Світові ціни на каву сорту Арабіка б’ють рекорди і найближчим часом ця тенденція обіцяє зберегтися
Світові ціни на каву залишаються близькими до 50-річного максимуму, досягнутого в лютому 2025 року. Тоді оптова вартість зерен арабіки – найпопулярнішого сорту кави у світі – перевищила 4 долари за фунт (0,45 кілограма), повідомляє CBS. З 2024 року ціна на арабіку подвоїлася: у січні 2024 року вона дорівнювала близько 2 доларам, у жовтні 2025 року ціна на арабіку становить близько 3,85 долара за фунт. Такий стрибок закупівельних цін призвів до помітного подорожчання кави на полицях продуктових магазинів. І ціни зростатимуть і далі.
У жовтні в Україні кілограм кави Jacobs Crema Gold в зернах коштує в середньому 980 гривень, що на 27% дорожче ніж на початку року. У січні вона коштувала 770 гривень, згідно з даними одного з найбільших в Україні сервісів для порівняння цін і товарів Hotline. Кілограм Lavazza Oro Mountain Grown на початку року коштував 1 175 гривень, у жовтні вже – 1 820 гривень. Здорожчання склало досить суттєві 58%.
Ціни за один кілограм Ambassador Blue Label зросли на 33% – з 605 гривень на початку року до 805 гривень у жовтні.
Розчинна кава теж здорожчала з початку року. За 400 грамів гранульованої кави Nescafe Gold восени потрібно заплатити 930 гривень – на початку року ціни були на рівні 660 гривень (+28%). Пакет Ambassador Premium, вагою 500 грамів у жовтні обійдеться в середньому у 900 гривень. На 1 січня ціна на нього була на 41% нижче – 635 гривень.
Найменше здорожчала кава Jacobs Monarch. За 500 грамів цього напою у жовтні доведеться віддати в середньому 850 гривень, тоді як у січні вона коштувала 785 гривень. Здорожчання склало всього 8%.
На формування вартості кави в Україні впливають кілька чинників. Передусім, це коливання валютного курсу, адже кава імпортується, і зміни в обмінному курсі безпосередньо відображаються на її ціні. Важливу роль також відіграє націнка постачальника. Звісно, велике значення має й ціна закупівлі, за якою постачальник купує каву на світових ринках, зазначив професійний бариста Руслан Карелашвілі.
Примхи погоди залишаються найважливішим фактором, що впливає на пропозицію і вартість кави, оскільки її вирощування і врожайність вкрай чутливі до умов навколишнього середовища, повідомляє CNBC. Сильна посуха, яка охопила Бразилію влітку 2024 року, відчутно скоротила урожай. Слідом за цим регіон накрили рясні зливи, які також порушили процес вирощування.
Посуха викликає стрес у кавових дерев, а надмірна волога згодом погіршує якість і зменшує кількість ягід і зерен. Несприятливі погодні умови позначилися і на виробництві кави в Індонезії та В’єтнамі, де врожай скоротився на 16,5% і 20% відповідно. На частку Бразилії та В’єтнаму разом припадає майже половина світового обсягу виробництва кави, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.
На тлі зростання цін великі компанії на кшталт Starbucks вважають за краще використовувати наявні запаси кави, а не закуповувати дорогі зерна на відкритому ринку. За останні роки ці запаси скоротилися значно нижче історичних рівнів. Ринок здатний відносно стійко переживати дефіцит при високих запасах, проте їх нинішній низький рівень робить його вразливим: у разі нового шоку попиту або перебоїв з постачаннями ціни можуть різко злетіти, додають аналітики CNBC. В українських імпортерів теж є подібні “подушки безпеки” у вигляді довгострокових контрактів. Так працюють найбільші постачальники, наголосив Карелашвілі.
“Втім, закупівля певних лотів відбувається за цінами короткострокового ринку й це для ринку Specialty Coffee (кава найвищої якості) в Україні – найбільша проблема” – додав експерт.
Одночасно з цим світовий попит на каву продовжує зростати. Так, у Китаї – країні з найбільшим населенням на планеті, за даними CNBC, споживання кави за останні десять років збільшилося на 150%. Додатковий тиск на ціни чинять і політичні події. З грудня 2024 року в Європейському союзі набув чинності закон, що забороняє продаж продукції, включаючи каву, якщо компанії не зможуть підтвердити, що їхня діяльність не пов’язана з вирубкою лісів. Мета цього регулювання – скоротити викиди парникових газів і запобігти втраті біорізноманіття. Однак такі заходи можуть призвести до подальшого скорочення постачань кавових зерен, попереджають експерти видання. Геополітичні конфлікти також сприяють зростанню цін. Військові дії у Секторі Гази викликали дестабілізацію в районі Червоного моря, через яке проходить близько 30% світових контейнерних перевезень, включаючи постачання кави з В’єтнаму.
“Прогноз на ціни в Україні – невтішний, вони будуть зростати, бо сировина продовжує дорожчати хоч і не так стрімко, як на початку року”, – спрогнозував Карелашвілі. Бізнес в Україні вже відчуває здорожчання кави, тому відбувається постійна переоцінка товарів. Таким чином виробникам доводиться активніше конкурувати за споживача, пропонуючи кращий сервіс. “З одного боку, кінцевий споживач купує каву, що постійно дорожчає, але з іншого – отримує додатковий сервіс, якого раніше не бачив – це і подарунки до замовлення, різні підказки та онлайн-консультації, запрошення на майстер-класи, івенти від виробника і таке інше”, – резюмував Карелашвілі.