Головна
Блог
18:10, 6 Січня

Калина: корисні властивості та шкідливість для організмуу

Якщо бачите високий чагарник з червоними ягодами, то з великою ймовірністю перед вами калина. До кінця весни вона покривається білими листочками, яким на зміну влітку приходять червоні ягідки. Восени ж рослина покрита палаючим листям. Користь калини доведена і в доказової, і в народній медицині. Вона багата мінералами, антиоксидантами і вітамінами. Регулярне вживання плодів калини знижує ризик розвитку багатьох захворювань, пов'язаних з травною, ендокринною та серцево-судинною системами. Допомагає попередити злоякісні пухлини і уникнути ускладнень при вагітності. Інформатор допоможе вам детальніше розібратися в корисних і небезпечних властивостях цієї ягоди, її складі, протипоказаннях, а також в тому, як вона впливає на жінок і чоловіків. Хімічний склад і калорійність калини Взявши за основу свіжий продукт в кількості 100 грамів, його енергетична цінність складе 23,3 ккал. Це при врахуванні того, що калина не буде піддаватися ніякій обробці. Склад 100 грамів свіжої калини: білки - 400 мг; вуглеводи; 6500 мг; жири - 1500 мг; харчові волокна - 500 мг; вода - 900 мг. Нижче в таблиці більш детально розглянемо склад калини. За основу візьмемо 100 грамів продукту в сирому вигляді. Чим корисна калина - 25 корисних речовин: Компонент Вміст у 100 грамах сирого продукту Відсотки від щоденної норми людини Бета-каротин 0,900 мг 18% Рибофлавін 0,022 мг 1,2% Ретинолу ацетат 0,151 мг 16,8% Пантотенова кислота 0,310 мг 6,2% Піридоксин 0,010 мг 0,7% Тіамін 0,012 мг 0,8% Фолієва кислота 0,031 мг 7,5% Калій 109,000 мг 4,4% Хлор 21,000 мг 0,9% Кальцій 171,000 мг 17,1% Магній 57,000 мг 14,3% Марганець 0,520 мг 26% Кремній 50,000 мг 166,7% Молібден 0,248 мг 354,3% Сірка 12,000 мг 1,2% Кобальт 0,029 мг 285% Мідь 0,062 мг 6,2% токоферолу ацетат 2,000 мг 13,3% Нікотинова кислота 0,900 мг 4,5% Натрій 60,000 мг 4, 6% Аскорбінова кислота 150,000 мг 166,7% Філохінон 0,118 мг 97,9% Залізо 5,950 мг 33,1% Фосфор 98,500 мг 12,3% Йод 0,090 мг 59,8% Уточнимо, що за показник розміщений в крайній правій колонці (третій). Якщо ви з'їсте 100 грамів ягоди в первісному вигляді без будь-якої обробки, то ваш організм отримає певну кількість перерахованих вище поживних елементів. Зазначені в третій колонці відсотки свідчать про те, який відсоток від щоденної норми людини за цими компонентами ви отримаєте, вживши 100 грамів сирої звичайної калини. Користь калини криється в її багатому змісті корисних мінералів, вітамінів і антиоксидантів. Корисні властивості калини   Корисні властивості калина дарує і чоловікам, і жінкам. Причому майже всі частини цієї рослини можуть сприяти поліпшенню стану здоров'я або профілактиці серйозних захворювань. Властивості калини - 5 корисностей: Ягоди. Яскраво виражений кровоспинний ефект і спазмолітичну дію - заспокоюють нерви, прискорюють відновлення при застуді і захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Білі квітки. Жарознижуючий ефект, швидкодійний антигістамінний засіб. Відвар з кори. Ефективний дезінфікуючий засіб. Сік з ягід. Очищення крові, засіб від головного болю. У комбінації з медом стає чинними відхаркувальними ліками. Сік з листя. Лікування різних недуг в області шкірного покриву (додається до інших компонентів для створення комплексної діючої речовини). Особливі властивості калини сприяють зростанню її популярності у послідовників народної та доказової медицини. Регулярні дослідження вчених підтверджують, що плоди та інші елементи цієї рослини позитивно впливають на стан організму людини. Особливо ефективні лікувальні властивості калини для відновлення травної системи і профілактики пов'язаних з нею захворювань. Унікальний набір поживних елементів надає ягодам цього продукту гастропротекторний ефект. При їх вживанні в організмі формується захист слизової оболонки шлунка. Завдяки їй знижується ризик погіршення стану здоров'я після прийняття в їжу солоної кислоти, медикаментів та інших агресивних чинників впливу. Цілющі властивості калини обумовлені і великою кількістю антиоксидантів. Вони не дозволяють вільним радикалам негативно впливати на клітини організму, коли відбувається окислювальний стрес. Внаслідок цього вдається знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань і проблем в області ендокринної системи. А ще властивості ягід калини уповільнюють процес старіння організму і знижують ризик виникнення злоякісних пухлин. Лабораторні досліди показали, що екстракт цієї рослини пригнічує процес розвитку чужорідних клітин в організмі, запобігаючи метастазуванню. Отже, на додачу калина - це ще й ефективний засіб для протиракової профілактики. Для жінок Лікувальні властивості калини, які можуть бути корисні жінкам при систематичному вживанні: запобігає виникненню жіночих захворювань; стає ефективним засобом при циститі і іншим вже наявних проблем по жіночій лінії; у свіжому вигляді ягоди допомагають вилікувати мастопатію; гальмує кров'яні виділення - актуальна властивість при маткових кровотечах; вміст у плодах вітамінів Е та А сприяє поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів; ранковий калиновий чай - найлегший спосіб, щоб зберегти молодість і красу на довгі роки. Користь калини для жінок може проявлятися як в профілактичних цілях, так і для лікування вже наявних жіночих захворювань. Наприклад, при виникненні циститу корисно випивати свіжий відвар з ягід і кори калини. Попередньо інгредієнти потрібно змішати і перетерти з медом. Готовий відвар можна також використовувати при рясних кровотечах під час менструацій. Для чоловіків Корисні властивості калини для чоловічої половини населення: позитивно впливає на підвищення статевого потягу; збільшує рівень сексуальної активності; служить профілактикою простатиту; зміцнює серцево-судинну систему; захищає організм від бактерій, які порушують мікрофлору сечостатевої системи; покращує травлення; знижує ризик появи пухлини передміхурової залози; допомагає побороти зайву пітливість в області ніг менше ніж за тиждень. Калина ягода ефективна і при вживанні в комбінації з протипухлинними препаратами. Вона покращує ефективність медикаментів і знижує їх шкідливий вплив на клітини організму, схильні до швидкого поділу (сперматозоїди і ін.). Для вагітних жінок У період, коли майбутня мама виношує одну дитину або декількох дітей, потенційні користь і шкода калини несумісні за рівнем значущості. Вона сприяє активним скороченням матки, що може привести до негативних наслідків. При виношуванні малюка калину вживати заборонено. Одне доповнення. Якщо пологи вже почалися, то можна і навіть рекомендується вживати калиновий відвар. Від чого допомагає калина в цьому випадку? Вона сприяє зниженню больових відчуттів під час перейм. Цей продукт має спазмолітичні властивості, що допомагає м'язам розслабитися. Зрозуміло, перед вживанням в конкретному випадку важливо попередньо проконсультуватися зі своїм лікарем. У період виношування малюка застосування калини може бути актуально тільки