Олужнення організму
Читайте про олужнення організму та лужну дієту
Читайте про олужнення організму та лужну дієту
Що таке луг в організмі людини
Луг - з'єднання металів і гідроксильних груп, коротко іменованих OH. Якщо у людини в організмі надлишок кислотності, нормалізувати ситуацію допоможуть лужні продукти. Спеціальна дієта врівноважить кислотно-лужний баланс.
Луг не зміряти окремо за рахунок тісного зв'язку з кислотами. Можна виміряти тільки pH - кислотно-лужний баланс.
Інформація До допоможе вам розібратися детальніше в питанні олужнення організму.
Що таке pH організму
Вимірюючи pH в крові або окремих органах, ви отримуєте інформацію про кількість водневих атомів. За цим показником стає зрозуміло співвідношення кислот і лугів в організмі.
PH дорівнює 7 - нейтральне середовище. Це прекрасний результат тестування. До показника 7 потрібно прагнути, своєчасно збалансувавши своє харчування.
PH від 0 до 6,9 - підвищена кислотність. Чим менше показник, тим більш критична ситуація. Навіть ті ж ракові клітини стійкіші розвиваються в кислотному середовищі. І це тільки один з прикладів серйозного захворювання, до якого може призвести порушення кислотно-лужного балансу.
PH від 7,1 до 14 - більш лужне середовище. Чим вище показник, тим критичніша ситуація.
Яких кислотних продуктів варто уникати - таблиця
Зміна основного набору продуктів для щоденного харчування позитивно відобразитися на стані здоров'я. Варто розуміти, що при зміщенні pH в кислотну середу збільшується ризик розвитку широкого спектра захворювань. Також при показнику pH менш як 7 формуються сприятливіші умови, щоб розвивалися патогенні бактерії, грибки, віруси і інші паразити. В протилежному середовищі всі ці негативні персонажі не приживаються.
Якщо вам необхідна лужна дієта, тоді слід звести до мінімуму споживання перерахованих нижче 27 продуктових позицій:
Невеликий окислюючий вплив
- М'який сир
- Соняшникова олія
- Насіння
- Тушковані або варені овочі
- Варення
Невеликий окисляюючий вплив |
Середній окислюючий вплив |
Сильний окислюючий вплив |
М'який сир |
Сало |
Устриці, креветки, мідії та інші морепродукти |
Соняшникова олія |
Масло вершкове |
Яйця |
Насіння |
Сметана |
Риба |
Тушковані або варені овочі |
Вершки |
М'ясо |
Варення |
Твердий сир |
Алкоголь |
Молоко пастеризоване |
Кава |
|
Какао |
Рафінований цукор і містять його солодощі |
|
Чорний чай |
Соки з магазинів, так як часто в їх склад входять консерванти і цукор |
|
Крупи (крім проса і гречки) |
Волоські горіхи |
|
Борошняні вироби, що містять дріжджі |
Смажені овочі |
|
Горіхи кешью |
Лимонад, кола та інші солодкі газовані напої |
Щодо продуктів з першої і другої колонки іноді можна зустрічати більш-менш обґрунтовані спірні думки від різних фахівців з дієтології. Їх можна просто звести до мінімуму. Зміст третьої колонки - обов'язковий до виключення з раціону, якщо вам рекомендовано олужнювати організм. Спробуйте відмовитися від них в першу чергу.
Зверніть увагу не тільки на харчування, але і на лужне пиття. Улюблені багатьма напої теж потрібно виключити: кава, чорний чай, магазинні соки і газована вода з додаванням консервантів і цукру, какао, пастеризоване молоко. Те ж стосується і алкогольних напоїв. Їх краще не пити.
Олужнюючі продукти харчування - таблиця
Те, що виключити - зрозуміло. Але з чого тоді складається лужне харчування?
15 категорій продуктів, які потрібно їсти для олужнення організму:
Слабкий лужний ефект |
Середній лужний ефект |
Сильний лужний ефект |
Мед |
Свіжі бобові: нут, квасоля, горох, сочевиця |
Свіжі і стиглі фрукти, особливо лимон |
Імбирний і зелений чай |
Зернові: гречка, амарант, кіноа, дикий рис, просо |
Чорнослив |
Оливки |
Свіжі і стиглі ягоди |
|
Оливкова олія |
Інжир |
|
Льон |
Фініки |
|
Льняна олія |
Свіжі овочі (не забувайте про томати, які ще й сприяють насиченню мозку киснем) |
|
Ізюм |
Знову ж, за переліченими вище продуктами можуть виникати певні суперечки серед різних фахівців в області дієтології. На те, як вони вплинуть на організм, багато в чому впливають умови вирощування, можливе додавання консервантів і інші фактори.
Якщо брати за основу екологічно чисту їжу, то в рамках нашої обговорюваної мети найефективніші лужні продукти харчування - це фрукти, ягоди та овочі.
Можливо вас це здивує, але один з найбільш олужнюючих фруктів - лимон. На смак він кислий, через що може наштовхувати на сумніви з приводу своїх властивостей, але по факту при засвоєнні він олужнює організм.
Кому необхідна алкалінова дієта
При недостатній кількості лугу в організмі дієтологи призначають алкалінову дієту. Вона спрямована на скорочення продуктів, що підвищують кислотність, і додавання в раціон їжі, що має зворотній ефект.
Алкалінова дієта рекомендована для людей, які відчувають такі проблеми зі здоров'ям:
- подагра і інші захворювання, що викликають болі в суглобах;
- гастрит, який передбачає підвищений рівень кислотності шлункового соку;
- зайву вагу - не останню роль в цьому відіграє уповільнення процесів метаболізму, викликане перевищенням нормального рівня pH;
- регулярний млявий стан - на це найчастіше негативно впливає червоне м'ясо, яке важко перетравлюється;
- часті мігрені та інші різновиди захворювань, що викликають головний біль;
- хронічний стан недосипу;
- висипання та інші проблеми зі шкірою;
- частий стан нервозності.
Протипоказання
Утриматися від алкалінової дієти варто в таких випадках:
- при захворюваннях нирок, зокрема, хронічної і гострої ниркової недостатності;
- при вимиванні калію з організму і подальшої хвороби серця;
- дітям різного віку - тут при складанні дієти краще не тільки спиратися на таблицю кислотних і лужних продуктів, але і проконсультуватися з фахівцем, оскільки дітям для нормального формування організму потрібен широкий спектр мікроелементів;
- при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту - надлишок клітковини може призвести до проблем із травленням, метеоризму і спазмів кишківнику.
Рекомендації по алкаліновій дієті
10 кроків для переходу на нову систему правильного харчування при підвищеній кислотності організму:
- Підготуйте себе до того, що цей перехід може зайняти і тиждень, і місяць, і навіть більше. Ваші харчові звички формувалися не один рік, тому за новим шляхом треба рухатися також поступово.
- Налагодьте співвідношення споживаної їжі - 80% раціону має бути виділено на підлужнюючі продукти, ще 20% - на «кислі».
- Харчуйтеся дрібно, розділіть денний обсяг їжі на 5-6 повноцінних прийомів.
- Уникайте перекусів.
- Ретельно пережовуйте їжу.
- Перестаньте харчуватися на ходу, щоб дати їжі краще засвоїтися, і уникнути проблем з травленням.
- Скоротіть кількість споживаної солі - 2 г в день буде достатньо.
- Зведіть до мінімуму споживання гострої їжі - велика кількість спецій розпалює апетит, викликає погіршення запаху з рота і призводить до інших неприємних наслідків.
- Відмовтеся від кави, чорного чаю і солодких газованих напоїв.
- Після 19:00 переходите на рідини: негазована вода, трав'яні чаї.
