Яка різниця, що відбувається довкола, коли твій шлунок просить їжі. Бажано, якийсь гарячої їжі, щоб нарешті зігрітися і прийти до тями після всього того, що коїться за вікном. І тут вам дуже пощастило: у вас є Інформатор, який знає, що робити.
Пропонуємо трохи побалувати свій животик та приготувати піцу. Все не так складно, як може здатися, на перший погляд, тому хапайте блокноти і записуйте.
ДОМАШНЯ ПІЦА
Що потрібно:
Для тіста:
- пшеничне борошно - 200 грамів;
- вода – 125 мл;
- сухі дріжджі – 1 чайна ложка;
- цукор – 1 чайна ложка;
- сіль - 1 чайна ложка;
- олія - 1 столова ложка.
Для начинки:
- варена ковбаса – 200 грамів;
- твердий сир – 200 грамів;
- цибуля ріпчаста (середня) - 1 штука;
- рослинна олія – 1 столова ложка;
- помідор (середній) – 1 штука;
- маслини – 10 штук.
Як готувати:
- Готуємо тісто. У класичному рецепті тіста для піци використовується оливкова олія, але її можна замінити на будь-яку іншу рафіновану олію. Борошно краще брати найвищого гатунку. Його необхідно просіяти, щоб усунути дрібне сміття, і наситити тісто киснем, щоб воно добре піднялося і було пишним.
- У теплу воду (37-40 ° С) додаємо цукор та дріжджі. Перемішуємо ложкою до розчинення цукру. Якщо немає спеціального термометра, її можна визначити наступним способом: потрібно капнути на внутрішній бік зап'ястя краплю води. Якщо відчуття нейтральне – не холодне і не гаряче, значить температура правильна. При занадто низькій температурі дріжджі працюватимуть повільніше, відповідно для приготування потрібно буде більше часу. За підвищеної температури дріжджі загинуть і тісто не підніметься. Додайте 2 ложки борошна, перемішайте та залиште на 10 хвилин.
- Якщо на поверхні з'явилася пишна шапочка, то дріжджі активізувалися і можна продовжувати готувати.
- Для вимішування тіста беремо глибоку миску, в якій зручно змішуватиме сухі та рідкі інгредієнти. Пересипаємо до неї половину борошна. Додаємо сіль і перемішуємо з борошном, щоб тісто рівномірно просолилося. Робимо посередині борошна заглиблення.
- Виливаємо в муку рослинну олію і невеликими порціями розведені у воді дріжджі. Рідку складову обов'язково додавати в суху, а не навпаки. Так тісто вийде найвдалішим. Борошно додайте невеликими порціями.
- Коли стане важко вимішувати ложкою, починаємо це робити руками. Ретельно вимішуємо тісто – воно має вийти м'яким та ніжним, але не липнути до рук. Змащуємо дно та стінки миски рослинною олією, щоб тісто не прилипало до посуду. Готове тісто обминаємо руками з олією. Миску накриваємо серветкою або рушником, щоб вона не сохла і добре піднімалася. Залишаємо у теплому місці приблизно на 1-1,5 години.
- Поки піднімається тісто, приготуємо начинку. Сир беремо будь-який, який добре плавиться. Ковбасу – ту, яка більше подобається. Цибуля смачніша синя - у неї не такий різкий цибульний аромат і смак солодший.
- Ковбасу нарізаємо соломкою – це стандартна нарізка для домашньої піци. Сир натираємо на великій тертці.
- Помідор помийте, висушіть, видаліть плодоніжку та наріжте на тонкі часточки. Маслини наріжте кільцями - хвостики краще прибрати, з ними піца виглядатиме не дуже акуратно. Цибулю очищаємо, миємо і нарізаємо півкільцями.
- Розігріваємо сковороду з олією. Обсмажуємо цибулю протягом 3 хвилин, постійно помішуючи. Вона не має стати занадто м'якою, а лише трохи припущеною. Повністю остуджуємо
- За цей час тісто має збільшитись у кілька разів. З такої кількості тіста можна зробити або одну велику піцу або дві маленькі. Пропонуємо зробити дві піци діаметром близько 20 см кожна. Розминаємо тісто руками у круглий пласт. Краї залишаємо товстішими, щоб утворився бортик.
- Начинку розділяємо на 2 піци: рівномірно розподіліть половину сиру, зверху рівномірно розподіліть цибулю.
- Наступним шаром викладаємо нарізану ковбасу, зверху – помідор.
- Присипаємо все сиром, що залишився, і рівномірно розкладаємо маслини. Випікаємо 15-20 хвилин на середній полиці заздалегідь розігрітої до 200 градусів духовки при режимі "верх-низ". Час приготування залежить від параметрів вашої духовки, тому перевіряйте готовність. У готовій піці тісто підніметься і трохи зарум'яниться. При акуратному натисканні долонею тісто не повинно "гуляти".