при зовнішньому застосуванні. Вона корисна в сфері косметології для збереження краси. Її можна використовувати у вигляді маски для обличчя та волосся. При грудному вигодовуванні Годуючим мамам вживати калину краще не раніше ніж 3 місяці після того, як пройшли пологи. Причому важливо дотримуватися певних правил. Поради по тому, як вживати калину в період грудного вигодовування: не починати приймання їжі з калини - є ризик появи алергії; включати в раціон потрібно помаленьку, наприклад, додавати в чай або компот на етапі варіння - десять ягід на склянку води; якщо ви почали вживати цей продукт у форматі чаю або компоту, і у малюка не виникло ніяких небажаних реакцій на це, тоді можна пробувати поступово збільшувати кількість споживаних плодів і вже включати в раціон свіжі ягоди; перші дні вживайте калину вранці, це дозволить поспостерігати за тим, як реагує на продукт немовля: з'являється у нього алергія протягом дня чи ні; У період грудного вигодовування їжте калину не частіше 1 раз в тиждень - якщо у малюка не буде алергічних реакцій, додавайте плоди ще і в чай або морс. Користь калини для організму в період грудного вигодовування характеризується профілактикою застуди. Теплі напої з додаванням до складу цього продукту сприяють полегшенню відходження молока з грудей. Для дітей Користь ягід калини для малюків і підлітків виражається в гіпоалергенних властивості. Вживати її можна малюкам у віці від півроку. Раніше не варто цього робити, бо може виникнути зворотний ефект. Почніть додавати продукт в компот або морс, а однорічним діткам і хлопцям старше вже можна пропонувати калиновий кисіль. Калина: корисні властивості та протипоказання для дітей: зміцнення імунітету; допомога в лікуванні алергії; противірусний ефект - особливо актуальний продукт взимку і в холодні осінні, весняні дні; допомога при лікуванні простудних захворювань; у вигляді свіжих ягід не рекомендується давати дітям віком до 3 років; можна додавати плоди до складу морсу або компоту - дітям від 6 місяців і в калиновий кисіль - від 1 року. Ще цей продукт використовується в засобах по догляду за порожниною рота. При схудненні Цілющі властивості калини - не єдиний плюс цієї ягоди. Ще вона допоможе дівчатам та чоловікам, які прагнуть схуднути. Рослина благополучно впливає на психоемоційний фон людини і сприяє поліпшенню сну. У комплексі отримані зміни в організмі допомагають людині швидше відновлюватися і позбавлятися від зайвої ваги. Після регулярного вживання плодів цієї рослини тіло насичується корисними вітамінами. Прискорюється метаболізм, за рахунок чого з організму виходить зайва рідина і очищається кишечник. Все це допомагає плавно підготуватися до різних низькокалорійних дієт. А ще від чого калина точно рятує, так це від почуття голоду. Перекусивши нею, вийде загальмувати бажання добре поїсти ще на 1-2 години. Можна включити ягоди цієї рослини навіть в саму дієту. Особливо помітний ефект продукту при додаванні в напої. Додавши їх в раціон підходящої дієти можна скинути за досить короткий період 4-5 кг зайвої ваги. При гіпертонії Здавна застосовується калина в народній медицині. Багато хто використовує її, щоб знизити артеріальний тиск при його підвищеному рівні. Вона служить профілактикою серйозних ускладнень в результаті серцево-судинних захворювань. Рекомендується людям, що страждають від гіпертонічної хвороби. Українські та зарубіжні вчені (в 2006 і 1972 роках, відповідно) виявили лікувальні властивості рослини калини. Після ряду експериментів було доведено, що при стабільному вживанні воно здатне розширювати артеріальні судини в живих організмах. Калина здатна знизити дозування медикаментів для пом'якшення наслідків їх негативного впливу на організм. Ця рослина і його плоди мають мінімальний гіпотензивний ефект. Продукт можна використовувати в цілях профілактики гіпертонії на ранніх етапах її розвитку. Його прийом актуальний при перших симптомах метаболічного синдрому або ж наявності обтяженого сімейного анамнезу. Також застосування плодів калини разом з певними препаратами може знадобиться, щоб вилікувати відповідну патологію. Профілактика цукрового діабету II типу Завдяки калині в периферичних тканинах збільшується чутливість клітин до інсуліну. Це не припущення народних лікарів, а науково доведена інформація. Завдяки цій ягоді підвищення чутливості до інсуліну відбувається як в жировій, так і в м'язовій тканинах. За рахунок цього знижується концентрація глюкози в крові, тому що тканина починає краще захоплювати її. Це знижує ймовірність виникнення макро- і мікросудинних ускладнень. Калина зменшує рівень вмісту цукру в крові. Червона ягода впливає на інсулінорезистентність, який є ключовим патогенетичним фактором, що впливає на розвиток цукрового діабету 2-го типу. Її лікувальні властивості можуть бути актуальні в цілях профілактики і навіть лікування згаданого захворювання, поки воно ще знаходиться на ранній стадії розвитку. Чим корисні кісточки калини   Калинові кісточки за формою схожі на серце. На смак гіркі. Ця частина ягід є природним антиоксидантом. Кісточки допомагають вивести з організму шлаки та інші шкідливі речовини. Буде потрібно всього 7-14 днів регулярного вживання, щоб відновити флору кишечника. Калинові кісточки допомагають уникнути формування нових каменів в нирках і збільшення тих, що вже були утворені раніше. В корисних цілях з'їдайте 10 кісточок протягом дня. Не вживайте все вказану кількість за один прийом їжі. Розділіть їх на весь день для уникнення ускладнень в роботі шлунково-кишкового тракту. З'їдайте 10 кісточок щодня за кілька прийомів їжі, щоб уникнути формування каменів в нирках. Ще кісточки цих ягід точно будуть корисні чоловікам, так як вони на додачу ще й зміцнюють мускулатуру. Для вживання калини спершу обсмажте її, а потім подрібніть в кавомолці. До речі, готовий подрібнений порошок з калинового кісточки ви можете використовувати як замінник кави. Щоб заварити, потрібно залити його окропом і почекати 5 хвилин. Подібний напій можна вживати навіть дітям. Він допомагає знизити підвищений тиск і частоту виникнення судом, нормалізувати роботу серця і успішно боротися зі склерозом. Користь чаю з калиною для організму    Уже багато років люди використовують заморожені або свіжі ягоди цієї рослини для приготування смачного лікувального чаю. У ньому міститься велика кількість аскорбінової кислоти, що підвищує важливість його ролі для природного зміцнення організму при захворюваннях. Користь калинового чаю: Зміцнює імунітет. Служить відмінною профілактикою, якщо є захворювання верхньої частини дихальних шляхів. Допомагає знизити температуру без порушення захисних функцій організму. Виводить мокроту з легких. Нормалізує роботу травлення, допомагаючи організму виділяти шлунковий сік і підвищуючи перистальтику кишечника. Допомагає організму краще засвоювати корисні поживні елементи з інших продуктів. М'яко знижує тиск, якщо він підвищилося вище норми. За рахунок наявності в складі рослини дубильних речовин після вживання в організмі відбувається очищення судин. Зникають холестеринові бляшки, завдяки чому вдається відновити кровообіг і нормалізувати серцевий пульс. Відновлює нервову систему, допомагає знизити роздратування і рівень стресу при регулярному вживанні. Рятує від хронічної втоми і безсоння. Корисні властивості калинового чаю розглянули. Тепер залишилося тільки правильно його приготувати. Від цього більшою мірою залежить смак і насиченість напою. Правила заварки лікувального калинового чаю: заливайте заготовку водою з температурою до 70 градусів (гарячіша рідина зруйнує потрібні нам корисні властивості калини); дайте настоятися напою 25-30 хвилин; випийте напій максимум за 2 дні, так як більш тривале зберігання призводить до втрати корисних властивостей. Окремо варто відзначити відвар з калинових квітів і листя. Він допомагає полегшити стан при болях в горлі і зміцнити голосові зв'язки. Ще відвар позитивно впливає на підвищення згортання крові - актуальне під час пологів і при побутових / спортивних травмах, щоб уникнути внутрішніх кровотеч. Для додання напою тонізуючого ефекту перед його приготуванням ягоди обсмажте на сухій сковорідці. Корисні властивості морса і варення з калини   При зниженій кислотності в організмі лікарі рекомендують для нормалізації ситуації пити морс з калини. Ще цей продукт - корисний засіб при захворюваннях шкірного покриву і підвищеному артеріальному тиску. Вчені довели, що входять до складу калинового морсу антиоксиданти корисні для захисту організму від ранньої старості. Ще напій з ягід калини в народній медицині використовується для лікування і профілактики простудних захворювань. У багатьох випадках корисно для здоров'я і калинове варення. Воно наповнене рідкісними дубильними речовинами, органічними кислотами і зміцнює імунну систему вітаміном C. Їжте ложкою смачне калинове варення або намастіть його на хліб. З ним ви зможете вичавлювати максимум користі зі свого раціону харчування і зміцнити імунітет. У калинове варення можна додати мед. Продукт знайде додаткові корисні властивості: посприяє якнайшвидшому лікуванню захворювань, пов'язаних з печінкою, допоможе знизити больові відчуття під час гастриту і виразки шлунка, прискорить відновлення при жовтяниці. Готуйте медово-калинове варення з кісточками калини - буде набагато корисніше. Його регулярне вживання знизить ймовірність утворення каменів в жовчному міхурі і нирках. Калина для шкіри обличчя   Лікувальні властивості калини і протипоказання в косметології: омолоджує і освітлює шкіру; усуває вугровий висип і пігментацію; не рекомендуємо використовувати покупні косметологічні продукти, у складі яких крім калини є викликають алергію консерванти. Краще готуйте натуральну маску самі. Відзначимо, що разове застосування в цьому випадку неефективно. Помітний результат відчутний тільки на тривалій дистанції - приблизно через 4 тижні. Процедури рекомендуємо проводити не рідше двох разів на тиждень.Рекомендації з нанесення маски з цієї ягоди: Дотримуйтесь рекомендації від виробника, якщо це покупний засіб. Не переборщіть з кількістю маски. Попередньо виконайте підготовчі заходи: очистіть шкіру обличчя спецзасобом, розпарте і очистіть скрабом. Користуйтеся свіжої масою, виготовленої на базі натуральних компонентів. Для сухої шкіри Щоб приготувати маску для обличчя із сухою шкірою, вам знадобляться 3 компоненти: 1 ст. ложка калинового пюре; 1 ст. ложка сиру; 1 ст. ложка домашнього молока; 1 чайна ложка домашньої сметани. Приготуйте: вимийте і підсушіть жменю ягід. Розімніть її до того, поки не витече сік. Додайте необхідну кількість продукту до маси з сиру, молока і сметани. Добре перемішайте, щоб уникнути формування грудок. Нанесіть: готову суміш рівномірно розмажте по периметру особи. Для цього можете використовувати пальці рук або спонж. Перед нанесенням суміші підготуйте обличчя, не поспішаючи очистіть і розпарте його. Маску потрібно потримати 15 хвилин, після чого змити теплою водою. Для кращого ефекту зволожите шкіру за допомогою крему. Отримайте результат: зволоження шкіри і пропажа зморшок. Для жирної шкіри 3 компонента для приготування: 1 ст. ложка калинового пюре; 1 ст. ложка свіжовичавленого лимонного соку; білок одного курячого яйця. Приготуйте: помийте жменю ягід і вичавіть з неї калиновий сік. Збийте курячий білок і лимонний сік до формування пишної піни. Додайте в отриману суміш калинову заготовку. Добре перемішайте. Нанесіть: за допомогою пальців рук або спонжа намажте готову маску по периметру особи. Шар повинен бути розподілений рівномірно. Попередньо підготуйте обличчя, очистивши і розпаривши його. Маску потримайте 15 хвилин або більше. Потім все змийте теплою води і за допомогою крему зволожите обличчя. Отримайте результат: зволоження шкіри, виключення сального блискучого ефекту, нормалізація вироблення оптимальної кількості нашкірного сала з боку сальних залоз. Маски від прищів Щоб приготувати протиприщеву калинову маску, знадобляться 2 основних компоненти: 2 ст. ложки калинового пюре; курячий білок з одного яйця. Приготуйте: помийте, висушіть і розітріть ягоди до того, як з'явиться сік. Збийте до появи пишної піни курячий білок. Додайте до нього калинову суміш і все разом добре перемішайте. Готовий продукт не повинен містити грудочки. Нанесіть: розподіліть по периметру особи виготовлену маску. Намагайтеся нанести суміш рівномірно по всьому шару. Для підвищення зручності можна намазати маски не пальцями рук, а спонжем. Після 15-хвилинного носіння натуральної маски змийте її теплою водою. Для кращого ефекту зволожите шкіру кремом. Отримайте результат: висип зменшився або зник зовсім, знизилася кількість зайвого жиру на обличчі, який виробляється сальними залозами. Маски з калиною для волосся Спосіб приготування натуральної калинової маски для відновлення волосся: Розм'якшіть калину і вичавіть з неї сік. Подрібніть в блендері петрушку і зберіть з неї сік. Змішайте дві отримані рідини, додайте туди масло оливи і нанесіть на корені волосся, використовуючи ватяний тампон. Підсильте корисний ефект, скориставшись рушником і поліетиленом - замотайте в них. Через 30 хв змийте маску теплою водою, використовуючи при цьому шампунь. Приготування натуральної калинової маски для зволоження волосся: Розімніть 2 ст. ложки плодів і відіжміть з них сік. Додайте в отриману рідину 1 чайну ложку масла оливи і 1 ст. ложку вина. Змішайте всі і нанесіть на голову, накривши при цьому волосся шапочкою з поліетилену і рушником. Потримайте маску півгодини. Змийте маску теплою водою з шампунем. Спосіб приготування маски з поживними елементами для жирного волосся: Візьміть 50 мл калинового соку і ще 25 мл лимонного. Додайте 5 ст. ложок олії: можна використовувати будь-який, наприклад, реп'яхову. Змішайте всі і перед початком нанесення трохи підігрійте заготовку, використовуючи водяну баню. Нанесіть маску на волосся. Через 2-3 хвилини зробіть самомасаж голови, розтираючи маску по волоссю. Змийте нанесений склад теплою водою. Наносите ту ж суміш два рази в тиждень протягом 2 місяців. Шкода і протипоказання Є у калини користь і протипоказання. Про корисні властивості цього продукту докладно поговорили вище, тепер перейдемо до розгляду можливої шкоди від нього. Кому не варто вживати калину: Тим, у кого знижений артеріальний тиск, так як стигла калина ще сильніше його знизить. Вагітним жінкам - поживні елементи, що містяться в калині, схожі за ефектом на жіночі гормони. При виношуванні малюка в організмі і так відбувається насичення організму гормонами, тому вживання цього продукту може погіршити ситуацію. Які годують груддю в перші 6 місяців після пологів (докладні рекомендації вказані вище у відповідному розділі статті). Калинові напої - людям з тромбофлебітом, так в калині містяться компоненти, які сприяють швидкому згортанню крові. Людям, які страждають від захворювань, пов'язаних з кишечником, печінкою і нирками, - в цьому випадку подразником запалених органів стане аскорбінова кислота. Протипоказання ягоди калини також стосуються надмірного споживання цього продукту. Занадто часте харчування плодами в свіжому вигляді може призвести до розвитку алергії. Це пов'язано в першу чергу з високим вмістом в складі вітаміну C. Як заготовити калину на зиму У зимовий період придбати калину проблематично, тому розповімо вам, як заздалегідь заготовити цей продукт на холодну пору року. 5 способів, щоб заготовити калину на зиму: зберігати ягоди в природних умовах; засушити; зберігати в холодильнику в відділі для фруктів / овочів; заморозити; змінити форму: перетерти або приготувати з неї варення. Детально розберемо особливості кожного з підходів нижче в таблиці. Що робимо з ягодами Як це правильно робиться Особливості способу Зберігаємо в природних умовах Зв'яжіть пучки і підвісьте їх в відповідне місце. Термін зберігання буде найменшим порівняно з іншими способами - до півроку. Засушувати Гілочки плода помістіть в духову шафу на 3-4 години. Відокремлювати при цьому гілочки від плодів не потрібно. Виставте температуру в духовій шафі близько 50-60 ° C. Коли сушка закінчиться, відірвіть гілочки і розфасуйте калину по ємностей для зберігання. Сушені плоди зберігайте в мішечках з бавовняної тканини або інших натуральних волокон. Також підійде скляний посуд. У цьому виді ягоди здатні вистояти до 4 років. Зберігаємо в холодильнику в відділі для фруктів/ овочів Не відокремлюйте плоди від гілочок. Помістіть їх в паперовий пакет або емальований ємність. Не зберігайте заготовку при температурі понад 5 ° C. Заморожуємо Відокремте від гілок плоди і в немитому вигляді помістіть їх в герметичну ємність, яка призначена для зберігання заморожених продуктів. Термін зберігання - не довше року. Міняємо форму: перетираємо, готуємо варення Відокремте ягоди від гілок і вимийте. Просушіть і збийте за допомогою блендера. Додайте в отриману суміш цукор в пропорції 2 до 1, де цукру в 2 рази більше, ніж калини. Термічна обробка впливає на смак. Калина почне злегка гірчити. Тому краще перетріть її разом з медом або цукром. Ще це допоможе зберегти побільше корисних поживних елементів, забезпечивши додатковий захист продукту від впливу високих температур.Зберігати можна до 2 років в погребі чи холодильнику.   Як зберігати калину  Зберігайте калину в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Якщо ви збираєтеся зберігати ягоди в природному середовищі, то розмістіть їх в провітрюваному і сухому приміщенні. Температура при цьому повинна бути в межах 5 ° C. Таким чином вдасться зберегти корисні властивості продукту протягом максимально тривалого періоду. Що робити, якщо ви вирішили зберігати продукт в холодильнику, але потрібної кількості вільного місця в овочевому / фруктовому відсіку немає? Використовуйте морозильну камеру. У морозилці калина може протриматися до року, зберігши корисні властивості. Висушені плоди зберігайте при температурі 21-23 ° C максимум 48 місяців. Слідкуйте за рівнем вологості. Він повинен бути помірним. Терміни зберігання: в природних умовах - до 5 місяців; в холодильнику - до 9 місяців; в морозилці - до 12 місяців; у вигляді подрібненого пюре - до 2 років; в сушеному вигляді - до 4 років. Якщо завдяки випадку або через непотрібність ви передержали продукт, то вживати його не варто. Корисними поживними властивостями він вже володіти не буде. В «передержанном» виде этот продукт не поможет избавиться от проблем с желудком, сердцем и воспалением других проблемных зон в организме. Корисні рецепти з калиною Компот з калиною   Підготуйте необхідні інгредієнти: очищену воду - 800 мл; цукор - 200 г; ягоди калини - 2 кг. Дотримуйтесь рецепту: Відберіть хороші ягоди, промийте і просушіть їх. Кладіть їх у каструлю і посипте цукром. Дайте настоятися продукту 40 хвилин. Додайте воду і доведіть до кипіння. Варіть на повільному вогні від 10 хвилин. Морс з калиною   Підготуйте необхідні інгредієнти: очищену воду - 1,5 л; цукор - 100 г; мед - на свій розсуд; ягоди калини - 600 м Дотримуйтесь рецептом: Відберіть і промийте калину. Розімніть, використовуючи толкушку. Відокремте макуха від калинового соку, використовуючи сито. Додайте сік в холодильнику. Залийте макуха очищеною водою і додайте мед, цукор. Поставте на плиту і доведіть до кипіння. Вимкніть газ. Процідіть напій. Коли морс охолоне, поставте його в холодильник. Настоянка з калиною   Підготуйте необхідні інгредієнти: горілка - 0,5 л; 1 ст. ложка меду або 200 г цукру (необов'язковий компонент, використовуйте за бажанням, щоб підсолодити настій) ягоди калини - 500 г. Дотримуйтесь рецептом: Помістіть плоди в скляну банку розміром в 1 л (якщо хочете настій солодше, то подсластите сировину медом або цукром). Залийте туди горілку. Закрийте ємність кришкою. Дайте напою настоятися протягом місяця - для цього підійде прохолодне темне місце. Процідіть настойку. Желе з калини   Підготуйте необхідні інгредієнти: очищену воду - 2 склянки; цукор - 1 кг або 800 г (на свій смак); ягоди калини - 1 кг. Дотримуйтесь рецептом: Відірвіть листочки і гілки від цілих ягід калини, зіпсовані викиньте. Кладіть сировину в друшляк і промийте. Етап бланшування. Закип'ятіть очищену воду і опустіть в каструлю великих розмірів друшляк, наповнений калиною. Щоб розм'якшити і прибрати гіркоту з ягід, протримаєте їх в такому положенні 5 хвилин. Перетріть суміш за допомогою сита і дерев'яної ложки. Помістіть заготовку в іншу (чисту) каструлю. Виготовлене калинове пюре наповніть цукром і водою. Все перемішайте і варіть приблизно 50 хвилин на повільному вогні - потрібно добитися ефекту загустіння. Врахуйте, що до потрібних кондицій желе загусне вже коли постоїть у банку. Простерилизуйте банки окропом. Розлийте по ним калинове желе і поставте в холодильник. Підведемо підсумки. Калина - це відносно легкодоступний продукт, наповнений великою кількістю вітамінів і поживних речовин. Вона допоможе впоратися з кашлем, запором, ускладненнями в області підшлункової і проблемами в багатьох інших частинах організму. Ця ягода є профілактикою великої кількості захворювань і навіть допомагає захиститися від розвитку раку.

