всередині починає зростати температура
Під час відсутності світла холодильник запитувати не потрібно, візьміть пляшку з водою, трохи підсоленою, з морозилки і покладіть в холодильну камеру, з'явиться світло, знову покладіть у морозилку. Це працює не тому, що пляшка «дає холод» як холодильник, а через тепломісткість льоду та правильну фізику охолодження. Про це на своїй Facebook-сторінці 11 грудня написав інженер Вадим Дідук.
Коли у вас надовго відключають світло, холодильник перестає охолоджувати і всередині починає зростати температура. Але якщо ви кладете в холодильну камеру пляшку із замороженою водою, вона працює як великий "акумулятор холоду".
Коли електрика повернулася: ви повертаєте пляшку в морозилку → вона знову накопичує холод. При наступному вимкненні світла кладете її назад → вона знову охолоджує холодильну камеру. Це повторювана схема.
Зазвичай: 1–2 великі пляшки (1,5–2 л) льоду можуть утримувати температуру холодильника нижче 5°C до 6–12 годин, залежно від заповнення та частоти відкриття дверцят. Це особливо допомагає, якщо відключення світла триває 2-4 години.
Раніше у Центрі громадського здоров’я України вказували, що в умовах стабілізаційних і екстрених відключень електроенергії важливо вміти правильно зберігати продукти, щоб уникнути харчових отруєнь та зменшити втрати харчів. У холодильній камері продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозилці — 48 годин, у напівпорожній морозилці — 24 години. Щоб зберегти продукти довше ніж 4 години:
Якщо маєте сумніви щодо свіжості їжі, просто викиньте її. Ніколи не куштуйте сумнівні страви, щоб перевірити їхню безпечність. Також дотримуйтесь таких порад:
Зробіть запас продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хлібобулочні вироби, консерви, сезонні фрукти та овочі, сухофрукти). Віддавайте перевагу продуктам з малим вмістом солі та цукру: солі має бути менше ніж 1 г, а цукру менше ніж 10 г на 100 г продукту. Крім того:
"Простроченого краще не вживати, навіть якщо воно пахне й виглядає нормально, оскільки в таких продуктах уже можуть непомітно розмножуватися небезпечні мікроорганізми", - наголосили в ЦОЗ.