Українські птахофабрики здатні забезпечити курятиною як внутрішній, так і зовнішній попит
Різкого подорожчання курятини найближчим часом не буде, оскільки виробники намагатимуться розпродати продукцію, щоб уникнути її псування під час можливих блекаутів, вважає експертка Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова.
«Курятина дуже сильно не подорожчає, оскільки виробництва намагатимуться розпродати товар, аби той не зіпсувався», – розповіла експертка Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова.
Вона зазначила, що навіть у разі перебоїв з електроенергією птахівничі підприємства не ризикуватимуть втратити продукцію. Якщо ж ситуація стане критичною, фабрики можуть зменшувати поголів’я птиці або тимчасово знижувати ціни, щоб уникнути псування товару.
«У разі дуже складної ситуації вони скорочуватимуть поголів’я. А якщо не встигнуть цього зробити, скидатимуть ціну. Якщо світло вимикатимуть ще й у магазинах, то визначити, хто саме піднімає вартість без втручання регуляторів, буде складно», – додала Руженкова.
Традиційно найвищі ціни на м’ясо птиці фіксуються у грудні – напередодні Нового року та Різдва. Це пов’язано не з блекаутами, а з сезонним підвищенням попиту. Зимові відключення електроенергії можуть вплинути на стабільність постачань, проте не стануть головною причиною різкого подорожчання.
Зараз яловичину продають по 350-400 грн/кг, свинину – по 260-350 грн/кг, куряче філе – близько 230-245 грн/кг.
"М’ясна продукція суттєво подорожчала за останній рік і, ймовірно, ще зростатиме в ціні. Причини: війна суттєво скоротила поголів’я худоби та птиці – наприклад, поголів’я свиней за рік впало приблизно на 7% через бойові дії на сході. Менша пропозиція на внутрішньому ринку штовхає ціни вгору. До того ж дорожчають корми (зерно, кукурудза) і енергоносії для птахофабрик та свинокомплексів", – каже аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" Максим Гопка.
У першій половині 2025-го фіксували різкий стрибок закупівельних цін на свинину, який "потягнув" за собою і яловичину.
"У короткостроковій перспективі ціни на м’ясо можуть стабілізуватися на досягнутому високому рівні – принаймні до кінця осені серйозних стрибків не прогнозуються. Однак напередодні зимових свят традиційно зростає попит на свинину, тож можливий ще один невеликий стрибок цін у грудні", – каже аналітик.
Курятина після здорожчання влітку поки більш-менш стабілізувалася, але її вартість надалі залежатиме від цін на корми, а саме врожаю кукурудзи і сої, та від ситуації з електроенергією на підприємствах.
"Якщо восени будуть перебої зі світлом і виробникам доведеться нести додаткові витрати на генератори, це може додати кілька відсотків до ціни м’яса птиці", – зазначає експерт.