Браконьєрська продукція часто виготовляється в антисанітарних умовах, із використанням шкідливих консервантів і без дотримання температурних режимів. Це становить реальний ризик тяжких отруєнь
Напередодні зимових свят попит на делікатеси традиційно зростає. Держрибагентство 23 грудня наголошує: купівля чорної ікри та осетрини – це не лише питання гастрономічного задоволення, а й вашої громадянської позиції і безпеки.
“Усі види осетрових, що водяться в Україні, занесені до Червоної книги, а з 2000 року в нашій країні діє повна заборона на вилов вільноживучих осетрових. Будь-яка пропозиція придбати «дику» ікру чи рибу «з рук» – це пряме сприяння браконьєрству та знищенню унікального біорізноманіття вітчизняних водойм. Легальну продукцію, зокрема й імпортовану, що має відповідне маркування, вирощують винятково на аквакультурних фермах. Купуючи такий продукт, ви підтримуєте чесний бізнес і не шкодите природі. В Україні працює багато перевірених підприємств, які пропонують якісну, смачну та легальну продукцію. Водночас браконьєрська продукція часто виготовляється в антисанітарних умовах, із використанням шкідливих консервантів і без дотримання температурних режимів. Це становить реальний ризик тяжких отруєнь”, - повідомляє Держрибагентство.
Браконьєрська та контрабандна продукція несе в собі значні ризики для здоров'я:
Де купувати? Не ризикуйте купувати чорну ікру та осетрину «з рук» — ця продукція майже гарантовано добута нелегально. Продукцію з осетрових варто купувати у спеціалізованих магазинах, підприємствах аквакультури або великих супермаркетах, які дбають про свою репутацію і не допускають реалізації нелегальних продуктів.
Чи має значення ціна? Якісна чорна ікра завжди має відповідну високу ціну. Якщо ж продукт коштує підозріло дешево, це майже напевно нелегальна продукція, яка може становити ризик для вашого здоров’я.
Звертайте увагу на маркування. Обираючи чорну ікру, перевіряйте упаковку на наявність спеціального маркування, що гарантує законне та екологічне походження продукції. На баночці має бути стрічка з кодом CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення). Цей код підтверджує, що ікра була виготовлена на аквакультурній фермі згідно з усіма законодавчими вимогами.
Де шукати додаткову інформацію? Офіційний вебсайт CITES містить список зареєстрованих аквакультурних підприємств, які займаються виробництвом продукції з осетрових. Там ви можете дізнатися, чи мають ці підприємства право на експорт або перепакування продукції у поточному році відповідно до вимог CITES.
Чи варто купувати вагову ікру? Експерти WWF-Україна радять уникати купівлі вагової ікри, за винятком спеціалізованих магазинів аквакультурних підприємств. Під час продажу такої продукції існує ризик додавання ікри інших видів риб або білкових замінників.
Чи вирощують в аквакультурі всі види осетрових? Севрюга, через свою вибагливість та пізнє настання статевої зрілості, практично не вирощується в штучних умовах. Тому ікра та м'ясо севрюги, які ви можете зустріти на ринку, найчастіше мають нелегальне походження. Найпоширенішими видами, які вирощують в аквакультурі, є: сибірський осетер, стерлядь, гібрид руського та сибірського осетрів. Рідше трапляються: руський осетер і бестер (гібрид білуги та стерляді).
Чи має значення розмір риби? У торговельну мережу зазвичай надходять риби стандартних розмірів — близько пів метра завдовжки і діаметром не більше 10-12 см. При такому розмірі можна визначити стать риби: самки зазвичай залишаються на фермах для вирощування ікри, а самців реалізують у магазинах. Якщо вам пропонують тушки менше 10 см у товщину, риб різних розмірів або, навпаки, надзвичайно великих (з діаметром кілька десятків сантиметрів), існує велика ймовірність, що це браконьєрський улов. Винятком можуть бути відбраковані особини, але це трапляється дуже рідко.
1. Зовнішній вигляд:
2. Смак:
3. Ознаки підробки:
Як повідомляв Інформатор, соцмережі захлеснула реклама дешевої ікри, вартість якої у рази нижче, ніж у супермаркетах. Чи можна вживати цю продукцію? Начальниця управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Світлана Бовсуновська вважає, що краще не ризикувати замовляти ікру в інтернеті, а піти та придбати її у супермаркеті. Мережі супермаркетів перевіряють постачальників, та там є усі товарно-транспортні документи, які супроводжують харчовий продукт. На ринку багато підробок і виробників-шахраїв.