Рисове молоко: рецепт, користь і шкода, калорійність

Чи можна зробити таке молочко в домашніх умовах і яка від нього користь для організму

Рисове молоко: рецепт, користь і шкода, калорійність

Багато людей не знають про існування такого продукту, як рисове молоко. Більш звичними є інші його види: коров'яче, козяче або овече. Але не для веганів або людей з непереносністю лактози. Для них молочко тваринного походження знаходиться під забороною. Тому на допомогу приходять багаті на вітаміни і мікроелементи рослинні напої, в тому числі виготовлені з рису.

У цій статті ми з'ясуємо, чи можна зробити таке молочко в домашніх умовах і яка від нього користь для організму. Також Informator підготував прості та смачні рецепти з додаванням цього інгредієнту.

Властивості рисового молока

Вважати цей напій молочним в повному сенсі слова не можна. Таку назву він отримав за рахунок кольору. Рідина повністю біла, непрозора, на смак солодка. Для її виготовлення використовують бурий або білий рис і питну воду. Магазинний варіант менш корисний, ніж домашній. Виробники часто додають до своєї продукції підсолоджувачі у вигляді складних цукрів. Подібний склад рисового молока  шкідливий для судин і категорично протипоказаний діабетикам.

У домашнє молочко для солодкості можна додати трохи меду або фруктози.

Напій користується великою популярністю на території США. Багато жителів країни відносять себе до вегетаріанців або веганів. Тому там він продається не тільки у великих супермаркетах, але і в невеликих магазинчиках. Те ж саме стосується мигдального, соєвого і вівсяного аналогів. Великим плюсом є можливість вживати молочко з рису в пост. Причому як у вигляді самостійного напою, так і у вигляді компоненту різних коктейлів, смузі, десертів. Особливо часто під час сніданку його додають до кави або вівсяних пластівців.

Калорійність рисового молока

Вегетаріанці і люди, що вживають в їжу продукти тваринного походження, часто сперечаються щодо користі продукту. Перші вважають, що він цілком може замінити собою звичну молочку. Другі сильно сумніваються в його корисності.

Кількість вітамінів і мінералів в напої рівнозначна коров'ячому.

Калорийность рисового молочка

Калорійність рисового молока така:

  • білки - 1,2 г;
  • жири - 0,8 г;
  • вуглеводи - 10 г;
  • калорійність - 52 ккал.

Єдина істотна відмінність - відсутність у складі лактози.

Вітамінний склад

У рідині міститься безліч незамінних для людського організму вітамінів:

  1. Вітамін D. Необхідний для нормального росту і розвитку кісток. Бере участь в регуляції мінерального обміну, тим самим перешкоджаючи розвитку рахіту та остеопорозу. Сприятливо впливає на м'язовий тонус, імунітет, згортання крові. Нормалізує артеріальний тиск і серцебиття. Допомагає організму у відновленні захисних оболонок нервових волокон. Перешкоджає розвитку ракових клітин.
  2. Вітамін PP. Наявність цього компоненту відповідає на питання, чи корисне рисове молоко. Нікотинова кислота сприяє повноцінному росту тканин, бере участь у жировому і вуглеводному обміні. Компонент сприяє переробці жирів і цукрів в енергію, знижує рівень холестерину, зміцнює судини, нормалізує клітинне і тканинне дихання, сприятливо впливає на роботу серця, виводить з організму токсини. Крім того, кислота зменшує ризик розвитку цукрового діабету, гіпертонії та інших захворювань.
  3. Вітамін B1. Називають вітаміном бадьорості через позитивний вплив на роботу головного мозку, процес запам'ятовування інформації, функціонування нервової системи, органи травлення і т.д. Користь рисового молока полягає у поліпшенні апетиту, нормалізації процесу травлення і тонізації серцевого м'яза.
  4. Вітамін B2. Рибофлавін бере активну участь в утворенні червоних кров'яних тілець, сприяє засвоєнню заліза, нормалізує роботу печінки і покращує зір. Захищає сітківку ока від дії ультрафіолетових променів, підвищує гостроту зору і дозволяє людині добре бачити навіть в темряві.
  5. Вітамін B6. Бере участь у білковому обміні, покращує травлення, позитивно впливає на стан шкіри, нігтів і волосся, знижує кров'яний тиск. Крім того, речовина є природним сечогінним, за рахунок чого знижує ризик розвитку сечокам'яної хвороби. Виводить зайву рідину з організму, зміцнює імунітет, підвищує вироблення серотоніну - гормону радості.
  6. Вітамін B12. Завдяки цьому компоненту, рисового молока користь буде велика для людей, які регулярно піддаються стресу. Продукт допомагає справлятися з депресією, дратівливістю і тривожністю. Також він підвищує імунітет, поліпшує пам'ять, стан шкіри і волосся, нормалізує роботу репродуктивної системи у чоловіків і жінок.

Якщо своєчасно не заповнити дефіцит вітаміну B12, то може розвинутися розсіяний склероз і навіть параліч.

