Розповідаємо про найдієвіші способи
Кокоси вже давно не вважаються якоюсь екзотикою для українців. Кокосовий горіх можна купити в будь-якому супермаркеті, а каву на кокосовому молоці замовляють чи не частіше, ніж на коров'ячому.
Кокосову воду і м'якоть можна вживати в їжу просто так, і це смачно. Але насправді у горіха набагато більше застосувань:
А ще з кокосом є сотні рецептів - від салатів і пудингу до смузі та алкогольних напоїв.
Кілька порад, як вибрати хороший кокос.
Що з кокосом робити і як вибрати хороший, ми вже з'ясували. Тепер залишається питання, як правильно відкрити кокос? Інформатор ділиться кількома способами, як зробити це без особливих зусиль.
Вам буде потрібно миска і великий широкий ніж. Його гострота значення не має - кокос ми будемо розколювати, а не різати.
Візьміть плід так, щоб три коричневих плямочки "дивилися" в сторону вашої руки. В іншій руці повинен бути ніж, але повернути його слід тупим боком. Тепер повільно провертайте кокос, постукуючи ножем по його середині. Через деякий час горіх розколеться навпіл, а рідина виллється в миску. Як відкрити кокос, відео:
Можна також попередньо злити сік кокосу через отвір. Так ви збережете цінну рідину, якщо горіх розпадеться на шматочки при розбиванні.
Якщо хочете знати, як відкрити питний кокос, то ловіть невеликий лайфхак. Один з темних кружечків більший за інші, він же - самий м'який. Зробіть в ньому отвір за допомогою викрутки, цвяха, шила, штопора або іншого предмета, злийте рідину та спокійно приступайте до розбивання плода. Це один з найпопулярніших способів, як відкрити кокосовий горіх.
До речі, попередньо злита рідина дозволяє визначити, чи не зіпсований чи кокос. Якщо вона солодкувата, прозора і приємно пахне, значить все добре. Якщо сік має неприємний запах, гіркий на смак або виглядає каламутним, можна навіть не відкривати кокос - їсти його точно не варто. Рідину можна одразу випити. А якщо хочеться екзотики, то навіть не переливати її в стакан - а просто вставити трубочку в отвір і насолоджуватися.
Схема приблизно така ж, що і у випадку з ножем. Спочатку бажано злити рідину через невеликий отвір. Як це зробити, ми розповіли в попередньому пункті.
Після цього візьміть кокос, рушник або ганчірку і сам молоток. Якщо молотка не виявилося, можна подумки повернутися до далеких предків і розколоти горіх за допомогою звичайного каменю.
Загорніть кокос в рушник і або гарненько вдарте по ньому молотком, або повторіть простукування по периметру, як в варіанті з ножем. У першому випадку горіх розколеться на кілька шматочків, в другому вийде дві рівні половинки.
Якщо ви довго стукайте, але нічого не виходить, як кокос відкрити в такому випадку? Можна трохи підпиляти його посередині і ще раз гарненько стукнути молотком або ножем. В такому випадку шкаралупа напевно трісне.
Може так статися, що у вас під рукою не виявиться ні ножа, ані молотка. Є кокос, як відкрити його - незрозуміло.
Спосіб, який ми зараз опишемо - не надто естетичний, зате ефективний. Вам знадобиться щільний пакет, мішок, рушник або будь-який шматок тканини.
Засуньте кокос в мішок або загорніть в рушник, після чого з силою вдарте їм, наприклад, по сходинці у під'їзді. Кокос розколеться на кілька частин і буде готовий до вживання. Звичайно, воду перед цим бажано злити, інакше швидше за все вам залишиться тільки витерти її з підлоги.
Як розбити кокос без молотка? За допомогою впливу високої температури! У цьому допоможе звичайна духовка. Перед тим, як використовувати цей метод, рідину з горіха теж потрібно злити описаним вище способом. Що потрібно робити:
Якщо за 10 хвилин нічого не сталося, потримайте кокос в духовці до появи тріщини. Кожні 2-3 хвилини перевіряйте плід. Як розкрити кокос після цього? Для початку дістати горіх з духовки і дати йому трохи охолонути. Фішка способу з духовкою в тому, що після впливу температури розбивати нічого не потрібно. Шкірку можна зчистити руками або зрізати за допомогою ножа і все - ваш кокос готовий до подальшого вживання!
Всі засоби хороші і не вимагають особливої підготовки. Вибирайте той, який вам до душі.
Як відкрити кокос в домашніх умовах, ми з'ясували. Що робити з ним далі?
У вас вже є злита рідина. Її можна випити або зробити на її основі смузі.
М'якоть від шкаралупи можна відокремити ложкою, якщо кокос досить м'який. Якщо цей варіант не спрацював, просто відрізати шматочки м'якоті гострим ножем. Після цього використовуйте горіх для будь-яких цілей, кілька варіантів ми надали на початку цієї статті.
Тепер ви знаєте, як вибрати кокос, як відкрити кокос вдома та що з нього можна приготувати. Ще більше корисних статей читайте в блозі Інформатора !