Чому від елітного червоного вина болить голова, а від дешевого - ні

Читать на русском

Відповідь у сполуці, яка являє собою антиоксидант або флаванол, звана кверцетином

Читать на русском
Вино та чоловік
Він міститься у багатьох фруктах та овочах

Відповідь у сполуці, яка являє собою антиоксидант або флаванол, звана кверцетином

Американські вчені висловили нове припущення про те, чому навіть від невеликого келиха червоного вина у деяких людей починає боліти голова, хоча інші алкогольні напої вони можуть пити без наслідків. Дослідники вважають, що біль після червоного вина викликає антиоксидант під назвою кверцетин, що міститься у темному винограді.

Червоний виноград виробляє більше кверцетину, коли піддається дії сонячних променів. Його присутність в організмі людини негативно впливає на метаболізм алкоголю, пише ВВС. А це означає, що дорогі червоні вина, а не дешеві, будуть гіршими для людей, схильних до головного болю.

"Дешеві сорти винограду вирощуються на лозах з дуже великими кронами і безліччю листя, тому вони не отримують стільки сонця", - сказав один із дослідників, професор Ендрю Уотерхаус. "В той час як високоякісний виноград виходить із дрібніших культур із меншою кількістю листя. Та кількість сонячного світла ретельно контролюється для покращення якості вина".

Дослідники відзначають, що кверцетин тільки при змішуванні з алкоголем викликає в організмі проблеми. Вчені встановили, що флаванол кверцетин блокує фермент, який перетворює ацетальдегід на ацетат. Таким чином, в організмі накопичується токсичний ацетальдегід, який при високих рівнях викликає головний біль, почервоніння обличчя та пітливість.

У свою чергу професор Роджер Кордер, експерт у галузі експериментальної терапії з Лондонського університету королеви Марії, звернув увагу на те, що при виробництві багатьох недорогих вин для широкого вжитку використовуються добавки, які можуть викликати головний біль. Йдеться про пектинази, які прискорюють процес виноробства, а також про консервант під назвою диметилдикарбонат. Професор Кордер зазначає, що продуктом їхнього розпаду є метанол і закликає провести відповідні наукові дослідження.

Крім гіпотези про вплив кверцетину, існує ще кілька теорій про те, чому в деяких людей починає боліти голова вже через півгодини після навіть невеликого келиха вина. Є припущення, що справа у сульфітах - консервантах, які продовжують термін зберігання вина. Але їх зміст зазвичай вищий у солодких білих винах, ніж у червоних. При алергії на сульфіти таких вин дійсно слід уникати, але доказів того, що саме сульфіти винні у головних болях, є мало.

Інший можливий винуватець - гістамін - інгредієнт, більш поширений у червоному вині, ніж у білому чи рожевому. Гістамін може розширювати кровоносні судини в організмі, що може спричинити головний біль. Але знову ж таки, абсолютних доказів не вистачає.

Наразі вчені хочуть перевірити теорію за допомогою клінічних випробувань впливу червоних вин на головний біль. Результати можуть допомогти людям уникнути проблем при вживанні алкогольних напоїв.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.