Калина: корисні властивості та шкідливість для організмуу

Читать на русском
Калина: корисні властивості та шкідливість для організмуу

Корисні та лікувальні властивості калини

Якщо бачите високий чагарник з червоними ягодами, то з великою ймовірністю перед вами калина. До кінця весни вона покривається білими листочками, яким на зміну влітку приходять червоні ягідки. Восени ж рослина покрита палаючим листям. Користь калини доведена і в доказової, і в народній медицині. Вона багата мінералами, антиоксидантами і вітамінами.

Регулярне вживання плодів калини знижує ризик розвитку багатьох захворювань, пов'язаних з травною, ендокринною та серцево-судинною системами. Допомагає попередити злоякісні пухлини і уникнути ускладнень при вагітності.

Інформатор допоможе вам детальніше розібратися в корисних і небезпечних властивостях цієї ягоди, її складі, протипоказаннях, а також в тому, як вона впливає на жінок і чоловіків.

Хімічний склад і калорійність калини

Взявши за основу свіжий продукт в кількості 100 грамів, його енергетична цінність складе 23,3 ккал. Це при врахуванні того, що калина не буде піддаватися ніякій обробці.

Склад 100 грамів свіжої калини:

  • білки - 400 мг;
  • вуглеводи; 6500 мг;
  • жири - 1500 мг;
  • харчові волокна - 500 мг;
  • вода - 900 мг.

Нижче в таблиці більш детально розглянемо склад калини. За основу візьмемо 100 грамів продукту в сирому вигляді.

Чим корисна калина - 25 корисних речовин:

Компонент

Вміст у 100 грамах сирого продукту

Відсотки від щоденної норми людини

Бета-каротин

0,900 мг

18%

Рибофлавін

0,022 мг

1,2%

Ретинолу ацетат

0,151 мг

16,8%

Пантотенова кислота

0,310 мг

6,2%

Піридоксин

0,010 мг

0,7%

Тіамін

0,012 мг

0,8%

Фолієва кислота

0,031 мг

7,5%

Калій

109,000 мг

4,4%

Хлор

21,000 мг

0,9%

Кальцій

171,000 мг

17,1%

Магній

57,000 мг

14,3%

Марганець

0,520 мг

26%

Кремній

50,000 мг

166,7%

Молібден

0,248 мг

354,3%

Сірка

12,000 мг

1,2%

Кобальт

0,029 мг

285%

Мідь

0,062 мг

6,2%

токоферолу ацетат

2,000 мг

13,3%

Нікотинова кислота

0,900 мг

4,5%

Натрій

60,000 мг

4, 6%

Аскорбінова кислота

150,000 мг

166,7%

Філохінон

0,118 мг

97,9%

Залізо

5,950 мг

33,1%

Фосфор

98,500 мг

12,3%

Йод

0,090 мг

59,8%

Уточнимо, що за показник розміщений в крайній правій колонці (третій). Якщо ви з'їсте 100 грамів ягоди в первісному вигляді без будь-якої обробки, то ваш організм отримає певну кількість перерахованих вище поживних елементів. Зазначені в третій колонці відсотки свідчать про те, який відсоток від щоденної норми людини за цими компонентами ви отримаєте, вживши 100 грамів сирої звичайної калини.

Користь калини криється в її багатому змісті корисних мінералів, вітамінів і антиоксидантів.

Корисні властивості калини

 Користь калини

Корисні властивості калина дарує і чоловікам, і жінкам. Причому майже всі частини цієї рослини можуть сприяти поліпшенню стану здоров'я або профілактиці серйозних захворювань.

Властивості калини - 5 корисностей:

  1. Ягоди. Яскраво виражений кровоспинний ефект і спазмолітичну дію - заспокоюють нерви, прискорюють відновлення при застуді і захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
  2. Білі квітки. Жарознижуючий ефект, швидкодійний антигістамінний засіб.
  3. Відвар з кори. Ефективний дезінфікуючий засіб.
  4. Сік з ягід. Очищення крові, засіб від головного болю. У комбінації з медом стає чинними відхаркувальними ліками.
  5. Сік з листя. Лікування різних недуг в області шкірного покриву (додається до інших компонентів для створення комплексної діючої речовини).

Особливі властивості калини сприяють зростанню її популярності у послідовників народної та доказової медицини. Регулярні дослідження вчених підтверджують, що плоди та інші елементи цієї рослини позитивно впливають на стан організму людини.

Особливо ефективні лікувальні властивості калини для відновлення травної системи і профілактики пов'язаних з нею захворювань. Унікальний набір поживних елементів надає ягодам цього продукту гастропротекторний ефект. При їх вживанні в організмі формується захист слизової оболонки шлунка. Завдяки їй знижується ризик погіршення стану здоров'я після прийняття в їжу солоної кислоти, медикаментів та інших агресивних чинників впливу.

Цілющі властивості калини обумовлені і великою кількістю антиоксидантів. Вони не дозволяють вільним радикалам негативно впливати на клітини організму, коли відбувається окислювальний стрес. Внаслідок цього вдається знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань і проблем в області ендокринної системи.

А ще властивості ягід калини уповільнюють процес старіння організму і знижують ризик виникнення злоякісних пухлин. Лабораторні досліди показали, що екстракт цієї рослини пригнічує процес розвитку чужорідних клітин в організмі, запобігаючи метастазуванню. Отже, на додачу калина - це ще й ефективний засіб для протиракової профілактики.

Для жінок

Лікувальні властивості калини, які можуть бути корисні жінкам при систематичному вживанні:

  • запобігає виникненню жіночих захворювань;
  • стає ефективним засобом при циститі і іншим вже наявних проблем по жіночій лінії;
  • у свіжому вигляді ягоди допомагають вилікувати мастопатію;
  • гальмує кров'яні виділення - актуальна властивість при маткових кровотечах;
  • вміст у плодах вітамінів Е та А сприяє поліпшенню стану шкіри, волосся і нігтів;
  • ранковий калиновий чай - найлегший спосіб, щоб зберегти молодість і красу на довгі роки.

Користь калини для жінок може проявлятися як в профілактичних цілях, так і для лікування вже наявних жіночих захворювань. Наприклад, при виникненні циститу корисно випивати свіжий відвар з ягід і кори калини. Попередньо інгредієнти потрібно змішати і перетерти з медом.

Готовий відвар можна також використовувати при рясних кровотечах під час менструацій.

Для чоловіків

Корисні властивості калини для чоловічої половини населення:

  • позитивно впливає на підвищення статевого потягу;
  • збільшує рівень сексуальної активності;
  • служить профілактикою простатиту;
  • зміцнює серцево-судинну систему;
  • захищає організм від бактерій, які порушують мікрофлору сечостатевої системи;
  • покращує травлення;
  • знижує ризик появи пухлини передміхурової залози;
  • допомагає побороти зайву пітливість в області ніг менше ніж за тиждень.

Калина ягода ефективна і при вживанні в комбінації з протипухлинними препаратами. Вона покращує ефективність медикаментів і знижує їх шкідливий вплив на клітини організму, схильні до швидкого поділу (сперматозоїди і ін.).

Для вагітних жінок

У період, коли майбутня мама виношує одну дитину або декількох дітей, потенційні користь і шкода калини несумісні за рівнем значущості. Вона сприяє активним скороченням матки, що може привести до негативних наслідків.

При виношуванні малюка калину вживати заборонено.

Одне доповнення. Якщо пологи вже почалися, то можна і навіть рекомендується вживати калиновий відвар. Від чого допомагає калина в цьому випадку? Вона сприяє зниженню больових відчуттів під час перейм. Цей продукт має спазмолітичні властивості, що допомагає м'язам розслабитися. Зрозуміло, перед вживанням в конкретному випадку важливо попередньо проконсультуватися зі своїм лікарем.

У період виношування малюка застосування калини може бути актуально тільки при зовнішньому застосуванні. Вона корисна в сфері косметології для збереження краси. Її можна використовувати у вигляді маски для обличчя та волосся.

При грудному вигодовуванні

Годуючим мамам вживати калину краще не раніше ніж 3 місяці після того, як пройшли пологи. Причому важливо дотримуватися певних правил.

Поради по тому, як вживати калину в період грудного вигодовування:

  • не починати приймання їжі з калини - є ризик появи алергії;
  • включати в раціон потрібно помаленьку, наприклад, додавати в чай або компот на етапі варіння - десять ягід на склянку води;
  • якщо ви почали вживати цей продукт у форматі чаю або компоту, і у малюка не виникло ніяких небажаних реакцій на це, тоді можна пробувати поступово збільшувати кількість споживаних плодів і вже включати в раціон свіжі ягоди;
  • перші дні вживайте калину вранці, це дозволить поспостерігати за тим, як реагує на продукт немовля: з'являється у нього алергія протягом дня чи ні;

У період грудного вигодовування їжте калину не частіше 1 раз в тиждень - якщо у малюка не буде алергічних реакцій, додавайте плоди ще і в чай або морс.

Користь калини для організму в період грудного вигодовування характеризується профілактикою застуди. Теплі напої з додаванням до складу цього продукту сприяють полегшенню відходження молока з грудей.

Для дітей

Користь ягід калини для малюків і підлітків виражається в гіпоалергенних властивості. Вживати її можна малюкам у віці від півроку. Раніше не варто цього робити, бо може виникнути зворотний ефект. Почніть додавати продукт в компот або морс, а однорічним діткам і хлопцям старше вже можна пропонувати калиновий кисіль.

Калина: корисні властивості та протипоказання для дітей:

  • зміцнення імунітету;
  • допомога в лікуванні алергії;
  • противірусний ефект - особливо актуальний продукт взимку і в холодні осінні, весняні дні;
  • допомога при лікуванні простудних захворювань;
  • у вигляді свіжих ягід не рекомендується давати дітям віком до 3 років;
  • можна додавати плоди до складу морсу або компоту - дітям від 6 місяців і в калиновий кисіль - від 1 року.

Ще цей продукт використовується в засобах по догляду за порожниною рота.

При схудненні

Цілющі властивості калини - не єдиний плюс цієї ягоди. Ще вона допоможе дівчатам та чоловікам, які прагнуть схуднути. Рослина благополучно впливає на психоемоційний фон людини і сприяє поліпшенню сну. У комплексі отримані зміни в організмі допомагають людині швидше відновлюватися і позбавлятися від зайвої ваги.

Після регулярного вживання плодів цієї рослини тіло насичується корисними вітамінами. Прискорюється метаболізм, за рахунок чого з організму виходить зайва рідина і очищається кишечник. Все це допомагає плавно підготуватися до різних низькокалорійних дієт.

А ще від чого калина точно рятує, так це від почуття голоду. Перекусивши нею, вийде загальмувати бажання добре поїсти ще на 1-2 години.

Можна включити ягоди цієї рослини навіть в саму дієту. Особливо помітний ефект продукту при додаванні в напої. Додавши їх в раціон підходящої дієти можна скинути за досить короткий період 4-5 кг зайвої ваги.

При гіпертонії

Здавна застосовується калина в народній медицині. Багато хто використовує її, щоб знизити артеріальний тиск при його підвищеному рівні. Вона служить профілактикою серйозних ускладнень в результаті серцево-судинних захворювань. Рекомендується людям, що страждають від гіпертонічної хвороби.

Українські та зарубіжні вчені (в 2006 і 1972 роках, відповідно) виявили лікувальні властивості рослини калини. Після ряду експериментів було доведено, що при стабільному вживанні воно здатне розширювати артеріальні судини в живих організмах.

Калина здатна знизити дозування медикаментів для пом'якшення наслідків їх негативного впливу на організм.

Ця рослина і його плоди мають мінімальний гіпотензивний ефект. Продукт можна використовувати в цілях профілактики гіпертонії на ранніх етапах її розвитку. Його прийом актуальний при перших симптомах метаболічного синдрому або ж наявності обтяженого сімейного анамнезу. Також застосування плодів калини разом з певними препаратами може знадобиться, щоб вилікувати відповідну патологію.

Профілактика цукрового діабету II типу

Завдяки калині в периферичних тканинах збільшується чутливість клітин до інсуліну. Це не припущення народних лікарів, а науково доведена інформація. Завдяки цій ягоді підвищення чутливості до інсуліну відбувається як в жировій, так і в м'язовій тканинах.

За рахунок цього знижується концентрація глюкози в крові, тому що тканина починає краще захоплювати її. Це знижує ймовірність виникнення макро- і мікросудинних ускладнень.

Калина зменшує рівень вмісту цукру в крові.

Червона ягода впливає на інсулінорезистентність, який є ключовим патогенетичним фактором, що впливає на розвиток цукрового діабету 2-го типу. Її лікувальні властивості можуть бути актуальні в цілях профілактики і навіть лікування згаданого захворювання, поки воно ще знаходиться на ранній стадії розвитку.

Чим корисні кісточки калини

 Чим корисні кісточки калини

Калинові кісточки за формою схожі на серце. На смак гіркі. Ця частина ягід є природним антиоксидантом. Кісточки допомагають вивести з організму шлаки та інші шкідливі речовини. Буде потрібно всього 7-14 днів регулярного вживання, щоб відновити флору кишечника.

Калинові кісточки допомагають уникнути формування нових каменів в нирках і збільшення тих, що вже були утворені раніше. В корисних цілях з'їдайте 10 кісточок протягом дня. Не вживайте все вказану кількість за один прийом їжі.

Розділіть їх на весь день для уникнення ускладнень в роботі шлунково-кишкового тракту.

З'їдайте 10 кісточок щодня за кілька прийомів їжі, щоб уникнути формування каменів в нирках.

Ще кісточки цих ягід точно будуть корисні чоловікам, так як вони на додачу ще й зміцнюють мускулатуру. Для вживання калини спершу обсмажте її, а потім подрібніть в кавомолці.

До речі, готовий подрібнений порошок з калинового кісточки ви можете використовувати як замінник кави. Щоб заварити, потрібно залити його окропом і почекати 5 хвилин. Подібний напій можна вживати навіть дітям. Він допомагає знизити підвищений тиск і частоту виникнення судом, нормалізувати роботу серця і успішно боротися зі склерозом.

Користь чаю з калиною для організму

 Користь чаю з калиною для організму 

Уже багато років люди використовують заморожені або свіжі ягоди цієї рослини для приготування смачного лікувального чаю. У ньому міститься велика кількість аскорбінової кислоти, що підвищує важливість його ролі для природного зміцнення організму при захворюваннях.

Користь калинового чаю:

  1. Зміцнює імунітет.
  2. Служить відмінною профілактикою, якщо є захворювання верхньої частини дихальних шляхів.
  3. Допомагає знизити температуру без порушення захисних функцій організму.
  4. Виводить мокроту з легких.
  5. Нормалізує роботу травлення, допомагаючи організму виділяти шлунковий сік і підвищуючи перистальтику кишечника.
  6. Допомагає організму краще засвоювати корисні поживні елементи з інших продуктів.
  7. М'яко знижує тиск, якщо він підвищилося вище норми.
  8. За рахунок наявності в складі рослини дубильних речовин після вживання в організмі відбувається очищення судин. Зникають холестеринові бляшки, завдяки чому вдається відновити кровообіг і нормалізувати серцевий пульс.
  9. Відновлює нервову систему, допомагає знизити роздратування і рівень стресу при регулярному вживанні.
  10. Рятує від хронічної втоми і безсоння.

Корисні властивості калинового чаю розглянули. Тепер залишилося тільки правильно його приготувати. Від цього більшою мірою залежить смак і насиченість напою.

Правила заварки лікувального калинового чаю:

  • заливайте заготовку водою з температурою до 70 градусів (гарячіша рідина зруйнує потрібні нам корисні властивості калини);
  • дайте настоятися напою 25-30 хвилин;
  • випийте напій максимум за 2 дні, так як більш тривале зберігання призводить до втрати корисних властивостей.

Окремо варто відзначити відвар з калинових квітів і листя. Він допомагає полегшити стан при болях в горлі і зміцнити голосові зв'язки. Ще відвар позитивно впливає на підвищення згортання крові - актуальне під час пологів і при побутових / спортивних травмах, щоб уникнути внутрішніх кровотеч.

