Корисні та лікувальні властивості калини
Якщо бачите високий чагарник з червоними ягодами, то з великою ймовірністю перед вами калина. До кінця весни вона покривається білими листочками, яким на зміну влітку приходять червоні ягідки. Восени ж рослина покрита палаючим листям. Користь калини доведена і в доказової, і в народній медицині. Вона багата мінералами, антиоксидантами і вітамінами.
Регулярне вживання плодів калини знижує ризик розвитку багатьох захворювань, пов'язаних з травною, ендокринною та серцево-судинною системами. Допомагає попередити злоякісні пухлини і уникнути ускладнень при вагітності.
Інформатор допоможе вам детальніше розібратися в корисних і небезпечних властивостях цієї ягоди, її складі, протипоказаннях, а також в тому, як вона впливає на жінок і чоловіків.
Взявши за основу свіжий продукт в кількості 100 грамів, його енергетична цінність складе 23,3 ккал. Це при врахуванні того, що калина не буде піддаватися ніякій обробці.
Склад 100 грамів свіжої калини:
Нижче в таблиці більш детально розглянемо склад калини. За основу візьмемо 100 грамів продукту в сирому вигляді.
Чим корисна калина - 25 корисних речовин:
Компонент |
Вміст у 100 грамах сирого продукту |
Відсотки від щоденної норми людини |
Бета-каротин |
0,900 мг |
18% |
Рибофлавін |
0,022 мг |
1,2% |
Ретинолу ацетат |
0,151 мг |
16,8% |
Пантотенова кислота |
0,310 мг |
6,2% |
Піридоксин |
0,010 мг |
0,7% |
Тіамін |
0,012 мг |
0,8% |
Фолієва кислота |
0,031 мг |
7,5% |
Калій |
109,000 мг |
4,4% |
Хлор |
21,000 мг |
0,9% |
Кальцій |
171,000 мг |
17,1% |
Магній |
57,000 мг |
14,3% |
Марганець |
0,520 мг |
26% |
Кремній |
50,000 мг |
166,7% |
Молібден |
0,248 мг |
354,3% |
Сірка |
12,000 мг |
1,2% |
Кобальт |
0,029 мг |
285% |
Мідь |
0,062 мг |
6,2% |
токоферолу ацетат |
2,000 мг |
13,3% |
Нікотинова кислота |
0,900 мг |
4,5% |
Натрій |
60,000 мг |
4, 6% |
Аскорбінова кислота |
150,000 мг |
166,7% |
Філохінон |
0,118 мг |
97,9% |
Залізо |
5,950 мг |
33,1% |
Фосфор |
98,500 мг |
12,3% |
Йод |
0,090 мг |
59,8% |
Уточнимо, що за показник розміщений в крайній правій колонці (третій). Якщо ви з'їсте 100 грамів ягоди в первісному вигляді без будь-якої обробки, то ваш організм отримає певну кількість перерахованих вище поживних елементів. Зазначені в третій колонці відсотки свідчать про те, який відсоток від щоденної норми людини за цими компонентами ви отримаєте, вживши 100 грамів сирої звичайної калини.
Користь калини криється в її багатому змісті корисних мінералів, вітамінів і антиоксидантів.
Корисні властивості калина дарує і чоловікам, і жінкам. Причому майже всі частини цієї рослини можуть сприяти поліпшенню стану здоров'я або профілактиці серйозних захворювань.
Властивості калини - 5 корисностей:
Особливі властивості калини сприяють зростанню її популярності у послідовників народної та доказової медицини. Регулярні дослідження вчених підтверджують, що плоди та інші елементи цієї рослини позитивно впливають на стан організму людини.
Особливо ефективні лікувальні властивості калини для відновлення травної системи і профілактики пов'язаних з нею захворювань. Унікальний набір поживних елементів надає ягодам цього продукту гастропротекторний ефект. При їх вживанні в організмі формується захист слизової оболонки шлунка. Завдяки їй знижується ризик погіршення стану здоров'я після прийняття в їжу солоної кислоти, медикаментів та інших агресивних чинників впливу.
Цілющі властивості калини обумовлені і великою кількістю антиоксидантів. Вони не дозволяють вільним радикалам негативно впливати на клітини організму, коли відбувається окислювальний стрес. Внаслідок цього вдається знизити ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань і проблем в області ендокринної системи.
А ще властивості ягід калини уповільнюють процес старіння організму і знижують ризик виникнення злоякісних пухлин. Лабораторні досліди показали, що екстракт цієї рослини пригнічує процес розвитку чужорідних клітин в організмі, запобігаючи метастазуванню. Отже, на додачу калина - це ще й ефективний засіб для протиракової профілактики.
Лікувальні властивості калини, які можуть бути корисні жінкам при систематичному вживанні:
Користь калини для жінок може проявлятися як в профілактичних цілях, так і для лікування вже наявних жіночих захворювань. Наприклад, при виникненні циститу корисно випивати свіжий відвар з ягід і кори калини. Попередньо інгредієнти потрібно змішати і перетерти з медом.
Готовий відвар можна також використовувати при рясних кровотечах під час менструацій.
Корисні властивості калини для чоловічої половини населення:
Калина ягода ефективна і при вживанні в комбінації з протипухлинними препаратами. Вона покращує ефективність медикаментів і знижує їх шкідливий вплив на клітини організму, схильні до швидкого поділу (сперматозоїди і ін.).
У період, коли майбутня мама виношує одну дитину або декількох дітей, потенційні користь і шкода калини несумісні за рівнем значущості. Вона сприяє активним скороченням матки, що може привести до негативних наслідків.
При виношуванні малюка калину вживати заборонено.
Одне доповнення. Якщо пологи вже почалися, то можна і навіть рекомендується вживати калиновий відвар. Від чого допомагає калина в цьому випадку? Вона сприяє зниженню больових відчуттів під час перейм. Цей продукт має спазмолітичні властивості, що допомагає м'язам розслабитися. Зрозуміло, перед вживанням в конкретному випадку важливо попередньо проконсультуватися зі своїм лікарем.
У період виношування малюка застосування калини може бути актуально тільки при зовнішньому застосуванні. Вона корисна в сфері косметології для збереження краси. Її можна використовувати у вигляді маски для обличчя та волосся.
Годуючим мамам вживати калину краще не раніше ніж 3 місяці після того, як пройшли пологи. Причому важливо дотримуватися певних правил.
Поради по тому, як вживати калину в період грудного вигодовування:
У період грудного вигодовування їжте калину не частіше 1 раз в тиждень - якщо у малюка не буде алергічних реакцій, додавайте плоди ще і в чай або морс.
Користь калини для організму в період грудного вигодовування характеризується профілактикою застуди. Теплі напої з додаванням до складу цього продукту сприяють полегшенню відходження молока з грудей.
Користь ягід калини для малюків і підлітків виражається в гіпоалергенних властивості. Вживати її можна малюкам у віці від півроку. Раніше не варто цього робити, бо може виникнути зворотний ефект. Почніть додавати продукт в компот або морс, а однорічним діткам і хлопцям старше вже можна пропонувати калиновий кисіль.
Калина: корисні властивості та протипоказання для дітей:
Ще цей продукт використовується в засобах по догляду за порожниною рота.
Цілющі властивості калини - не єдиний плюс цієї ягоди. Ще вона допоможе дівчатам та чоловікам, які прагнуть схуднути. Рослина благополучно впливає на психоемоційний фон людини і сприяє поліпшенню сну. У комплексі отримані зміни в організмі допомагають людині швидше відновлюватися і позбавлятися від зайвої ваги.
Після регулярного вживання плодів цієї рослини тіло насичується корисними вітамінами. Прискорюється метаболізм, за рахунок чого з організму виходить зайва рідина і очищається кишечник. Все це допомагає плавно підготуватися до різних низькокалорійних дієт.
А ще від чого калина точно рятує, так це від почуття голоду. Перекусивши нею, вийде загальмувати бажання добре поїсти ще на 1-2 години.
Можна включити ягоди цієї рослини навіть в саму дієту. Особливо помітний ефект продукту при додаванні в напої. Додавши їх в раціон підходящої дієти можна скинути за досить короткий період 4-5 кг зайвої ваги.
Здавна застосовується калина в народній медицині. Багато хто використовує її, щоб знизити артеріальний тиск при його підвищеному рівні. Вона служить профілактикою серйозних ускладнень в результаті серцево-судинних захворювань. Рекомендується людям, що страждають від гіпертонічної хвороби.
Українські та зарубіжні вчені (в 2006 і 1972 роках, відповідно) виявили лікувальні властивості рослини калини. Після ряду експериментів було доведено, що при стабільному вживанні воно здатне розширювати артеріальні судини в живих організмах.
Калина здатна знизити дозування медикаментів для пом'якшення наслідків їх негативного впливу на організм.
Ця рослина і його плоди мають мінімальний гіпотензивний ефект. Продукт можна використовувати в цілях профілактики гіпертонії на ранніх етапах її розвитку. Його прийом актуальний при перших симптомах метаболічного синдрому або ж наявності обтяженого сімейного анамнезу. Також застосування плодів калини разом з певними препаратами може знадобиться, щоб вилікувати відповідну патологію.
Завдяки калині в периферичних тканинах збільшується чутливість клітин до інсуліну. Це не припущення народних лікарів, а науково доведена інформація. Завдяки цій ягоді підвищення чутливості до інсуліну відбувається як в жировій, так і в м'язовій тканинах.
За рахунок цього знижується концентрація глюкози в крові, тому що тканина починає краще захоплювати її. Це знижує ймовірність виникнення макро- і мікросудинних ускладнень.
Калина зменшує рівень вмісту цукру в крові.
Червона ягода впливає на інсулінорезистентність, який є ключовим патогенетичним фактором, що впливає на розвиток цукрового діабету 2-го типу. Її лікувальні властивості можуть бути актуальні в цілях профілактики і навіть лікування згаданого захворювання, поки воно ще знаходиться на ранній стадії розвитку.
Калинові кісточки за формою схожі на серце. На смак гіркі. Ця частина ягід є природним антиоксидантом. Кісточки допомагають вивести з організму шлаки та інші шкідливі речовини. Буде потрібно всього 7-14 днів регулярного вживання, щоб відновити флору кишечника.
Калинові кісточки допомагають уникнути формування нових каменів в нирках і збільшення тих, що вже були утворені раніше. В корисних цілях з'їдайте 10 кісточок протягом дня. Не вживайте все вказану кількість за один прийом їжі.
Розділіть їх на весь день для уникнення ускладнень в роботі шлунково-кишкового тракту.
З'їдайте 10 кісточок щодня за кілька прийомів їжі, щоб уникнути формування каменів в нирках.
Ще кісточки цих ягід точно будуть корисні чоловікам, так як вони на додачу ще й зміцнюють мускулатуру. Для вживання калини спершу обсмажте її, а потім подрібніть в кавомолці.
До речі, готовий подрібнений порошок з калинового кісточки ви можете використовувати як замінник кави. Щоб заварити, потрібно залити його окропом і почекати 5 хвилин. Подібний напій можна вживати навіть дітям. Він допомагає знизити підвищений тиск і частоту виникнення судом, нормалізувати роботу серця і успішно боротися зі склерозом.
Уже багато років люди використовують заморожені або свіжі ягоди цієї рослини для приготування смачного лікувального чаю. У ньому міститься велика кількість аскорбінової кислоти, що підвищує важливість його ролі для природного зміцнення організму при захворюваннях.
Користь калинового чаю:
Корисні властивості калинового чаю розглянули. Тепер залишилося тільки правильно його приготувати. Від цього більшою мірою залежить смак і насиченість напою.
Правила заварки лікувального калинового чаю:
Окремо варто відзначити відвар з калинових квітів і листя. Він допомагає полегшити стан при болях в горлі і зміцнити голосові зв'язки. Ще відвар позитивно впливає на підвищення згортання крові - актуальне під час пологів і при побутових / спортивних травмах, щоб уникнути внутрішніх кровотеч.
Для додання напою тонізуючого ефекту перед його приготуванням ягоди обсмажте на сухій сковорідці.
