Вибір великий, голодними українці не залишаться
Приготування їжі без газу та електрики - не найпростіше завдання. Тому краще бути готовими до несподіванок і мати вибір. Як приготувати їжу без електрики та газу?
Найпростіше розвести багаття для приготування їжі. Цей варіант є ідеальним для приватних будинків. Але він можливий і для мешканців багатоповерхівок. Єдиною перешкодою може бути несхвалення ваших дій з боку сусідів. Тож налагоджуємо дружні стосунки із сусідами та сміливо йдемо у двір готувати обід.
Для приготування їжі на багатті спочатку потрібно підготувати металевий (краще чавунний) посуд, дрова, сірники або запальничку, також можна використовувати вугілля. Сама схема подальших дій проста і очевидна. Знаходимо зручне місце для розведення багаття, розпалюємо вогонь. Над вогнем підвішуємо металевий посуд і починаємо готувати в ньому їжу. Замість посуду можна використовувати мангал.
Залежно від матеріалу, виділяють наступні види:
Товщина вироби безпосередньо впливає на смакові якості страви. Чим товщі каструля, тим краще вона зберігає, накопичує тепло, віддає його продуктам. В литому виробі з товстими стінками продукти зможуть рівномірно прогріватися з усіх боків, довше остигати.
Алюмінієві котли з напівкруглим низом швидше нагріваються. Для східних страв їх товщина повинна бути близько 1 см. Чавунні повільніше нагріваються, довше зберігають тепло. Їх товщина - 0,3-0,7 см.
Не існує якихось конкретних правил підбору чанів. Все залежить від ваших потреб, місця приготування, індивідуальних переваг. Наприклад, для домашнього застосування, на газових плитах, то підійдуть тільки малого літражу казани. На відкритому вогні – більші.
Обов'язково звертайте увагу на бренд виробника, якість поверхні. Кришка повинна щільно прилягати, не давати пару виходити назовні, тоді продукти будуть нудитися всередині. Смак вийде більш насиченим.
Радимо не експериментувати з матеріалом, а купувати міцний чавунний посуд. Він чудово зберігає тепло, прослужить десятки років, зберігши свої форми і властивості.
Газовий примус – це пальник, який працює від маленького газового балона. Одними з переваг такого пристрою є його легкість і компактність. Та й принцип роботи з ним – простіше нікуди. Розкручуємо балон, запалюємо пальник і ставимо посуд з їжею на вогонь.
Портативна газова плита. Вона може працювати від централізованої магістралі газопостачання або автономно від газового балона. Вага такої плитки невелика і варіюється від 5 до 10 кг. Тож за потреби її можна прихопити з собою. Плюсом також буде швидке нагрівання, що дасть можливість і їжу приготувати, і без гарячої кави не залишитися. Головне – підключити балон потрібної ємності.
Зважаючи на те, що під час віялових відключень пальник використовуватиметься у квартирі, не слід під час вибору орієнтуватися на вітрозахист пальника, розрахований на туристів. До того ж під час використанні пальника не варто використовувати газовий балон на максимумі – так його вистачить на довгий час.
Слід обирати пальник з надійних матеріалів – що міцнішим візуально він виглядає, то краще служитиме, радять досвідчені туристи.
Ось декілька моделей пальників, які допоможуть розігріти чи приготувати нескладні страви під час відключень електроенергії.
Компактний пальник без "наворотів" використовує газовий балон місткістю 220 г підігріє один літр води за 10 хвилин. Достатньо для того, щоб зварити чай або приготувати простий перекус – сосиски чи яйця. Ціна: 519-899 грн.
Ще один простий пальник, який у складеному вигляді не більший за коробку сірників. Не має казанка у комплекті – це знижує вартість пальника. Один літр води кипʼятить за 3 хвилини 35 секунд. Ціна: 1200 грн.
Більш "просунута" система приготування їжі на газовому балоні має вбудовану систему терморегуляції. Як запевняє виробник, це збільшує енергоефективність приладу на 30%. Пальник створений з ударостійкої термопластичної смоли, а проварений стикувальний шов на казанку усуває шкідливі викиди під час приготування їжі. Ціна: 1914 – 2060 грн.
Туристична система з пальником та казанцем на 900 мл, його можна зняти та поставити свій посуд. Оснащена пʼєзопідпалом. Ціна: 2610-2999 грн.
Система для приготування їжі, що складається з пальника з пʼєзопідпалом та казанка на 1 літр з теплообмінником. Перевага системи в тому, що вона має перехідник, який дозволяє готувати на звичайних пательнях чи каструлях, а не тільки у казанці.
У пальник можна ставити балони місткістю 450, 220 та 110 г газу. 1 літр води закипає за три з гаком хвилини. Ціна: 3318-3455 грн.
Швидкісна система приготування їжі – літр води закипає лише за 100 секунд. У комплекті йде знімний казанок, який можна замінити власним посудом, вітрозахист, можна докупити кава-прес, але це вже опція для походів. Є й підставка-тринога, яка не дасть впасти пальнику. Ціна: 5540-6048 грн.
Інший вид пальників – портативні плитки. Вони схожі на конфорку від звичайної газової плити, але в окремому корпусі. Плитку можна під'єднати як до невеликого газового балончика, так і до звичайного газового балона за допомогою перехідника. Завдяки зручному корпусу та вазі у кілька кілограмів плитку можна поставити на кухні на стільницю.
Плитка з пʼєзопідпалом та можливістю під'єднання до двох типів газових балонів – картриджів та великих балонів. Підійде для приготування невеликого обʼєму їжі, кави або чаю. Ціна: 2099-2299 грн.
Компактна плитка на одну конфорку, розрахована на під'єднання до картриджів та пропан-бутанових газових балонів. Має пʼєзопідпал. Ціна: 2950-3600 грн.
Плитка вагою 1,9 кілограма, що працює як від балончика на 220 грамів, так від балона на 50 літрів. Має піддон для очищення. Ціна: 3499-3999 грн.
Раніше ми повідомляли, що голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький на прес конференції розповів про стан енергосистеми в Україні. Він також відповів на головні питання громадян щодо блекауту та призовів до евакуації. Голова правління наголосив, що "блекаут - це не кінець світу".
Тетяна Самойлова