Сіль і вода допоможуть врятувати продукти під час блекауту - поради інженера

Коли надовго відключають світло, холодильник перестає охолоджувати і всередині починає зростати температура

Корисні поради
Інженер дав поради щодо порятунку продуктів в умовах тривалих відключень світла

Під час відсутності світла холодильник запитувати не потрібно, візьміть пляшку з водою, трохи підсоленою, з морозилки і покладіть в холодильну камеру, з'явиться світло, знову покладіть у морозилку. Це працює не тому, що пляшка «дає холод» як холодильник, а через тепломісткість льоду та правильну фізику охолодження. Про це на своїй Facebook-сторінці 11 грудня написав інженер Вадим Дідук. 

Коли у вас надовго відключають світло, холодильник перестає охолоджувати і всередині починає зростати температура. Але якщо ви кладете в холодильну камеру пляшку із замороженою водою, вона працює як великий "акумулятор холоду".

  • Лід тане дуже повільно. Щоб розтопити 1 кг льоду потрібно багато енергії (тепла). Поки лід у пляшці тане, він поглинає тепло з повітря холодильника, тому температура всередині підвищується помітно повільніше.
  • Сіль у воді знижує температуру замерзання. Якщо вода злегка підсолена, вона замерзає за нижчої температури, ніж чиста вода — приблизно при −2…-3°C. Це означає, що така пляшка: замерзне щільніше, буде довше залишатися твердою, повільніше розтане → довше віддає холод.
  • Це не замінює роботу холодильника, але продовжує час охолодження. По суті, ви створюєте пасивне джерело холоду, як в сумках-холодильниках.

Чому потрібно знову заморозити пляшку, коли з'явиться світло

Коли електрика повернулася: ви повертаєте пляшку в морозилку → вона знову накопичує холод. При наступному вимкненні світла кладете її назад → вона знову охолоджує холодильну камеру. Це повторювана схема.

Зазвичай: 1–2 великі пляшки (1,5–2 л) льоду можуть утримувати температуру холодильника нижче 5°C до 6–12 годин, залежно від заповнення та частоти відкриття дверцят. Це особливо допомагає, якщо відключення світла триває 2-4 години.

Ключові поради, як організувати харчування та зберігання їжі, коли холодильник вимкнений по декілька годин

Раніше у Центрі громадського здоров’я України вказували, що в умовах стабілізаційних і екстрених відключень електроенергії важливо вміти правильно зберігати продукти, щоб уникнути харчових отруєнь та зменшити втрати харчів. У холодильній камері продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозилці — 48 годин, у напівпорожній морозилці — 24 години. Щоб зберегти продукти довше ніж 4 години:

  • помістіть у холодильну камеру акумулятори холоду, пляшки з замороженою водою, підготовані заздалегідь, — не забудьте перезаморозити їх, коли відновиться електропостачання;
  • не відчиняйте холодильник зайвий раз — для якісного зберігання продуктів температура в холодильнику має бути +4℃ або нижче, у морозильній камері – не вище -4℃.

Якщо маєте сумніви щодо свіжості їжі, просто викиньте її. Ніколи не куштуйте сумнівні страви, щоб перевірити їхню безпечність. Також дотримуйтесь таких порад:

  • викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
  • якщо на продуктах у морозилці все ще є кристали льоду, їх можна продовжувати зберігати в замороженому вигляді, коли відновиться електропостачання;
  • якщо в холодильнику продукти мають температуру +4℃ або нижче, їх можна споживати.

Зробіть запас продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хлібобулочні вироби, консерви, сезонні фрукти та овочі, сухофрукти). Віддавайте перевагу продуктам з малим вмістом солі та цукру: солі має бути менше ніж 1 г, а цукру менше ніж 10 г на 100 г продукту. Крім того:

  • готуйте порціями на один-два рази, щоб не зберігати страви тривалий час;
  • купуючи харчі, віддавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника (яйця, молоко тривалого зберігання в тетрапаках);
  • за морозної погоди охолоджені продукти також можна зберігати на балконі чи веранді;
    регулярно перевіряйте, чи не сплив термін придатності харчових продуктів, особливо тих, що мають короткий строк зберігання.

"Простроченого краще не вживати, навіть якщо воно пахне й виглядає нормально, оскільки в таких продуктах уже можуть непомітно розмножуватися небезпечні мікроорганізми", - наголосили в ЦОЗ. 

Читайте нас у Facebook

Image
Оперативні новини: Україна, світ, війна. Підпишись 👇

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити