Все залежить від ризиків війни: прогноз цін на хліб в Україні у 2026 році

Будь-які прогнози – умовні та залежать від безпекової, енергетичної й економічної стабільності

Хліб Фото: Інформатор
Хліб Фото: Інформатор

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко розповів, що український ринок хлібобулочних виробів входить у 2026 рік із високою невизначеністю. Ціна на хліб простої рецептури залишиться відносно стабільною, тоді як високомаржинальні вироби можуть подорожчати на 10-15% або більш ніж на 20% у разі загострення військових дій чи значних перебоїв в енергопостачанні.

“Якщо нинішні негативні тенденції збережуться, ціна хліба в Україні зростатиме. Проте високий рівень невизначеності не дозволяє встановити точні межі цього зростання. За прогнозами Асоціації, у 2026 році ціна на хліб простої рецептури залишиться відносно стабільною”, - зазначає Юрій Дученко.

Водночас виробники стикаються з постійними викликами, які безпосередньо впливають на собівартість хлібної продукції. Саме тому, як зазначає представник Всеукраїнської асоціації пекарів, енергетична стабільність і ситуація на фронті стануть ключовими факторами ціноутворення.

“Високомаржинальні вироби можуть подорожчати на 10-15% за помірного сценарію або більш ніж на 20% у разі загострення військових дій чи значних перебоїв в енергопостачанні”, - наголошує президент Всеукраїнської асоціації пекарів.

Галузь продовжує працювати в умовах нестабільності, що ускладнює виробництво.

"Варто пам’ятати, що ситуація залишається непередбачуваною та може швидко змінюватися як у позитивний, так і в негативний бік. Тому галузь працює в умовах максимальної адаптивності, реагуючи на кожну зміну середовища" - підкреслює Дученко.

Ситуація на ринку може змінюватися під впливом багатьох чинників, частина з яких не піддається прогнозуванню. Саме тому прогнози експерта залишаються максимально обережними.

"Будь-які прогнози – умовні та залежать від безпекової, енергетичної й економічної стабільності. Ми уважно стежимо за динамікою, але ризики залишаються високими", – підсумував президент Всеукраїнської асоціації пекарів.

Як повідомляв Інформатор, хібобулочні вироби в 2025 році продовжували дорожчати, 2024 року вони додали в ціні 20%.

Стежте за нами у Viber

Image
Оперативні новини та розбори: Україна, світ, війна. Підпишиться👇
Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити