Занадто солона їжа може виявитися не тільки не найкориснішою для людей, які дбають про своє здоров'я або перебувають на спеціальних дієтах, а й просто несмачною. Але будь-яку ситуацію можна виправити. Слідуйте нашим простим підказкам та виправляйте смак страви.
Як врятувати соуси та супи
- Деякі продукти здатні вбирати надлишки солі. Це картопля, крохмалі крупи, макаронні вироби, свіжа зелень. У пересолене блюдо можна покласти кілька подрібнених картоплин або 100 г рису. Вони вберуть у собі зайву сіль. Якщо картопля або рис у блюді зайві, то покладіть картоплину повністю, щоб потім її дістати, а крупи помістіть у суп у тканинному мішечку.
- Деякі господині використовують для виправлення смаку цукор-рафінад. Шматок цукру кладуть у столову ложку і занурюють у суп. Цукор, що розтанув, змінюють на новий - і так повторюють кілька разів, поки рівень солі в супі не стане прийнятним.
- Жирні вершки, сметана, кокосове молоко чи авокадо чудово збалансують пересолений смак гуляшу, супу чи соусу, зробивши його м'якшим. Залежно від страви, додайте до нього за смаком ложку сметани або скибочку стиглого авокадо. Пересолене м'ясо чи рибу можна залити сметанним соусом, довести до кипіння і трохи згасити.
- Ще один чудо-засіб - яєчний білок. Вбийте його в суп і розмішайте, а потім дістаньте шумівкою. З білком убереться частина солі.
Як врятувати м'ясні та рибні страви
- Додати трохи кислоти. Якщо це буде доречним у самій страві (риба, м'ясо, томатний соус), можна крапнути трохи свіжого лимонного соку, додати оцет або більше томатів.
- Подайте страву з простим гарніром - кашею з круп, несолоним пюре або тушкованими овочами без солі. Все разом вийде більш гармонійним до смаку. Якщо немає часу на приготування гарніру, подайте до пересоленої страви ігристе вино або шампанське - бульбашки, що містяться в ньому, нейтралізують зайву солоність прямо на язику, а парочка келихів і взагалі дозволить забути про невдалу страву.
- Пересолений фарш просто змішуємо з відвареним рисом, несоленим картопляним пюре, тертим кабачком, морквою та цибулею. Така начинка для фарширування зробить смак страви м'якшою, а котлети ніжнішими.
Як врятувати крупу
- Надлишок солі у гречці, рисі, булгурі та інших кашах можна виправити. Для цього потрібно окремо зварити другу порцію каші та не солити її, а потім змішати з пересоленою крупою. Звичайно, порція в такому разі буде більшою, ніж потрібно.
- Пересолений крупи можна промити проточною водою, а потім прокип'ятити пару хвилин у воді без солі.
Та щоб таких ситуацій не виникало, слід солити страву не відразу, а за кілька хвилин до готовності, або недосалювати навмисно. Адже підсолити завжди легше, ніж виправляти пересолене.
Раніше Інформатор писав про те, як перестати чухати комариний укус.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте у нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал Viber можна тут.