У школах України почала працювати реформа харчування: що змінилося

Читать на русском

Раціон школярів тепер більш збалансований та різноманітний

Читать на русском
У школах України почала працювати реформа харчування: що змінилося

Раціон школярів тепер більш збалансований та різноманітний

У школах України почала працювати реформа харчування. Нове меню для дітей складається зі 160 страв.

Про це повідомляє Інформатор із посиланням на пресцентр Держпродспоживслужби України.

Нове меню для школярів містить 160 страв. У ньому обмежили кількість солі, цукру та жирів. Водночас збільшили кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м'яса, риби, свіжих овочів та фруктів.

Усі шкільні їдальні з 1 січня 2022 року мають:

  • зменшити кількість цукру у 2-2,5 раза - до 7,5 г за один прийом їжі,
  • збільшити кількість фруктів до 100 г за один прийом їжі,
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г,
  • збільшити кількість м'яса птиці так, щоб протягом п'ятиденного навчального тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м'яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна залежно від віку дітей,
  • збільшити кількість молочних продуктів.

У школах України почала працювати реформа харчування: що змінилося 1

Особливості харчових продуктів школярів:

  • приблизно 75% продуктів у шкільних їдальнях повинні включати: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди,
  • картопля як окрему страву можна готувати не більше двох разів на тиждень у разі п'ятиденного перебування у школі або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування,
  • не можна відварювати овочі для того, щоб приготувати салати наступного дня,
  • салати потрібно заправляти перед видачею страви,
  • слід віддавати перевагу продуктам з вищим вмістом харчових волокон (наприклад, вибирати гречку замість рису),
  • віддавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам з високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння,
  • м'ясні страви (курка, індичка, нежирна свинина, телятина) потрібно комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами,
  • насичені жири (вершкове масло) не повинні перевищувати 10% від загальної кількості калорій,
  • у стравах можуть бути очищені горіхи чи насіння. Але про це потрібно вказувати в меню, щоб діти з харчовою алергією знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі та додавання цукру,
  • сніданок, обід та вечеря повинні містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м'ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не можна використовувати,
  • сіль можна використовувати лише йодовану і лише для приготування їжі;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 г продукту;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру та підсолоджувачів.

Що не можна продавати у шкільних їдальнях:

  • заборонено продавати солодку випічку, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів,
  • газовані солодкі напої, м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, кава та гриби.

Фахівці Держпродспоживслужби контролюватимуть реформу харчування та дотримання санітарних норм у школах.

Нагадаємо, в Україні дитяче харчування планують перевести на європейські стандарти. Окрім того, в Україні показали нове шкільне меню.

Також Інформатор писав, лише 7% дітей задоволені харчуванням у школах.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі «Інформатор Live». Підписатися на канал у Viber можна тут.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.