Топ-рецептів смачної та гарної випічки до святкового столу
Ну який же Новий рік та святковий новорічний стіл без десерту!
Інформатор припас для вас трійку топ-рецептів смачної та красивої випічки до святкового столу.
|
Готуємо інгредієнти для листкового пирога з шоколадом. Листкове тісто потрібно заздалегідь розморозити.
Розкочуємо тісто, вирізаємо з листів тіста просту ялинку у вигляді трикутника. На водяній бані топимо шоколад, додаємо молоко, перемішуємо до однорідності.
Змащуємо три листи тіста розтопленим шоколадом, акуратно кладемо їх один на другий.
Зверху кладемо 4-й лист тіста.
Робимо з боків надрізи і перекручуємо смужки. Змішуємо жовток із молоком і змащуємо листковий пиріг зверху.
Випікаємо святковий пиріг «Ялинка» в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці близько 25 хвилин. Даємо листковому пирігу з шоколадом охолонути, потім його можна прикрасити цукерками.
Це рецепт традиційного грецького атрибуту Нового року без якого неможливий святковий стіл. За старовинним звичаєм у новорічний пиріг запікають монетку, загорнуту у фольгу. Того, хто знайшов у своєму шматку пирога цю монетку, весь рік супроводжуватиме удача.
|
Готуємо опару. Розчиняємо дріжджі в половині склянки теплого молока, додаємо частину борошна і ставимо в тепле місце для підйому близько години.
Окремо збиваємо жовтки із цукром та білки.
Змішуємо молоко з жовтками, додаємо розтоплене або розм'якшене масло, збиті білки, прянощі, апельсинову цедру.
Поступово замішуючи, додаємо борошно. Ставимо тісто для підйому – десь на три години – воно має збільшитись приблизно у 2 рази.
Вимішуємо тісто, викладаємо у форму і знову залишаємо підійти приблизно годину на півтори. Потім випікаємо близько години у духовці, розігрітій до 160-170 градусів.
Готовий новорічний пиріг із запеченою на удачу монеткою посипаємо цукровою пудрою, мигдалем або кунжутом.
Для тіста:
Для начинки:
Для змащування:
У трохи тепле молоко (30оС) вбиваємо яйце і обережно перемішуємо віночком, не збиваючи масу. Потім всипаємо цукор і дріжджі і перемішуємо доти, доки вони не розчиняться. Вливаємо олію і знову перемішуємо віночком.
Починаємо вводити просіяне через сито борошно із сіллю. Перемішуючи тісто спочатку дерев'яною ложкою, потім вимішуючи його руками. Тісто має бути трохи липким. Накриваємо тісто рушником та ставимо його в тепле місце на 1 годину.
Яблука миємо, обсушуємо та нарізаємо невеликими кубиками. Перекладаємо їх у сотейник. Нарізані яблука трохи обсмажуємо на вершковому маслі. Потім всипаємо цукор і корицю, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати доки, цукор не почне карамелізуватися.
На дуже дрібній тертці натираємо цедру всього апельсина, з м'якоті вичавлюємо сік, використовуючи ручний соковитискач. Брусницю (250 гр.) промиваємо під водою і перекладаємо в сотейник, додаємо мед, цедру та сік апельсина.
Ставимо сотейник на вогонь, перемішуємо всі інгредієнти і готуємо соус протягом 10 хвилин. Після чого половину соусу подрібнюємо в блендері і знову перекладаємо в сотейник, варимо соус ще 15 хвилин. Гарячий соус перекладаємо до яблук.
У цей же сотейник додаємо вишневий джем. Бажано, щоб джем був із цілісними ягодами. Перемішуємо вміст сотейника. Начинка для пирога готова.
За цей час тісто мало піднятися щонайменше у 2 рази. Присипаємо трохи борошном і обминаємо тісто, щоб вийшли надлишки вуглекислого газу.
Відрізаємо більшу частину тіста, залишивши трохи для виконання сіточки на пирозі. З великої частини розкочуємоо велике коло і перекладаємо його на змащену олією круглу форму для випікання. Формуємо дно та бортики майбутнього пирога.
Викладаємо начинку і рівномірно розподіляємо її по всьому пирогу, зверху посипаємо тими, що залишилися ягодами (50 гр) брусниці.
З тіста, що залишився, розкочуємо невеликий пласт і нарізаємо його вузенькими смужками. Ці смужки викладаємо на пиріг, створюючи сіточку. Акуратно загортаємо боковинки пирога. Змащуємо сіточку та борт пирога збитим яйцем. Випікаємо пиріг у розігрітій до 180оС духовці 25-30 хвилин.
|
Пропоную приготувати на свято пряники та розмалювати їх глазур'ю. Насправді, це не так складно, як здається на перший погляд. Не варто боятися пробувати, більше впевненості і все вийде. Такі пряники можна готувати на будь-яке свято, головне вибрати потрібну тематику, наприклад новорічну.
Розписні пряники мають гладку поверхню, глазур чудово тримається, не обсипається. Такі пряники можуть зберігатися близько місяця, якщо ви не з'їсте їх раніше, звичайно!
Для цього знадобиться:
|
Розтоплене масло, цукор, ванільний цукор і 1,5 яйця збити до утворення піни. Додати просіяне борошно та коньяк.
Тісто поставити в прохолодне місце на 8-10 год. Розкотити в пласт будь-якої товщини і вирізати виїмкою зірочки.
Виїмкою, що має форму зірочки, але меншого розміру, або круглою виїмкою вирізати середину.
Покласти вироби на злегка змащену жиром деко, обмазати збитим яйцем, що залишилося, і випікати на середньому вогні до утворення золотисто-коричневої скоринки.
Готові пряники покрити цукровою глазур'ю. Для приготування глазурі цукрову пудру поступово змішати із дуже гарячою рідиною.
Смачна краса до новорічного столу, що створює святковий настрій, готова!
Інформатор вже писав, як приготувати крабові кульки на новорічний стіл, а також що можна приготувати з мандаринів: шість цікавих рецептів.
Крім того, як цікаво приготувати м'ясо на новорічний стіл, та скільки українцям коштуватиме новорічний стіл цього року.