Різдвяний піст: які зміни та що можна і не можна їсти

Читать на русском

Незважаючи на обмеження, перелік дозволених продуктів досить широкий

Читать на русском
Їжа та свічки
Різдвяний піст є одним з чотирьох багатоденних постів церковного року

Незважаючи на обмеження, перелік дозволених продуктів досить широкий

1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський церковний календар та змістилася дата Різдва - тепер в Україні його святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня. І таким чином Різдвяний піст триватиме з 15 листопада до 24 грудня. Тому Інформатор вирішив докладніше розповісти про те, які страви можна вживати у різні дні тижня під час посту.

Що не можна їсти на Різдвяний піст

  • Яйця.
  • М'ясо та м'ясні продукти (у тому числі субпродукти, бульйони).
  • Молочні продукти (сир, сметана, молоко, йогурт, вершки, масло).

Що можна їсти на Різдвяний піст

  • Овочі: всі овочі можна споживати. Вони можуть бути включені в супи, салати, закуски, другі страви та інші. Бобові є джерелом білка та забезпечують ситність надовго. Можна готувати чудові страви з бобів, нуту, сухого гороху, морозива чи консервованого зеленого горошку.
  • Гриби: гриби також вважаються прийнятими для поста. Вони можуть бути додані в супи, рагу, салати та закуски.
  • Крупи: рис, пшениця, гречка, гречка, овес та інші зерна можуть бути використані для приготування багатьох страв.
  • Фрукти, ягоди та сухофрукти: фрукти та ягоди, свіжі або сушені, дозволені в харчуванні під час Різдвяного посту у не обмеженій кількості. Також вони можуть використовуватися для приготування смачних десертів.
  • Цибуля, часник, різні спеції, прянощі та свіжа зелень додадуть смаку всім пісним стравам.
  • Горіхи можуть бути включені до різноманітних страв та десертів.

Різдвяний піст складається з трьох основних етапів, кожен з яких визначає різні обмеження в їжі. Зберігайте список, як харчуватись у Різдвяний піст днями.

Перший етап (15 листопада - 6 грудня):

  • Понеділок: дозволяється гаряча їжа без олії.
  • По вівторках, четвергах, суботах та неділях: риба, допускається вживання вина.
  • По середах і п'ятницях дозволено сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед).

Другий етап (7 грудня - 18 грудня):

  • Понеділок: можна споживати рослинну їжу без олії.
  • Вівторок та четвер: дозволено додавати масло у страви.
  • Середа та п'ятниця: сухоїдіння.
  • Вихідні: дозволено додавати рибу та олію до раціону, а також пити вино.

Третій етап (19 грудня - 24 грудня):

  • Понеділок, середа та п'ятниця: сухоїдіння.
  • Вівторок та четвер: можна їсти гарячі страви без масла.
  • Субота та неділя: дозволено додавати масло у страви.

Найбільш суворі заборони діють протягом останнього етапу посту. Експерти рекомендують їсти 5-6 разів на день, кожні 3 години, щоб не відчувати голоду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.