Читайте про олужнення організму та лужну дієту
Луг - з'єднання металів і гідроксильних груп, коротко іменованих OH. Якщо у людини в організмі надлишок кислотності, нормалізувати ситуацію допоможуть лужні продукти. Спеціальна дієта врівноважить кислотно-лужний баланс.
Луг не зміряти окремо за рахунок тісного зв'язку з кислотами. Можна виміряти тільки pH - кислотно-лужний баланс.
Інформація До допоможе вам розібратися детальніше в питанні олужнення організму.
Вимірюючи pH в крові або окремих органах, ви отримуєте інформацію про кількість водневих атомів. За цим показником стає зрозуміло співвідношення кислот і лугів в організмі.
PH дорівнює 7 - нейтральне середовище. Це прекрасний результат тестування. До показника 7 потрібно прагнути, своєчасно збалансувавши своє харчування.
PH від 0 до 6,9 - підвищена кислотність. Чим менше показник, тим більш критична ситуація. Навіть ті ж ракові клітини стійкіші розвиваються в кислотному середовищі. І це тільки один з прикладів серйозного захворювання, до якого може призвести порушення кислотно-лужного балансу.
PH від 7,1 до 14 - більш лужне середовище. Чим вище показник, тим критичніша ситуація.
Зміна основного набору продуктів для щоденного харчування позитивно відобразитися на стані здоров'я. Варто розуміти, що при зміщенні pH в кислотну середу збільшується ризик розвитку широкого спектра захворювань. Також при показнику pH менш як 7 формуються сприятливіші умови, щоб розвивалися патогенні бактерії, грибки, віруси і інші паразити. В протилежному середовищі всі ці негативні персонажі не приживаються.
Якщо вам необхідна лужна дієта, тоді слід звести до мінімуму споживання перерахованих нижче 27 продуктових позицій:
Невеликий окислюючий вплив
Невеликий окисляюючий вплив |
Середній окислюючий вплив |
Сильний окислюючий вплив |
М'який сир |
Сало |
Устриці, креветки, мідії та інші морепродукти |
Соняшникова олія |
Масло вершкове |
Яйця |
Насіння |
Сметана |
Риба |
Тушковані або варені овочі |
Вершки |
М'ясо |
Варення |
Твердий сир |
Алкоголь |
Молоко пастеризоване |
Кава |
|
Какао |
Рафінований цукор і містять його солодощі |
|
Чорний чай |
Соки з магазинів, так як часто в їх склад входять консерванти і цукор |
|
Крупи (крім проса і гречки) |
Волоські горіхи |
|
Борошняні вироби, що містять дріжджі |
Смажені овочі |
|
Горіхи кешью |
Лимонад, кола та інші солодкі газовані напої |
Щодо продуктів з першої і другої колонки іноді можна зустрічати більш-менш обґрунтовані спірні думки від різних фахівців з дієтології. Їх можна просто звести до мінімуму. Зміст третьої колонки - обов'язковий до виключення з раціону, якщо вам рекомендовано олужнювати організм. Спробуйте відмовитися від них в першу чергу.
Зверніть увагу не тільки на харчування, але і на лужне пиття. Улюблені багатьма напої теж потрібно виключити: кава, чорний чай, магазинні соки і газована вода з додаванням консервантів і цукру, какао, пастеризоване молоко. Те ж стосується і алкогольних напоїв. Їх краще не пити.
Те, що виключити - зрозуміло. Але з чого тоді складається лужне харчування?
15 категорій продуктів, які потрібно їсти для олужнення організму:
Слабкий лужний ефект |
Середній лужний ефект |
Сильний лужний ефект |
Мед |
Свіжі бобові: нут, квасоля, горох, сочевиця |
Свіжі і стиглі фрукти, особливо лимон |
Імбирний і зелений чай |
Зернові: гречка, амарант, кіноа, дикий рис, просо |
Чорнослив |
Оливки |
Свіжі і стиглі ягоди |
|
Оливкова олія |
Інжир |
|
Льон |
Фініки |
|
Льняна олія |
Свіжі овочі (не забувайте про томати, які ще й сприяють насиченню мозку киснем) |
|
Ізюм |
Знову ж, за переліченими вище продуктами можуть виникати певні суперечки серед різних фахівців в області дієтології. На те, як вони вплинуть на організм, багато в чому впливають умови вирощування, можливе додавання консервантів і інші фактори.
Якщо брати за основу екологічно чисту їжу, то в рамках нашої обговорюваної мети найефективніші лужні продукти харчування - це фрукти, ягоди та овочі.
Можливо вас це здивує, але один з найбільш олужнюючих фруктів - лимон. На смак він кислий, через що може наштовхувати на сумніви з приводу своїх властивостей, але по факту при засвоєнні він олужнює організм.
При недостатній кількості лугу в організмі дієтологи призначають алкалінову дієту. Вона спрямована на скорочення продуктів, що підвищують кислотність, і додавання в раціон їжі, що має зворотній ефект.
Алкалінова дієта рекомендована для людей, які відчувають такі проблеми зі здоров'ям:
Утриматися від алкалінової дієти варто в таких випадках:
10 кроків для переходу на нову систему правильного харчування при підвищеній кислотності організму:
Цю систему харчування можна умовно розділити на 3 основних етапи:
На першому етапі може спостерігатися загальна слабкість, періодичні запаморочення і нудота. В якійсь мірі це нормально, враховуючи, що організму доводиться перебудовуватися на нову роботу і проводити чистку тіла від токсинів. Тут головне - прислухатися до свого тіла. Якщо стан занадто погіршився, то не потрібно геройствувати, краще звернутися до фахівця для введення якихось індивідуальних коригувань плану.
Збережіть собі ці 5 рецептів з високим вмістом корисних для олужнення мікроелементів.
Зелене смузі / шейк:
Перераховані інгредієнти потрібно збити в блендері. Робіть це до того моменту, поки не досягнете однорідної маси.
Гуакамоле з помідорами:
Розімніть виделкою авокадо. Далі необхідна дрібно нарізати кінзу, помідори, пір'я цибулі. Все це додайте до авокадо. Полийте лимонним соком, а потім посоліть. Одержаний набір компонентів перемішайте.
Салат з додаванням нуту:
Замочіть на ніч нут. На наступний день відваріть його. Промийте листовий салат, порвіть на шматочки і поріжте подрібніше. На дрібні шматочки поріжте помідори і петрушку. Потім все перемішайте. Після цього залишиться тільки заправити все маслом та соком лимону. За смаком посоліть.
Сочевиця в овочах:
Відваріть сочевицю і додайте до неї базилік. Покришите туди ще і дрібно нарізану петрушку, цибулю і капусту. Заправте блюдо оливковою олією і оцтом. Посоліть за смаком.
Салат з квасолі і шпинату, який подається теплим:
Для приготування теплого салату використовується замочену на ніч квасолю. На наступний день її треба відварити. Якщо ж ви використовуєте консервовану квасолю, то її можна використовувати в придбаному вигляді.
Дрібно поріжте часник. Додайте до нього нарізані овочі. Обсмажте перераховані інгредієнти, використовуючи оливкову олію. В останню хвилину обсмаження (до стану готовності) перекиньте туди шпинат, після чого гарненько все перемішайте.
Зніміть блюдо з вогню і викладіть все на тарілку. Додайте туди квасолю і заправте маслом. Посоліть за смаком.
Як бачите, запропонована система харчування для олужнення організму може виявитися не тільки корисною, але і смачною. Дотримуйтесь її при необхідності, адже вона позитивно позначиться на вашому здоров'ї та, відповідно, на рівні життя. Це не тільки шлях до поліпшення поточного стану здоров'я, але і хороша профілактика можливих захворювань.