Для додання напою тонізуючого ефекту перед його приготуванням ягоди обсмажте на сухій сковорідці.

Корисні властивості морса і варення з калини

Корисні властивості морсу і варення з калини

 


При зниженій кислотності в організмі лікарі рекомендують для нормалізації ситуації пити морс з калини. Ще цей продукт - корисний засіб при захворюваннях шкірного покриву і підвищеному артеріальному тиску.

Вчені довели, що входять до складу калинового морсу антиоксиданти корисні для захисту організму від ранньої старості. Ще напій з ягід калини в народній медицині використовується для лікування і профілактики простудних захворювань.

У багатьох випадках корисно для здоров'я і калинове варення. Воно наповнене рідкісними дубильними речовинами, органічними кислотами і зміцнює імунну систему вітаміном C. Їжте ложкою смачне калинове варення або намастіть його на хліб. З ним ви зможете вичавлювати максимум користі зі свого раціону харчування і зміцнити імунітет.

У калинове варення можна додати мед. Продукт знайде додаткові корисні властивості: посприяє якнайшвидшому лікуванню захворювань, пов'язаних з печінкою, допоможе знизити больові відчуття під час гастриту і виразки шлунка, прискорить відновлення при жовтяниці. Готуйте медово-калинове варення з кісточками калини - буде набагато корисніше. Його регулярне вживання знизить ймовірність утворення каменів в жовчному міхурі і нирках.

Калина для шкіри обличчя

 Калина для шкіри обличчя

Лікувальні властивості калини і протипоказання в косметології:

  • омолоджує і освітлює шкіру;
  • усуває вугровий висип і пігментацію;
  • не рекомендуємо використовувати покупні косметологічні продукти, у складі яких крім калини є викликають алергію консерванти. Краще готуйте натуральну маску самі.

Відзначимо, що разове застосування в цьому випадку неефективно. Помітний результат відчутний тільки на тривалій дистанції - приблизно через 4 тижні. Процедури рекомендуємо проводити не рідше двох разів на тиждень.
Рекомендації з нанесення маски з цієї ягоди:

  1. Дотримуйтесь рекомендації від виробника, якщо це покупний засіб. Не переборщіть з кількістю маски.
  2. Попередньо виконайте підготовчі заходи: очистіть шкіру обличчя спецзасобом, розпарте і очистіть скрабом.
  3. Користуйтеся свіжої масою, виготовленої на базі натуральних компонентів.

Для сухої шкіри

Щоб приготувати маску для обличчя із сухою шкірою, вам знадобляться 3 компоненти:

  • 1 ст. ложка калинового пюре;
  • 1 ст. ложка сиру;
  • 1 ст. ложка домашнього молока;
  • 1 чайна ложка домашньої сметани.

Приготуйте: вимийте і підсушіть жменю ягід. Розімніть її до того, поки не витече сік. Додайте необхідну кількість продукту до маси з сиру, молока і сметани. Добре перемішайте, щоб уникнути формування грудок.

Нанесіть: готову суміш рівномірно розмажте по периметру особи. Для цього можете використовувати пальці рук або спонж. Перед нанесенням суміші підготуйте обличчя, не поспішаючи очистіть і розпарте його. Маску потрібно потримати 15 хвилин, після чого змити теплою водою. Для кращого ефекту зволожите шкіру за допомогою крему.

Отримайте результат: зволоження шкіри і пропажа зморшок.

Для жирної шкіри

3 компонента для приготування:

  • 1 ст. ложка калинового пюре;
  • 1 ст. ложка свіжовичавленого лимонного соку;
  • білок одного курячого яйця.

Приготуйте: помийте жменю ягід і вичавіть з неї калиновий сік. Збийте курячий білок і лимонний сік до формування пишної піни. Додайте в отриману суміш калинову заготовку. Добре перемішайте.

Нанесіть: за допомогою пальців рук або спонжа намажте готову маску по периметру особи. Шар повинен бути розподілений рівномірно. Попередньо підготуйте обличчя, очистивши і розпаривши його. Маску потримайте 15 хвилин або більше. Потім все змийте теплою води і за допомогою крему зволожите обличчя.

Отримайте результат: зволоження шкіри, виключення сального блискучого ефекту, нормалізація вироблення оптимальної кількості нашкірного сала з боку сальних залоз.

Маски від прищів

Щоб приготувати протиприщеву калинову маску, знадобляться 2 основних компоненти:

  • 2 ст. ложки калинового пюре;
  • курячий білок з одного яйця.

Приготуйте: помийте, висушіть і розітріть ягоди до того, як з'явиться сік. Збийте до появи пишної піни курячий білок. Додайте до нього калинову суміш і все разом добре перемішайте. Готовий продукт не повинен містити грудочки.

Нанесіть: розподіліть по периметру особи виготовлену маску. Намагайтеся нанести суміш рівномірно по всьому шару. Для підвищення зручності можна намазати маски не пальцями рук, а спонжем. Після 15-хвилинного носіння натуральної маски змийте її теплою водою. Для кращого ефекту зволожите шкіру кремом.

Отримайте результат: висип зменшився або зник зовсім, знизилася кількість зайвого жиру на обличчі, який виробляється сальними залозами.

Маски з калиною для волосся

Спосіб приготування натуральної калинової маски для відновлення волосся:

  1. Розм'якшіть калину і вичавіть з неї сік.
  2. Подрібніть в блендері петрушку і зберіть з неї сік.
  3. Змішайте дві отримані рідини, додайте туди масло оливи і нанесіть на корені волосся, використовуючи ватяний тампон.
  4. Підсильте корисний ефект, скориставшись рушником і поліетиленом - замотайте в них.
  5. Через 30 хв змийте маску теплою водою, використовуючи при цьому шампунь.

Приготування натуральної калинової маски для зволоження волосся:

  1. Розімніть 2 ст. ложки плодів і відіжміть з них сік.
  2. Додайте в отриману рідину 1 чайну ложку масла оливи і 1 ст. ложку вина.
  3. Змішайте всі і нанесіть на голову, накривши при цьому волосся шапочкою з поліетилену і рушником.
  4. Потримайте маску півгодини.
  5. Змийте маску теплою водою з шампунем.

Спосіб приготування маски з поживними елементами для жирного волосся:

  1. Візьміть 50 мл калинового соку і ще 25 мл лимонного.
  2. Додайте 5 ст. ложок олії: можна використовувати будь-який, наприклад, реп'яхову.
  3. Змішайте всі і перед початком нанесення трохи підігрійте заготовку, використовуючи водяну баню.
  4. Нанесіть маску на волосся.
  5. Через 2-3 хвилини зробіть самомасаж голови, розтираючи маску по волоссю.
  6. Змийте нанесений склад теплою водою.
  7. Наносите ту ж суміш два рази в тиждень протягом 2 місяців.

Шкода і протипоказання

Є у калини користь і протипоказання. Про корисні властивості цього продукту докладно поговорили вище, тепер перейдемо до розгляду можливої шкоди від нього.

Кому не варто вживати калину:

  1. Тим, у кого знижений артеріальний тиск, так як стигла калина ще сильніше його знизить.
  2. Вагітним жінкам - поживні елементи, що містяться в калині, схожі за ефектом на жіночі гормони. При виношуванні малюка в організмі і так відбувається насичення організму гормонами, тому вживання цього продукту може погіршити ситуацію.
  3. Які годують груддю в перші 6 місяців після пологів (докладні рекомендації вказані вище у відповідному розділі статті).
  4. Калинові напої - людям з тромбофлебітом, так в калині містяться компоненти, які сприяють швидкому згортанню крові.
  5. Людям, які страждають від захворювань, пов'язаних з кишечником, печінкою і нирками, - в цьому випадку подразником запалених органів стане аскорбінова кислота.

