Все зводиться до того, щоб шкідливі мікроби не потрапляли в жовток
Існує легенда, що моряки під час довгих подорожей зберігають курячі яйця свіжими - гострою стороною донизу. Проте, не було проведено належних досліджень, щоб з’ясувати, чи дійсно яйця, які зберігаються таким чином, є свіжими довше. Однак, є багато причин вважати, що це може спрацювати, повідомляє IFLScience.
По суті, все зводиться до того, щоб шкідливі мікроби не потрапляли в жовток, де вони можуть розмножуватися і спричиняти пліснявіння яйця. Незважаючи на нібито непроникність яєчної шкаралупи, це зовнішнє покриття насправді містить від 7 до 17 тисяч крихітних пор, через які проникають гази.
На жаль, бактерії також потрапляють в яйця через ці мікроскопічні отвори, тому яйця псуються, коли вони старіють. З цієї причини іноді стверджують, що покриття яєць вазеліном допомагає зберегти їх, запобігаючи доступу небажаних бактерій до пор, хоча це також ще належить науково підтвердити.
Пройшовши через шкаралупу, мікроби зазвичай накопичуються в повітряній кишені, яка знаходиться під білком на заокругленому кінці яйця. Оскільки яєчний білок є лужним і містить бактерицидні білки, зазвичай ці патогени не можуть проникнути в білок і досягти жовтка.
Проблема зі збереженням яйця із заокругленим кінцем вниз полягає в тому, що ця повітряна кишеня завжди намагатиметься спливти вгору і тому постійно натискатиме на білок. У міру того, як яйце старіє і в пори потрапляє більше повітря, ця кишеня стає більшою і чинить посилений тиск на нижню частину білка.
Збільшений розмір повітряного мішка також пояснює, чому старі яйця мають тенденцію плавати у воді, тоді як свіжі яйця тонуть. Крім того, з часом бактерії таки можуть проникати в жовток і розмножуватись там. Проте якщо перевернути яйця догори дном так, щоб повітряна кишеня виявилася вгорі, проблема з тим, що повітря намагається спливти крізь білок, усувається.
Це гарантує, що зростаюча спільнота бактерій в яйці має набагато менший шанс контактувати з жовтком. А це вже означає, що яйця не повинні так швидко псуватися, якщо їх зберігати саме так.