Витаминный состав

Продукт містить безліч мінералів:

  • Магній. Налагоджує серцевий ритм, нормалізує артеріальний і кров'яний тиск, знижує рівень холестерину в крові, зменшує ризик виникнення інсульту і діабету, сприяє виведенню зайвої рідини з організму, бере участь у метаболізмі глюкози. Сприятливо впливає на роботу нервової системи, знижує стрес і тривожність.
  • Залізо. Варто рисове молоко приготувати, щоб наситити організм залізом. Мікроелемент нормалізує тканинний тиск, прискорює метаболізм, бере участь в зростанні клітин, проводить імпульси по волокнах. Є незамінним для нормальної роботи щитовидної залози, мозкової діяльності та імунітету.
  • Мідь. Сприяє перетворенню заліза в гемоглобін, виробленні колагену, а також відіграє важливу роль у виробництві енергії. Дефіцит міді може призвести до підвищення ризику розвитку інфекційних і неврологічних захворювань, остеопорозу, а також депігментації волосся.
  • Кальцій. Завдяки наявності в складі кальцію, рисове молоко в домашніх умовах всебічно діє на людський організм. Мікроелемент бере участь в процесах скорочення м'язів і збудливості нервових тканин. Запобігає судомам ніг і спазмам м'язів.

Крім того, кальцій бере участь у формуванні тромбів, необхідних для "ремонту" пошкоджених тканин. Перешкоджає засвоєнню насичених жирів шлунком і кишечником. Тим самим допомагає організму боротися з високим рівнем холестерину. Входить до складу тканинних і клітинних рідин. Сприятливо впливає на роботу серцевого м'яза і кровоносної системи. Зміцнює кістки, сприяє зростанню м'язової тканини.

Користь рисового молока

Какая польза рисового молока

Враховуючи багатий вітамінно-мінеральний склад, користь напою є унікальною і безмежною. Регулярне вживання допомагає налагодити роботу систем і внутрішніх органів людини.

Продукт сприятливо впливає на:

  • Молодість. Покращує стан волосся, шкіри та нігтів. Сприяє виробленню колагену, який відповідає за здоровий колір і гладкість шкіри без зморшок.
  • Нервову систему. Нормалізує роботу нервової системи, допомагає знизити стрес, подолати депресію і тривожність. Особливо корисний для жінок, які страждають безсонням, хронічною втомою і дратівливістю в передменструальний період.
  • Репродуктивні органи. Знаючи, як роблять рисове молоко, ви зможете приготувати його вдома і тим самим збільшити шанси на зачаття. Компоненти, які входять до його складу, допомагають в процесі запліднення і знижують ризики розвитку патологій нервової трубки плода.
  • Кістково-м'язову систему. Кальцій, що входить до складу молочка з злаку, становить 15% від денної норми дорослої людини. Завдяки цьому, напій зміцнює зуби, кістки і знижує навантаження на м'язи. У цьому полягає головна його схожість з аналогом тваринного походження.
  • Серце. Рекомендуємо озброїтися рецептом рисового молока, оскільки продукт позитивно впливає на серце. Все завдяки наявності в його складі калію. Він та інші корисні компоненти підтримують здоров'я серця, знижують рівень холестерину в крові, допомагають нормалізувати артеріальний тиск, запобігти інфаркту, інсульту, атеросклерозу та іншим захворюванням.
  • Перистальтику кишечника. Цю властивість гідно оцінять люди, які страждають від закрепів. Застій калу в кишечнику не тільки викликає дискомфорт, а й призводить до розвитку геморою, ракових новоутворень, полікістозу. Регулярне вживання напою підсилює перистальтику і дозволяє уникнути перерахованих захворювань.
  • Склад крові. Дізнайтеся, як зробити рисове молоко, щоб поліпшити склад крові. А саме: знизити рівень холестерину, підвищити гемоглобін і збільшити згортання. Особливо важливо це для жінок в період менструації.
  • Протистояння вірусів. Володіє сильним протизапальним ефектом і допомагає боротися з різними вірусами. Підвищує захисні функції імунітету, що особливо важливо в холодну пору року.

Шкідливість та недоліки рисового молока

Вред и недостатки рисового молока

У напої міститься невеликий відсоток миш'яку. Точніше в зернах, які використовуються для його приготування. Щоб усунути речовину, злакові замочують в чистій питній воді мінімум на годину.

Для більшого ефекту, а також розм'якшення зерен, час замочування повиннен складати близько 12 годин.

Через те, що в ньому міститься миш'як, продукт категорично не можна давати дітям до 5 років. На відміну від дорослого, дитячий організм не здатний впоратися з нейтралізацією компонента.

Людям, що страждають від авітамінозу, також краще відмовитися від його вживання. Шкода рисового молока  для них полягає у високому вмісті вуглеводів і відсутності білків. У зв'язку з цим порушується співвідношення БЖВ в організмі. При авітамінозі харчування повинно бути максимально збалансованим, щоб швидше впоратися з недугою.