При зниженій кислотності в організмі лікарі рекомендують для нормалізації ситуації пити морс з калини. Ще цей продукт - корисний засіб при захворюваннях шкірного покриву і підвищеному артеріальному тиску.
Вчені довели, що входять до складу калинового морсу антиоксиданти корисні для захисту організму від ранньої старості. Ще напій з ягід калини в народній медицині використовується для лікування і профілактики простудних захворювань.
У багатьох випадках корисно для здоров'я і калинове варення. Воно наповнене рідкісними дубильними речовинами, органічними кислотами і зміцнює імунну систему вітаміном C. Їжте ложкою смачне калинове варення або намастіть його на хліб. З ним ви зможете вичавлювати максимум користі зі свого раціону харчування і зміцнити імунітет.
У калинове варення можна додати мед. Продукт знайде додаткові корисні властивості: посприяє якнайшвидшому лікуванню захворювань, пов'язаних з печінкою, допоможе знизити больові відчуття під час гастриту і виразки шлунка, прискорить відновлення при жовтяниці. Готуйте медово-калинове варення з кісточками калини - буде набагато корисніше. Його регулярне вживання знизить ймовірність утворення каменів в жовчному міхурі і нирках.
Лікувальні властивості калини і протипоказання в косметології:
Відзначимо, що разове застосування в цьому випадку неефективно. Помітний результат відчутний тільки на тривалій дистанції - приблизно через 4 тижні. Процедури рекомендуємо проводити не рідше двох разів на тиждень.
Рекомендації з нанесення маски з цієї ягоди:
Щоб приготувати маску для обличчя із сухою шкірою, вам знадобляться 3 компоненти:
Приготуйте: вимийте і підсушіть жменю ягід. Розімніть її до того, поки не витече сік. Додайте необхідну кількість продукту до маси з сиру, молока і сметани. Добре перемішайте, щоб уникнути формування грудок.
Нанесіть: готову суміш рівномірно розмажте по периметру особи. Для цього можете використовувати пальці рук або спонж. Перед нанесенням суміші підготуйте обличчя, не поспішаючи очистіть і розпарте його. Маску потрібно потримати 15 хвилин, після чого змити теплою водою. Для кращого ефекту зволожите шкіру за допомогою крему.
Отримайте результат: зволоження шкіри і пропажа зморшок.
3 компонента для приготування:
Приготуйте: помийте жменю ягід і вичавіть з неї калиновий сік. Збийте курячий білок і лимонний сік до формування пишної піни. Додайте в отриману суміш калинову заготовку. Добре перемішайте.
Нанесіть: за допомогою пальців рук або спонжа намажте готову маску по периметру особи. Шар повинен бути розподілений рівномірно. Попередньо підготуйте обличчя, очистивши і розпаривши його. Маску потримайте 15 хвилин або більше. Потім все змийте теплою води і за допомогою крему зволожите обличчя.
Отримайте результат: зволоження шкіри, виключення сального блискучого ефекту, нормалізація вироблення оптимальної кількості нашкірного сала з боку сальних залоз.
Щоб приготувати протиприщеву калинову маску, знадобляться 2 основних компоненти:
Приготуйте: помийте, висушіть і розітріть ягоди до того, як з'явиться сік. Збийте до появи пишної піни курячий білок. Додайте до нього калинову суміш і все разом добре перемішайте. Готовий продукт не повинен містити грудочки.
Нанесіть: розподіліть по периметру особи виготовлену маску. Намагайтеся нанести суміш рівномірно по всьому шару. Для підвищення зручності можна намазати маски не пальцями рук, а спонжем. Після 15-хвилинного носіння натуральної маски змийте її теплою водою. Для кращого ефекту зволожите шкіру кремом.
Отримайте результат: висип зменшився або зник зовсім, знизилася кількість зайвого жиру на обличчі, який виробляється сальними залозами.
Спосіб приготування натуральної калинової маски для відновлення волосся:
Приготування натуральної калинової маски для зволоження волосся:
Спосіб приготування маски з поживними елементами для жирного волосся:
Є у калини користь і протипоказання. Про корисні властивості цього продукту докладно поговорили вище, тепер перейдемо до розгляду можливої шкоди від нього.
Кому не варто вживати калину:
Протипоказання ягоди калини також стосуються надмірного споживання цього продукту. Занадто часте харчування плодами в свіжому вигляді може призвести до розвитку алергії. Це пов'язано в першу чергу з високим вмістом в складі вітаміну C.
У зимовий період придбати калину проблематично, тому розповімо вам, як заздалегідь заготовити цей продукт на холодну пору року.
5 способів, щоб заготовити калину на зиму:
Детально розберемо особливості кожного з підходів нижче в таблиці.
Що робимо з ягодами |
Як це правильно робиться |
Особливості способу |
Зберігаємо в природних умовах |
Зв'яжіть пучки і підвісьте їх в відповідне місце. |
Термін зберігання буде найменшим порівняно з іншими способами - до півроку. |
Засушувати |
Гілочки плода помістіть в духову шафу на 3-4 години. Відокремлювати при цьому гілочки від плодів не потрібно. Виставте температуру в духовій шафі близько 50-60 ° C. Коли сушка закінчиться, відірвіть гілочки і розфасуйте калину по ємностей для зберігання. |
Сушені плоди зберігайте в мішечках з бавовняної тканини або інших натуральних волокон. Також підійде скляний посуд. У цьому виді ягоди здатні вистояти до 4 років. |
Зберігаємо в холодильнику в відділі для фруктів/ овочів |
Не відокремлюйте плоди від гілочок. Помістіть їх в паперовий пакет або емальований ємність. |
Не зберігайте заготовку при температурі понад 5 ° C. |
Заморожуємо |
Відокремте від гілок плоди і в немитому вигляді помістіть їх в герметичну ємність, яка призначена для зберігання заморожених продуктів. |
Термін зберігання - не довше року. |
Міняємо форму: перетираємо, готуємо варення |
Відокремте ягоди від гілок і вимийте. Просушіть і збийте за допомогою блендера. Додайте в отриману суміш цукор в пропорції 2 до 1, де цукру в 2 рази більше, ніж калини. |
Термічна обробка впливає на смак. Калина почне злегка гірчити. Тому краще перетріть її разом з медом або цукром. Ще це допоможе зберегти побільше корисних поживних елементів, забезпечивши додатковий захист продукту від впливу високих температур. |
Зберігайте калину в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Якщо ви збираєтеся зберігати ягоди в природному середовищі, то розмістіть їх в провітрюваному і сухому приміщенні. Температура при цьому повинна бути в межах 5 ° C. Таким чином вдасться зберегти корисні властивості продукту протягом максимально тривалого періоду.
Що робити, якщо ви вирішили зберігати продукт в холодильнику, але потрібної кількості вільного місця в овочевому / фруктовому відсіку немає? Використовуйте морозильну камеру. У морозилці калина може протриматися до року, зберігши корисні властивості.
Висушені плоди зберігайте при температурі 21-23 ° C максимум 48 місяців. Слідкуйте за рівнем вологості. Він повинен бути помірним.
Терміни зберігання:
Якщо завдяки випадку або через непотрібність ви передержали продукт, то вживати його не варто. Корисними поживними властивостями він вже володіти не буде. В «передержанном» виде этот продукт не поможет избавиться от проблем с желудком, сердцем и воспалением других проблемных зон в организме.
Підготуйте необхідні інгредієнти:
Дотримуйтесь рецепту:
Підготуйте необхідні інгредієнти:
Дотримуйтесь рецептом:
Підготуйте необхідні інгредієнти:
Дотримуйтесь рецептом:
Підготуйте необхідні інгредієнти:
Дотримуйтесь рецептом:
Підведемо підсумки. Калина - це відносно легкодоступний продукт, наповнений великою кількістю вітамінів і поживних речовин. Вона допоможе впоратися з кашлем, запором, ускладненнями в області підшлункової і проблемами в багатьох інших частинах організму. Ця ягода є профілактикою великої кількості захворювань і навіть допомагає захиститися від розвитку раку.