Протипоказання ягоди калини також стосуються надмірного споживання цього продукту. Занадто часте харчування плодами в свіжому вигляді може призвести до розвитку алергії. Це пов'язано в першу чергу з високим вмістом в складі вітаміну C.

Як заготовити калину на зиму

У зимовий період придбати калину проблематично, тому розповімо вам, як заздалегідь заготовити цей продукт на холодну пору року.

5 способів, щоб заготовити калину на зиму:

  • зберігати ягоди в природних умовах;
  • засушити;
  • зберігати в холодильнику в відділі для фруктів / овочів;
  • заморозити;
  • змінити форму: перетерти або приготувати з неї варення.

Детально розберемо особливості кожного з підходів нижче в таблиці.

Що робимо з ягодами

Як це правильно робиться

Особливості способу

Зберігаємо в природних умовах

Зв'яжіть пучки і підвісьте їх в відповідне місце.

Термін зберігання буде найменшим порівняно з іншими способами - до півроку.

Засушувати

Гілочки плода помістіть в духову шафу на 3-4 години. Відокремлювати при цьому гілочки від плодів не потрібно. Виставте температуру в духовій шафі близько 50-60 ° C.

Коли сушка закінчиться, відірвіть гілочки і розфасуйте калину по ємностей для зберігання.

Сушені плоди зберігайте в мішечках з бавовняної тканини або інших натуральних волокон. Також підійде скляний посуд.

У цьому виді ягоди здатні вистояти до 4 років.

Зберігаємо в холодильнику в відділі для фруктів/ овочів

Не відокремлюйте плоди від гілочок. Помістіть їх в паперовий пакет або емальований ємність.

Не зберігайте заготовку при температурі понад 5 ° C.

Заморожуємо

Відокремте від гілок плоди і в немитому вигляді помістіть їх в герметичну ємність, яка призначена для зберігання заморожених продуктів.

Термін зберігання - не довше року.

Міняємо форму: перетираємо, готуємо варення

Відокремте ягоди від гілок і вимийте. Просушіть і збийте за допомогою блендера. Додайте в отриману суміш цукор в пропорції 2 до 1, де цукру в 2 рази більше, ніж калини.

Термічна обробка впливає на смак. Калина почне злегка гірчити. Тому краще перетріть її разом з медом або цукром. Ще це допоможе зберегти побільше корисних поживних елементів, забезпечивши додатковий захист продукту від впливу високих температур.
Зберігати можна до 2 років в погребі чи холодильнику.

 

Як зберігати калину

Як зберігати калину

 Зберігайте калину в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Якщо ви збираєтеся зберігати ягоди в природному середовищі, то розмістіть їх в провітрюваному і сухому приміщенні. Температура при цьому повинна бути в межах 5 ° C. Таким чином вдасться зберегти корисні властивості продукту протягом максимально тривалого періоду.

Що робити, якщо ви вирішили зберігати продукт в холодильнику, але потрібної кількості вільного місця в овочевому / фруктовому відсіку немає? Використовуйте морозильну камеру. У морозилці калина може протриматися до року, зберігши корисні властивості.

Висушені плоди зберігайте при температурі 21-23 ° C максимум 48 місяців. Слідкуйте за рівнем вологості. Він повинен бути помірним.

Терміни зберігання:

  • в природних умовах - до 5 місяців;
  • в холодильнику - до 9 місяців;
  • в морозилці - до 12 місяців;
  • у вигляді подрібненого пюре - до 2 років;
  • в сушеному вигляді - до 4 років.

Якщо завдяки випадку або через непотрібність ви передержали продукт, то вживати його не варто. Корисними поживними властивостями він вже володіти не буде. В «передержанном» виде этот продукт не поможет избавиться от проблем с желудком, сердцем и воспалением других проблемных зон в организме.

Корисні рецепти з калиною

Компот з калиною

 Компот с калиной

Підготуйте необхідні інгредієнти:

  • очищену воду - 800 мл;
  • цукор - 200 г;
  • ягоди калини - 2 кг.

Дотримуйтесь рецепту:

  1. Відберіть хороші ягоди, промийте і просушіть їх.
  2. Кладіть їх у каструлю і посипте цукром.
  3. Дайте настоятися продукту 40 хвилин.
  4. Додайте воду і доведіть до кипіння.
  5. Варіть на повільному вогні від 10 хвилин.

Морс з калиною

 Морс с калиной

Підготуйте необхідні інгредієнти:

  • очищену воду - 1,5 л;
  • цукор - 100 г;
  • мед - на свій розсуд;
  • ягоди калини - 600 м

Дотримуйтесь рецептом:

  1. Відберіть і промийте калину.
  2. Розімніть, використовуючи толкушку.
  3. Відокремте макуха від калинового соку, використовуючи сито.
  4. Додайте сік в холодильнику.
  5. Залийте макуха очищеною водою і додайте мед, цукор.
  6. Поставте на плиту і доведіть до кипіння.
  7. Вимкніть газ.
  8. Процідіть напій.
  9. Коли морс охолоне, поставте його в холодильник.

Настоянка з калиною

 Настоянка з калиною

Підготуйте необхідні інгредієнти:

  • горілка - 0,5 л;
  • 1 ст. ложка меду або 200 г цукру (необов'язковий компонент, використовуйте за бажанням, щоб підсолодити настій)
  • ягоди калини - 500 г.

Дотримуйтесь рецептом:

  1. Помістіть плоди в скляну банку розміром в 1 л (якщо хочете настій солодше, то подсластите сировину медом або цукром).
  2. Залийте туди горілку.
  3. Закрийте ємність кришкою.
  4. Дайте напою настоятися протягом місяця - для цього підійде прохолодне темне місце.
  5. Процідіть настойку.

Желе з калини

 Желе из калины

Підготуйте необхідні інгредієнти:

  • очищену воду - 2 склянки;
  • цукор - 1 кг або 800 г (на свій смак);
  • ягоди калини - 1 кг.

Дотримуйтесь рецептом:

  1. Відірвіть листочки і гілки від цілих ягід калини, зіпсовані викиньте.
  2. Кладіть сировину в друшляк і промийте.
  3. Етап бланшування. Закип'ятіть очищену воду і опустіть в каструлю великих розмірів друшляк, наповнений калиною.
  4. Щоб розм'якшити і прибрати гіркоту з ягід, протримаєте їх в такому положенні 5 хвилин.
  5. Перетріть суміш за допомогою сита і дерев'яної ложки.
  6. Помістіть заготовку в іншу (чисту) каструлю.
  7. Виготовлене калинове пюре наповніть цукром і водою.
  8. Все перемішайте і варіть приблизно 50 хвилин на повільному вогні - потрібно добитися ефекту загустіння. Врахуйте, що до потрібних кондицій желе загусне вже коли постоїть у банку.
  9. Простерилизуйте банки окропом.
  10. Розлийте по ним калинове желе і поставте в холодильник.

Підведемо підсумки. Калина - це відносно легкодоступний продукт, наповнений великою кількістю вітамінів і поживних речовин. Вона допоможе впоратися з кашлем, запором, ускладненнями в області підшлункової і проблемами в багатьох інших частинах організму. Ця ягода є профілактикою великої кількості захворювань і навіть допомагає захиститися від розвитку раку.

ФОТОРЕПОРТАЖІ

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.