Овочі дешевшають: скільки ще триватиме розпродаж і чому деякі овочі можуть стати дефіцитними та різко подорожчати

Читать на русском

Цибуля, якої насіяли дуже багато, подешевшала вдвічі, але вже взимку може знову стати золотою.

Читать на русском
Овочі
Ціни на деяки овочи, поривняно з минулорічними, впали у 2-3 рази

Цибуля, якої насіяли дуже багато, подешевшала вдвічі, але вже взимку може знову стати золотою.

В Україні впали ціни на овочі. Картопля, цибуля, морква, огірки та інша вітамінна продукція дешевшають чи не щодня. На багато які овочі цінники вже в рази нижчі, ніж торік. Чи довго ще триватиме ця розпродаж, з'ясовував Інформатор. 

«Наприклад, на цей же час 2022 року капуста на опті коштувала 23 гривні, зараз — 7 гривень, тобто втричі дешевше, ніж минулого сезону. Буряк коштував 15 гривень, зараз – 7», — наводить приклади керівник проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорев.

Огірки на ринках можна знайти по 15 гривень, хоч ще недавно за них просили 30 гривень. Втім, за словами Хорева, розпродаж овочів незабаром закінчиться. І з вересня ціни можуть піти нагору, а взимку овочі ще більше подорожчають, і навіть можливий дефіцит.

Вітамінні знижки

Ціни на овочі в останній тиждень буквально посипалися. За даними профільного майданчика EastFruit, якщо 28 липня кілограм картоплі коштував 8-10 гривень, то на 4 серпня – від 6,5 гривень. Капуста подешевшала з 7-10 гривень до 6-8, морква з 15-20 до 12, цибуля з 16 до 13 гривень.

Огірки, за які наприкінці липня просили від 10 до 25 гривень на опті, наразі віддають від 7 гривень за кілограм. По 15, а то й дешевше, їх вже можна купити в роздріб. Баклажани також різко подешевшали – за тиждень ціна впала з 20-25 гривень до 12-18 гривень за кілограм.

І це – знижки лише за тиждень. Якщо порівнювати із цінами, які були на початку сезону, різниця взагалі величезна. Наприклад, молоду картоплю продавали по 50 гривень, а зараз по 10.

«У нас були проблеми щодо ранніх овочів через те, що південні області, де традиційно вироблялися основні обсяги такої продукції, випали з балансу – частина територій окупована, частина постраждала після руйнування ворогом Каховської дамби. Тому на ринок йшло багато імпорту, а він дорогий через складну логістику», - зазначив Хорев.

Але зараз ситуація – кардинально інша. На ринку переважно вітчизняна продукція, причому щодня прибувають все нові й нові обсяги.

Пропозиція українських овочів набагато вища, ніж була, наприклад, на цей час минулого року. І це прискорює обвал цін.

«Наприклад, якщо минулого літа капусту продавали по 23 гривні, то зараз – по 7 гривень за кілограм. Буряк подешевшав з 15 до 7 гривень, цибуля та морква – з 23 до 12 гривень. Огірки минулого року коштували 22 гривні на опті, цього року їх можна купити по 15 гривень уже в роздріб, хоч і не скрізь. Томати продають по 22 гривні проти торішніх 50 гривень», — наводить приклади Хорева.

Насадили зайвого

Одна з головних причин овочевого розпродажу, за словами Хорева, — збільшення пропозиції. Цієї весни багато фермерів різко наростили площі під овочами. До цього бізнесу зайшло багато новачків, які раніше овочами взагалі не займалися.

Бум спровокували величезні заробітки на овочах минулого року, коли на тлі дефіциту продукції цінники зашкалювали. Усі розраховували, що такий самий «золотий» у плані заробітків сезон повториться і цього року.

Додатковим аргументом для фермерів - розширювати площі - стала Каховська катастрофа, коли сотні гектар родючих земель пішло під воду. І одразу ж з'явилися «страшилки», що цього року овочів українцям взагалі не бачити, хіба що тільки імпортні. Катастрофа на Каховській ГЕС змусила аграріїв з інших регіонів переглянути свої посівні плани та відвести більше площ під овочеві культури.

За словами Хорева, збільшення угідь під овочами йшло у всіх регіонах – від Закарпаття до Житомирської та Черкаської областей. Багато фермерів робили ставки на ті культури, які торік були найбільшими грошовими - цибуля, морква, капусту.

Але, як видно, заробляти над- прибуток поки не виходить. Ціни лише падають, що на руку покупцям, але розчаровує продавців.

«Насадили зайвого. Ніхто не вважав баланси, тим часом споживання їжі, зокрема овочів, в Україні знизилося через відтік біженців та скорочення кількості населення. У результаті отримали надлишок продукції, і, як наслідок, зниження цін», — зазначив голова Економічного дискусійного клубу Олег Пензин.

За словами Хорева, якби зараз усі наші біженці повернулися додому, овочі буквально одразу ж стали б великим дефіцитом – не вистачило б навіть з урахуванням розширення площ.

Але реальність поки що інша, і продукції справді багато. При цьому, незважаючи на обвал цін, овочі продавати однаково вигідно.

«Жодна культура поки не продається нижче за собівартість, хоча і немає таких великих заробітків, як минулого року. Але насправді цього сезону ціни низькі, тільки в порівнянні з торішніми. До війни було набагато дешевше, багато хто просто вже забув про це. Наприклад, цибуля, яка зараз по 12 гривень, і це, нібито дуже дешево, порівняно з минулорічними 23 гривнями, влітку 2021 року продавалася по 6 гривень. Томати зараз по 22 гривні (що набагато дешевше від минулорічних 50 гривень), але до війни коштували 7-8 гривень за кілограм», — відзначив  Хорев.

 Що буде далі з цінами на овочі

На думку експертів, овочевий розпродаж швидко закінчиться. Тож ціни зростатимуть. 

«Наразі так дешево, бо фермерам потрібно швидко продати врожай. Це не ті овочі, що закладаються на тривале зберігання. Те, що запасатимуть на зиму, збиратимуть у вересні. Виняток хіба що цибуля, там йде на зимову закладку продукція, яку збирають у серпні», - пояснив Хорев.

Тож низькі ціни на більшість овочів протримаються до вересня. По цибулі розпродаж може закінчитися вже цього місяця, а по огірках протягом найближчих кількох тижнів.

«Масовий збір огірків уже закінчується, продукції на ринку поменшає, і ціни почнуть зростати», - зазначив Хорев.

Чого чекати з цінами на овочі далі? За словами Хорева, далеко не всі фермери зможуть зберегти овочі до наступного сезону, і вже з лютого можуть початися проблеми з окремих видів продукції. Як не парадоксально, до списку дефіцитних знову ризикує потрапити цибуля, незважаючи на те, що її насіяли дуже багато.

«Не всі отримають урожай гарної якості і не всі зможуть зберегти його до весни. Тим паче, що, наприклад, технології цибулі, вирощеного у північних регіонах, інші, ніж півдня. Цибулю потрібно додатково досушувати, є свої нюанси щодо закладення на зберігання», - пояснив експерт.

Це означає, що наступної весни може повторитися ситуація цього року: коли цибуля коштувала по 50 гривень на опті, а в магазинах її продавали по 60-70 гривень і навіть чекали цінника 200 гривень за кіло. Можуть подорожчати також такі овочі борщового набору, як капуста або морква. У той же час, по картоплі ризики мінімальні.

«Після сезону 2018-2019, коли наші люди якось охололи до картоплі, і посадили її мало, після чого на ринку виник дефіцит, такого більше не повторюється. В останні роки всі, хто має хоч невеликий город, садять картоплю. І нинішній сезон не є винятком. Тому картоплі вистачить на всіх, а ціни будуть невисокими», - підсумував Хорев.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

 

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.