Якщо у людини немає непереносимості лактози, рослинну і тваринну молочку краще чергувати. Людям з непереносимістю рекомендується по черзі вживати рослинні напої - мигдальний, соєвий, кокосовий, вівсяний і т.д. В цілому, користі від продукту можна отримати набагато більше, ніж шкоди. 

Приготування молока з рису

Приготовление молока из риса

На полицях наших супермаркетів напій зустрічається досить рідко. А якщо і продається, то коштує неймовірно великих грошей. З огляду на його користь для організму, рекомендуємо зберегти кілька домашніх рецептів. Тим більше, що вони є максимально простими і швидкими.

Пропонуємо два способи, як зробити рисове молоко вдома:

  1. Одну склянку рису залити питною водою кімнатної температури і залишити на ніч. Вранці злити воду після замочування і додати 100 мл свіжої. Перемістити все в блендер і гарненько збити. Потім додати ще 100 мол води й включити блендер на кілька хвилин. Процідити рідину через ситечко або стерильну марлю.
  2. Один стакан зерен залити чотирма склянками чистої столової води. Поставити на повільний вогонь і варити до розм'якшення. Після перебити масу в блендері і процідити через ситечко.

Зберігати продукт необхідно в герметичній скляній тарі в холодильнику. Термін придатності молочка домашнього приготування - 5 днів.

Найбільше користі можна отримати від напою, приготованого на основі бурого рису. У ньому багато клітковини, яка регулює відчуття голоду і допомагає не переїдати.

Страви з рисовим молоком

Хочемо познайомити вас з неймовірно смачними стравами та коктейлями на основі молочка з рису. Впевнені, ви і ваші близькі будете в захваті від їх смакових якостей. Все необхідне для приготування знайдеться на кухні будь-якої господині.

Панна-котта

Рисове молоко: рецепт, користь і шкода, калорійність 6

Помістіть 15 г желатину в невелику ємність і залийте 50 мл холодної води. Залиште до набрякання желатину. Змішайте 650 мл рисового молочка з будь-яким підсолоджувачем і ваніллю. Поставте рідину на повільний вогонь, щоб довести до кипіння. Додайте желатин і розмішайте до повного розчинення. Перелийте в формочки, дайте охолонути і поставте в холодильник на 4 години. Полуницю змішайте з водою, перебийте в блендері і додайте желатин. Долийте суміш у формочки з Панакотою і залиште ще на 4 години. Для прикраси використовуйте свіжу полуницю і листочки м'яти. Низька калорійність рисового молока робить цей десерт дієтичним.

Мигдальний мікс

Рисове молоко: рецепт, користь і шкода, калорійність 7

50 г мигдалю залити водою і поставити на вогонь. Варити протягом 5 хвилин, потім відкинути, остудити і зняти з горіхів шкірку. Пересипати мигдаль в блендер і повністю подрібнити. 200 г рису басматі проварити протягом 5 хвилин, злити рідину і перебити в блендері. Змішати крупу, мигдаль, кардамон, тростинний цукор і залити суміш літром чистої води. Залишити настоюватися під кришкою протягом 12 годин. Потім збити масу блендером, додати 0,5 л води, процідити і розлити по келихах. Рису з молоком калорійність мінімальна, за рахунок чого частування не зашкодить фігурі. 

Смузі

Рисове молоко: рецепт, користь і шкода, калорійність 8

Підготувати один великий банан, 200 г полуниці, 70 г малини, 50 г лохини, 50 г чорної смородини, 1 чайну ложку насіння Чіа і 150 мл молочка. Всі інгредієнти помістити в чашу блендера, додати корицю, 1 чайну ложку меду і перебити до однорідності. Перелити у склянки, прикрасити м'ятою і подавати до столу.

Срібло місяця

Рисове молоко: рецепт, користь і шкода, калорійність 9

Неймовірно смачний і п'янкий алкогольний коктейль. Суворо для дорослих! В емальовану ємність влити 50 мл молочка, 40 мл віскі, 40 мл кави еспресо і 10 мл карамельного сиропу. Додати ванільну паличку, поставити на вогонь, зняти не доводячи до кипіння. Вживати гарячим. Що таке рисове молоко в цьому коктейлі - основний інгредієнт, що надає пікантності.

Морозиво

Рисове молоко: рецепт, користь і шкода, калорійність 10

Приготуйте цукровий сироп: на сковорідку висипте 100 г цукру і залийте 25 г води. Коли суміш загусне і стане коричневою, додайте ще стільки ж води. Змішайте сироп і 0,5 л молочка з рису. У блендері перебити улюблені горіхи і родзинки, додайте їх в молочну масу. Влийте 2 чайних ложки оливкової олії. Перелийте суміш у форму для застигання і помістіть в морозильник на годину. По закінченню часу перебийте морозиво міксером і знову поставте застигати. Повторіть процедуру тричі через кожні півгодини. Загальний час застигання - 3 години. Смачного!

Тепер ви знаєте про рисового молока користь і шкоду. Читайте Інформатор, щоб ваш раціон поповнювався корисними продуктами!

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube