Чи можна зробити таке молочко в домашніх умовах і яка від нього користь для організму
Багато людей не знають про існування такого продукту, як рисове молоко. Більш звичними є інші його види: коров'яче, козяче або овече. Але не для веганів або людей з непереносністю лактози. Для них молочко тваринного походження знаходиться під забороною. Тому на допомогу приходять багаті на вітаміни і мікроелементи рослинні напої, в тому числі виготовлені з рису.
У цій статті ми з'ясуємо, чи можна зробити таке молочко в домашніх умовах і яка від нього користь для організму. Також Informator підготував прості та смачні рецепти з додаванням цього інгредієнту.
Вважати цей напій молочним в повному сенсі слова не можна. Таку назву він отримав за рахунок кольору. Рідина повністю біла, непрозора, на смак солодка. Для її виготовлення використовують бурий або білий рис і питну воду. Магазинний варіант менш корисний, ніж домашній. Виробники часто додають до своєї продукції підсолоджувачі у вигляді складних цукрів. Подібний склад рисового молока шкідливий для судин і категорично протипоказаний діабетикам.
У домашнє молочко для солодкості можна додати трохи меду або фруктози.
Напій користується великою популярністю на території США. Багато жителів країни відносять себе до вегетаріанців або веганів. Тому там він продається не тільки у великих супермаркетах, але і в невеликих магазинчиках. Те ж саме стосується мигдального, соєвого і вівсяного аналогів. Великим плюсом є можливість вживати молочко з рису в пост. Причому як у вигляді самостійного напою, так і у вигляді компоненту різних коктейлів, смузі, десертів. Особливо часто під час сніданку його додають до кави або вівсяних пластівців.
Вегетаріанці і люди, що вживають в їжу продукти тваринного походження, часто сперечаються щодо користі продукту. Перші вважають, що він цілком може замінити собою звичну молочку. Другі сильно сумніваються в його корисності.
Кількість вітамінів і мінералів в напої рівнозначна коров'ячому.
Калорійність рисового молока така:
Єдина істотна відмінність - відсутність у складі лактози.
У рідині міститься безліч незамінних для людського організму вітамінів:
Якщо своєчасно не заповнити дефіцит вітаміну B12, то може розвинутися розсіяний склероз і навіть параліч.
Продукт містить безліч мінералів:
Крім того, кальцій бере участь у формуванні тромбів, необхідних для "ремонту" пошкоджених тканин. Перешкоджає засвоєнню насичених жирів шлунком і кишечником. Тим самим допомагає організму боротися з високим рівнем холестерину. Входить до складу тканинних і клітинних рідин. Сприятливо впливає на роботу серцевого м'яза і кровоносної системи. Зміцнює кістки, сприяє зростанню м'язової тканини.
Враховуючи багатий вітамінно-мінеральний склад, користь напою є унікальною і безмежною. Регулярне вживання допомагає налагодити роботу систем і внутрішніх органів людини.
Продукт сприятливо впливає на:
У напої міститься невеликий відсоток миш'яку. Точніше в зернах, які використовуються для його приготування. Щоб усунути речовину, злакові замочують в чистій питній воді мінімум на годину.
Для більшого ефекту, а також розм'якшення зерен, час замочування повиннен складати близько 12 годин.
Через те, що в ньому міститься миш'як, продукт категорично не можна давати дітям до 5 років. На відміну від дорослого, дитячий організм не здатний впоратися з нейтралізацією компонента.
Людям, що страждають від авітамінозу, також краще відмовитися від його вживання. Шкода рисового молока для них полягає у високому вмісті вуглеводів і відсутності білків. У зв'язку з цим порушується співвідношення БЖВ в організмі. При авітамінозі харчування повинно бути максимально збалансованим, щоб швидше впоратися з недугою.
Якщо у людини немає непереносимості лактози, рослинну і тваринну молочку краще чергувати. Людям з непереносимістю рекомендується по черзі вживати рослинні напої - мигдальний, соєвий, кокосовий, вівсяний і т.д. В цілому, користі від продукту можна отримати набагато більше, ніж шкоди.
На полицях наших супермаркетів напій зустрічається досить рідко. А якщо і продається, то коштує неймовірно великих грошей. З огляду на його користь для організму, рекомендуємо зберегти кілька домашніх рецептів. Тим більше, що вони є максимально простими і швидкими.
Пропонуємо два способи, як зробити рисове молоко вдома:
Зберігати продукт необхідно в герметичній скляній тарі в холодильнику. Термін придатності молочка домашнього приготування - 5 днів.
Найбільше користі можна отримати від напою, приготованого на основі бурого рису. У ньому багато клітковини, яка регулює відчуття голоду і допомагає не переїдати.
Хочемо познайомити вас з неймовірно смачними стравами та коктейлями на основі молочка з рису. Впевнені, ви і ваші близькі будете в захваті від їх смакових якостей. Все необхідне для приготування знайдеться на кухні будь-якої господині.
Помістіть 15 г желатину в невелику ємність і залийте 50 мл холодної води. Залиште до набрякання желатину. Змішайте 650 мл рисового молочка з будь-яким підсолоджувачем і ваніллю. Поставте рідину на повільний вогонь, щоб довести до кипіння. Додайте желатин і розмішайте до повного розчинення. Перелийте в формочки, дайте охолонути і поставте в холодильник на 4 години. Полуницю змішайте з водою, перебийте в блендері і додайте желатин. Долийте суміш у формочки з Панакотою і залиште ще на 4 години. Для прикраси використовуйте свіжу полуницю і листочки м'яти. Низька калорійність рисового молока робить цей десерт дієтичним.
50 г мигдалю залити водою і поставити на вогонь. Варити протягом 5 хвилин, потім відкинути, остудити і зняти з горіхів шкірку. Пересипати мигдаль в блендер і повністю подрібнити. 200 г рису басматі проварити протягом 5 хвилин, злити рідину і перебити в блендері. Змішати крупу, мигдаль, кардамон, тростинний цукор і залити суміш літром чистої води. Залишити настоюватися під кришкою протягом 12 годин. Потім збити масу блендером, додати 0,5 л води, процідити і розлити по келихах. Рису з молоком калорійність мінімальна, за рахунок чого частування не зашкодить фігурі.
Підготувати один великий банан, 200 г полуниці, 70 г малини, 50 г лохини, 50 г чорної смородини, 1 чайну ложку насіння Чіа і 150 мл молочка. Всі інгредієнти помістити в чашу блендера, додати корицю, 1 чайну ложку меду і перебити до однорідності. Перелити у склянки, прикрасити м'ятою і подавати до столу.
Неймовірно смачний і п'янкий алкогольний коктейль. Суворо для дорослих! В емальовану ємність влити 50 мл молочка, 40 мл віскі, 40 мл кави еспресо і 10 мл карамельного сиропу. Додати ванільну паличку, поставити на вогонь, зняти не доводячи до кипіння. Вживати гарячим. Що таке рисове молоко в цьому коктейлі - основний інгредієнт, що надає пікантності.
Приготуйте цукровий сироп: на сковорідку висипте 100 г цукру і залийте 25 г води. Коли суміш загусне і стане коричневою, додайте ще стільки ж води. Змішайте сироп і 0,5 л молочка з рису. У блендері перебити улюблені горіхи і родзинки, додайте їх в молочну масу. Влийте 2 чайних ложки оливкової олії. Перелийте суміш у форму для застигання і помістіть в морозильник на годину. По закінченню часу перебийте морозиво міксером і знову поставте застигати. Повторіть процедуру тричі через кожні півгодини. Загальний час застигання - 3 години. Смачного!
Тепер ви знаєте про рисового молока користь і шкоду. Читайте Інформатор, щоб ваш раціон поповнювався корисними продуктами!