Правила лужної дієти для схуднення
Цю систему харчування можна умовно розділити на 3 основних етапи:
- 1 етап (тиждень) - зрушуємо надто кислотний баланс pH в потрібну сторону через зміну раціону і формування правильного режиму харчування. Це може призвести до втрати до 5 кг, але вже відмінним і навіть більш безпечним результатом буде -500 г за 7 днів;
- 2 етап (тиждень) - формуємо харчові звички. PH більш-менш приходить в норму, самопочуття поліпшується, повертається енергія. Нормальна швидкість схуднення на цьому етапі становить від 500 г до 1,5 кг;
- 3 етап (тиждень) - закріплюємо отриманий результат, суворіше дотримуючись правил. Енергії стає все більше, шлунок вже не турбує.
На першому етапі може спостерігатися загальна слабкість, періодичні запаморочення і нудота. В якійсь мірі це нормально, враховуючи, що організму доводиться перебудовуватися на нову роботу і проводити чистку тіла від токсинів. Тут головне - прислухатися до свого тіла. Якщо стан занадто погіршився, то не потрібно геройствувати, краще звернутися до фахівця для введення якихось індивідуальних коригувань плану.
Популярні рецепти лужних страв
Збережіть собі ці 5 рецептів з високим вмістом корисних для олужнення мікроелементів.
Зелене смузі / шейк:
- одне велике стебло селери;
- половинка лимона;
- корінь імбиру (приблизно 3 см);
- 100 г шпинату;
- половина авокадо;
- 0,4 л води;
- столова ложка насіння Чіа.
Перераховані інгредієнти потрібно збити в блендері. Робіть це до того моменту, поки не досягнете однорідної маси.
Гуакамоле з помідорами:
- авокадо;
- помідор;
- не менш 3 пір'я зеленої цибулі;
- половина пучку кінзи;
- морська сіль;
- сік з половини лимона.
Розімніть виделкою авокадо. Далі необхідна дрібно нарізати кінзу, помідори, пір'я цибулі. Все це додайте до авокадо. Полийте лимонним соком, а потім посоліть. Одержаний набір компонентів перемішайте.
Салат з додаванням нуту:
- 100 г листового салату;
- 2 помідори;
- 250 г нуту;
- 50 г шпинату;
- 50 г проростків (будь-які зерна);
- пучок петрушки;
- сік з половини лимона;
- оливкова олія;
- морська сіль.
Замочіть на ніч нут. На наступний день відваріть його. Промийте листовий салат, порвіть на шматочки і поріжте подрібніше. На дрібні шматочки поріжте помідори і петрушку. Потім все перемішайте. Після цього залишиться тільки заправити все маслом та соком лимону. За смаком посоліть.
Сочевиця в овочах:
- 250 г зеленої сочевиці;
- стебло цибулі порею;
- білокачанна капуста;
- пучок петрушки;
- столова ложка сухого базиліку;
- 3 столових ложки оливкової олії;
- 2 столових ложки яблучного оцту;
- морська сіль.
Відваріть сочевицю і додайте до неї базилік. Покришите туди ще і дрібно нарізану петрушку, цибулю і капусту. Заправте блюдо оливковою олією і оцтом. Посоліть за смаком.
Салат з квасолі і шпинату, який подається теплим:
- 400 г квасолі (допустима консервована);
- кабачок;
- 2 моркви;
- качан брокколі;
- 100 г шпинату;
- 5 столових ложок оливкової олії;
- 3 зубчики часнику;
- морська сіль.
Для приготування теплого салату використовується замочену на ніч квасолю. На наступний день її треба відварити. Якщо ж ви використовуєте консервовану квасолю, то її можна використовувати в придбаному вигляді.
Дрібно поріжте часник. Додайте до нього нарізані овочі. Обсмажте перераховані інгредієнти, використовуючи оливкову олію. В останню хвилину обсмаження (до стану готовності) перекиньте туди шпинат, після чого гарненько все перемішайте.
Зніміть блюдо з вогню і викладіть все на тарілку. Додайте туди квасолю і заправте маслом. Посоліть за смаком.
Як бачите, запропонована система харчування для олужнення організму може виявитися не тільки корисною, але і смачною. Дотримуйтесь її при необхідності, адже вона позитивно позначиться на вашому здоров'ї та, відповідно, на рівні життя. Це не тільки шлях до поліпшення поточного стану здоров'я, але і хороша профілактика можливих захворювань.
Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.