Як приготувати кутю на Різдво: рецепти традиційної страви з рису та пшениці

Готуємось до святкування

Як приготувати кутю на Різдво: рецепти традиційної страви з рису та пшениці

Різдво багате на традиції, у тому числі які стосуються святкового столу. Рідкісне святкування Різдва проходить без куті — страви з пшениці, ячменю або рису з додаванням маку та меду.

Інформатор підготував два рецепти класичної традиційної куті на Різдво.

Класична кутя із пшениці за рецептом Євгенія Клопотенко

Кутья рецепт

Інгредієнти:

  • Пшениця — 1 склянка;
  • Вода — 4 склянки;
  • Вершкове масло — 50 г або 2 столові ложки соняшникової олії;
  • Мед — 2-3 столові ложки;
  • Мак — 2 столові ложки;
  • Волоські горіхи — жменька, за смаком;
  • Курага — 100 грамів;
  • Родзинки — жменька;
  • Лимон — 1 штука;
  • Корінь імбиру — 1 шматочок розміром приблизно 1 см.

Приготування:

  1. Залити пшеницю водою у співвідношенні 1/4 та залишити на ніч. Вранці злити воду та залити таку ж кількість свіжої води.
  2. Варити пшеницю 30-60 хвилин до готовності, злити воду, що залишилася.
  3. Додати в кашу масло — вершкове або соняшникову олію.
  4. Курагу нарізати кубиками, додати пшеницю разом із родзинками.
  5. Додати мак, горіхи, натертий корінь імбиру, добре перемішати.
  6. Натерти цедру лимона на дрібній терці. Додати цедру та мед у нашу кутю.
  7. Додати 1 ложку лимонного соку та ще раз добре перемішати.
  8. Поставити кутю у холодильник мінімум на 2 години.

Рисова кутя

Як приготувати кутю на Різдво: рецепти традиційної страви з рису та пшениці 2

Інгредієнти:

  • Рис — 1 склянка. Краще брати довгозерний пропарений.
  • Вода — 3 склянки;
  • Родзинки — 100 грамів;
  • Мед — 2-3 столові ложки;
  • Подрібнений мигдаль — за смаком та за бажанням.

Приготування:

  1. Промити рис у холодній воді.
  2. Засипати рис у каструлю, налити воду. Вода має покривати крупу приблизно на 1 сантиметр. Поставте варитись на середній вогонь.
  3. Коли вода закипить, зменште вогонь до мінімуму і варіть 15-20 хвилин, доки википить вода. Рис мішати не потрібно.
  4. Родзинки промити і залити окропом на 1-2 хвилини.
  5. Коли рис буде готовий, додати до нього мед, родзинки та горіхи. Ретельно перемішати.
  6. Залишити кутю остигати, перед подачею прикрасити горіхами та сухофруктами.

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube