Як зробити майонез вдома: класичний та пісний рецепт

Як зробити майонез у домашніх умовах? 🍳 Які продукти потрібні для виготовлення майонезу? 🥛 Як приготувати смачний майонез у домашніх умовах?

Як зробити майонез вдома: класичний та пісний рецепт

Рідкісний новорічний стіл обходиться без салатів. Традиційні олів'є, крабовий, оселедці під шубою, різні  салати шарами  — все це з'явиться на святкових столах мільйонів українців. Для всіх цих страв потрібний майонез. Соус не найкорисніший, особливо якщо мова про магазинний варіант із купою шкідливих добавок. Але навіть важкі майонезні салати можна зробити корисніше, якщо знати, як зробити домашній майонез. 

Рецептів такого соусу досить багато, можна додавати різні спеції, що додасть вашим стравам оригінального смаку. Якщо ж ви дотримуєтеся різдвяного посту, то і це не привід відмовлятися від улюблених новорічних страв. Інформатор розповість, як зробити майонез у домашніх умовах – класичний та пісний варіанти. 

Які інгредієнти потрібні для приготування майонезу?

Для класичного соусу потрібні два якісні елементи - це яйця та олія. Перед початком приготування важливо знати деякі нюанси. Рослинна олія – це зовсім не обов'язково соняшникова. На оливковій олії майонез вийде кориснішим і менш калорійним. Крім того, важливий і тип яєць, які ви оберете. Домашні яйця додадуть майонезу, а відповідно і стравам з ним, яскравий жовтий відтінок. Зі звичайних магазинних яєць майонез вийде світлішим, схожим на соус з упаковки. 

Нам знадобиться: 

  • Яйця – 1-2 штуки; 
  • Оливкова або соняшникова олія - ​​200 мл; 
  • Гірчиця – одна чайна ложка; 
  • Лимонний сік – одна столова ложка; 
  • Сіль – за смаком, приблизно половина чайної ложки; 
  • Цукор – половина чайної ложки.

Як приготувати майонез незвичайно? Додати один із цих інгредієнтів: 

  • Часник - 1-2 зубчики; 
  • Корінь імбиру – до 20 грамів; 
  • Солоний огірок подрібнений - 1-2 чайні ложки; 
  • Свіжа зелень; 
  • Спеції за смаком.

Домашній соус вийде не гірше, а навіть краще до смаку, ніж магазинний. І ви будете абсолютно впевнені у якості всіх його складових. 

Звичайно, ви можете як приготувати майонез вдома, так і купити його в магазині - один раз в році можна дозволити собі шкідливої ​​їжі. Але все ж таки почитайте, як швидко і просто готується домашній соус - ви здивуєтеся!

Покрокова інструкція для приготування майонезу

Найпростіше приготувати соус за допомогою блендеру або міксера. 

Як приготувати домашній майонез - алгоритм дій: 

  1. Наливаємо олію в чашу. 
  2. Додаємо гірчицю та лимонний сік. 
  3. Вбиваємо яйце. 
  4. Додаємо додаткові інгредієнти, цукор, сіль та спеції. 
  5. Збиваємо на середній швидкості, поки маса не стане густою. Важливо не перестаратися і вчасно зупинитись, інакше консистенція соусу стане надто рідкою. 

Як приготувати майонез в домашніх умовах, якщо ні міксера, ані блендера під рукою немає? 

  1. Беремо лише яєчний жовток кімнатної температури. Білок можна залишити для інших страв або вилити. 
  2. Жовток виливаємо в миску та збиваємо із сіллю за допомогою виделки. 
  3. Потроху вливаємо олію, продовжуючи активно працювати виделкою. Продовжуємо доти, доки соус не стане «тугим».  
  4. Вливаємо 10-20 мл води і продовжуємо мішати. 
  5. Доливаємо олії і збиваємо, поки консистенція не стане такою, як у звичного майонезу. 

Як зробити домашній майонез - пісний варіант 

Головна відмінність пісного майонезу від класичного полягає у відсутності яєць. Замість них можна використовувати квасолю, консервований горох або борошно з водою. Інші інгредієнти залишаються такими ж. 

Квасолю та горох перед додаванням до соусу потрібно перебити на кашку. До самого майонезу потрібно налити більше олії та додати води, щоб соус не став схожим на паштет. В іншому рецепт не відрізняється від звичайного майонезу. 

Як зробити майонез з водою та борошном, замість яєць: 

  1. Змішати половину склянки борошна та стільки ж води у каструльці. 
  2. Поставити каструлю на повільний вогонь і постійно помішувати, щоб не утворилися грудочки. Робити так, поки суміш не загусне. 
  3. Остудити суміш, додати гірчицю, олію, лимонний сік та інші інгредієнти. 
  4. Збити блендером до однорідної суміші. 

Висновки

Тепер ви знаєте, як зробити майонез вдома - це смачніше, корисніше, а іноді навіть швидше, ніж купити цей же продукт у магазині. Приготування майонезу займає лише кілька хвилин, а зробити додаткову порцію не важко. Дуже зручно, якщо соус раптово закінчився, а бігти до магазину за ним немає часу чи бажання. 

Поділіться цим матеріалом із друзями – нехай теж знають, як зробити майонез у домашніх умовах. А ще більше корисних матеріалів, порад та рецептів читайте у блозі Інформатора

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube