З шоколадом, фруктами та цукерками: 5 незвичайних рецептів куті на Різдво

Важко уявити собі Різдво без традиційної страви - куті

З шоколадом, фруктами та цукерками: 5 незвичайних рецептів куті на Різдво

Кутю традиційно подають напередодні Різдва, шостого січня. Готується різдвяна кутя з пшениці, маку, волоських горіхів, родзинок та меду. Але до цих продуктів можна додавати за смаком сухофрукти, цукати, шоколад, карамель, цитрусові. До того ж кутю можна готувати з різних злаків, на соку або узварі. Експериментуйте та насолоджуйтеся затишком гарного свята із задоволенням.

Інформатор зібрав вам п'ять незвичайних рецептів куті. 

Кутя традиційна з рису з родзинками, мигдалем та узваром

Інгредієнти

Продукти (на 4 порції)

Рис - 1 склянка

Мигдаль - 100 г

Родзинки - 100 г

Цукор - 1-3 ст. ложки

Сіль - 1 щіпка

Рецепт

Для приготування куті насамперед потрібно перебрати та ретельно промити рис. Залити його водою, довести до кипіння, відкинути на сито, знову облити холодною водою.

Покласти у каструлю, залити водою. Довести до кипіння, посолити. Варити у великій кількості води до м'якості (10-15 хвилин). Відкинути на сито та остудити.

Мигдаль ошпарити, очистити від лушпиння, порубати або стовкти. Родзинки промити і ошпарити окропом.

У посуд, призначений під кутю викласти мигдаль. Додати цукровий пісок, за бажанням підлити трохи холодної кип'яченої води. Розмішати, з'єднати з приготовленим рисом, а також вимитими, ошпареними та просушеними родзинками без кісточок.

Перемішати, зрівняти з боків, згладити верх, злегка посипати цукровим піском і подати. Окремо подаємо узвар. 

 

  

З шоколадом, фруктами та цукерками: 5 незвичайних рецептів куті на Різдво 1

Кутя з булгуру з халвою та шоколадом

Інгредієнти

Булгур - 170 г

Мак - 50 г

Горіхи грецькі очищені - 80 г

Шоколад - 100 г

Халва - 150 г

Мед - 80 г

Рецепт

Булгур промиваємо під проточною водою. Викладаємо булгур у товстостінну каструлю та заливаємо 350-400 мл води. Ставимо на вогонь.

Накриваємо каструлю кришкою і варимо булгур на маленькому вогні 15-20 хвилин, до готовності та повного вбирання рідини. Булгур повинен вийти розсипчастим.

Залишаємо булгур для остигання.

Мак заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на 20 хвилин. 

Горіхи підсмажуємо на сухій сковороді на середньому вогні, помішуючи, 2-3 хвилини. Після цього великі ядра горіхів ламаємо на шматочки. З маку зливаємо воду.

Наші бабусі розтирали мак у спеціальній ступці. Тепер можна полегшити цей процес. Занурювальним блендером (або у стаціонарному блендері) перебиваємо мак 2-4 хвилини (залежить від потужності блендера). Мак повинен трохи побіліти (з'явиться макове молочко).

До булгуру додаємо дрібно подрібнені халву та шоколад з горіхами, мак. Перемішуємо. Викладаємо кутю з булгура у миску та подаємо до різдвяного столу.

 

 

 

З шоколадом, фруктами та цукерками: 5 незвичайних рецептів куті на Різдво 2

Кутя з пшениці з маком, волоським горіхом та карамельними цукерками

Інгредієнти

Пшениця (шліфована) - 1 склянка

Волоські горіхи - 150 г

Горіхи кешью - для прикраси

Мак - 100 г

Цукерки - кілька молочних карамельок 

Цукор - 1 ст. ложка

Сіль – 1 ч. ложка

Рецепт

Промиваємо очищену шліфовану пшеницю під проточною холодною водою 4-5 разів. (Якщо мити пшеницю в гарячій воді, то зерно запарюватиметься, і у підсумку після варіння ми отримаємо густу кашу, а не розсипчасту пшеницю.)

Відкидаємо пшеницю на друшляк, щоб стекла зайва вода. Заливаємо пшеницю двома склянками води. 

Пшеницю накриваємо кришкою і ставимо на вогонь, чекаємо на закипання.

Мак ставимо на дуже маленький вогонь, перемішуємо 1 раз і томимо протягом 30 хвилин.

Через 10 хвилин після закипання пшениці додаємо до неї сіль. 

Коли вода в посуді з маком випарується, додаємо ще 0,5 склянки води і продовжуємо його томити, мак у жодному разі не повинен кипіти і булькати. Якщо ви готуєте на газовій плиті, то час приготування маку на мінімальному вогні зменшіть до 10-15 хвилин.

Горіхи рубаємо ножем та відправляємо на пательню. Обсмажуємо їх на сухій пательні. Горіхи очищаємо від лушпиння, злегка перетираючи руками.

Готову зварену пшеницю відкидаємо на друшляк, щоб стекла рідина, що залишилася, залишаємо на 10 хвилин. 

Мак змішуємо з цукром та перетираємо у ступці, доки не почне виділятися біла рідина. На дрібні уламки розколюємо цукерки. 

Змішуємо усі підготовлені інгредієнти для куті. Кутью можна прикрасити кешью, медом і посипати цукерковою пудрою. Різдвяна кутя з пшениці готова.

 

 З шоколадом, фруктами та цукерками: 5 незвичайних рецептів куті на Різдво 3

Кутя з перловки з медом та цукатами (в термосі) 

Інгредієнти

Перлова крупа - 150 грам

Цукати - 150 грам

Горіхи грецькі - 50 грам

Родзинки - 100 грам

Мак - 3 ст. л.

Цукор – 1 ч. л.

Мед – 3 ст. л.

Вода - 450 грам

Рецепт 

Щоб приготувати ячмінну кутю в термосі, спочатку промийте ячмінь, потім засипте в термос і залийте окропом (на 1 частину ячменю - 3 частини окропу) на 3 години.

Мак і родзинки заливаємо окропом, мак накриваємо, щоб краще розбух. Горіхи подрібнюємо ножем або у ступці.

Коли мак набухне (щонайменше через годину, але можна і перед тим, як діставати перловку з термоса), зливаємо воду, додаємо чайну ложку цукру. Перетираємо мак із цукром за допомогою ступки до появи макового молока.

З родзинок теж зливаємо воду. У мед додаємо трохи окропу, щоб він став рідкішим. Після закінчення 3-х годин зливаємо воду з перловки, висипаємо її в глибоку тарілку. Додаємо родзинки, мак, горіхи, цукати та мед. Добре перемішуємо кутю, і вона готова. 

 

З шоколадом, фруктами та цукерками: 5 незвичайних рецептів куті на Різдво 4

Кутя з рису з апельсиновим соком, курагою, чорносливом, горіхами та цедрою цитрусових

Інгредієнти

Рис - 1 склянка

Сік апельсиновий - 2,5 склянки

Ізюм - 100 г

Курага - 100 г

Фундук - 100 г

Мигдаль - 10 0

ч

Мед – 1,5 ст. ложки

Рецепт 

Рис добре промиваємо, пересипаємо в каструлю, в якій варитимемо. Заливаємо апельсиновим соком. Перемішуємо, ставимо на вогонь та варимо до готовності. 

Фундук і мигдаль смажимо на сухій пательні або у мікрохвильовій печі, до готовності. Готовий мигдаль нарізаємо невеликими шматочками, також нарізаємо і фундук. Пересипаємо все у тарілку.

Курагу нарізаємо невеликими шматочками. Подрібнюємо чорнослив. 

У готовий рис висипаємо родзинки, курагу, чорнослив, подрібнений фундук, мигдаль, мед і цедру цитрусових і добре перемішуємо.

Різдвяна кутя з рису готова. Вона виходить дуже смачною завдяки апельсиновому соку, незвичайний смак, з невеликою кислинкою. 

Смачного та з Різдвом Вас!

Раніше Інформатор розповідав про колядки на Різдво

Також ми писали, що має бути на столі на Різдво .

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Слідкуйте за новинами онлайн прямо в месенджері на нашому Telegram-каналі  Інформатор Live . Підписатися на канал у Viber можна тут .

 

 

 

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube