Купити чорну ікру на Новий рік і не отруїтися: ознаки якісного делікатесу

Браконьєрська продукція часто виготовляється в антисанітарних умовах, із використанням шкідливих консервантів і без дотримання температурних режимів. Це становить реальний ризик тяжких отруєнь

Чорна ікра Фото: Getty Images
Чорна ікра Фото: Getty Images

Напередодні зимових свят попит на делікатеси традиційно зростає. Держрибагентство 23 грудня наголошує: купівля чорної ікри та осетрини – це не лише питання гастрономічного задоволення, а й вашої громадянської позиції і безпеки.

“Усі види осетрових, що водяться в Україні, занесені до Червоної книги, а з 2000 року в нашій країні діє повна заборона на вилов вільноживучих осетрових. Будь-яка пропозиція придбати «дику» ікру чи рибу «з рук» – це пряме сприяння браконьєрству та знищенню унікального біорізноманіття вітчизняних водойм. Легальну продукцію, зокрема й імпортовану, що має відповідне маркування, вирощують винятково на аквакультурних фермах. Купуючи такий продукт, ви підтримуєте чесний бізнес і не шкодите природі. В Україні працює багато перевірених підприємств, які пропонують якісну, смачну та легальну продукцію. Водночас браконьєрська продукція часто виготовляється в антисанітарних умовах, із використанням шкідливих консервантів і без дотримання температурних режимів. Це становить реальний ризик тяжких отруєнь”, - повідомляє Держрибагентство.

Браконьєрська та контрабандна продукція несе в собі значні ризики для здоров'я:

  • Нехтування санітарними нормами: виробництво та пакування без дотримання правил може призвести до зараження ікри бактеріями, які можуть спричинити отруєння.
  • Порушення температурного режиму.
  • Заборонені консерванти: для збереження нелегальної ікри можуть використовуватися хімічні речовини, антибіотики, барвники та інші речовини, небезпечні для здоров'я.
  • Ризики вживання дикої осетрини: деякі види диких осетрових можуть накопичувати в своїх тканинах шкідливі речовини, такі як ртуть, що може бути небезпечно для людей.

Як обрати чорну ікру та осетрину і не нашкодити власному здоров’ю та природі?

Де купувати? Не ризикуйте купувати чорну ікру та осетрину «з рук» — ця продукція майже гарантовано добута нелегально. Продукцію з осетрових варто купувати у спеціалізованих магазинах, підприємствах аквакультури або великих супермаркетах, які дбають про свою репутацію і не допускають реалізації нелегальних продуктів.

Чи має значення ціна? Якісна чорна ікра завжди має відповідну високу ціну. Якщо ж продукт коштує підозріло дешево, це майже напевно нелегальна продукція, яка може становити ризик для вашого здоров’я.

Звертайте увагу на маркування. Обираючи чорну ікру, перевіряйте упаковку на наявність спеціального маркування, що гарантує законне та екологічне походження продукції. На баночці має бути стрічка з кодом CITES (Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення). Цей код підтверджує, що ікра була виготовлена на аквакультурній фермі згідно з усіма законодавчими вимогами.

Де шукати додаткову інформацію? Офіційний вебсайт CITES містить список зареєстрованих аквакультурних підприємств, які займаються виробництвом продукції з осетрових. Там ви можете дізнатися, чи мають ці підприємства право на експорт або перепакування продукції у поточному році відповідно до вимог CITES. 

Чи варто купувати вагову ікру? Експерти WWF-Україна радять уникати купівлі вагової ікри, за винятком спеціалізованих магазинів аквакультурних підприємств. Під час продажу такої продукції існує ризик додавання ікри інших видів риб або білкових замінників.

Чи вирощують в аквакультурі всі види осетрових? Севрюга, через свою вибагливість та пізнє настання статевої зрілості, практично не вирощується в штучних умовах. Тому ікра та м'ясо севрюги, які ви можете зустріти на ринку, найчастіше мають нелегальне походження. Найпоширенішими видами, які вирощують в аквакультурі, є: сибірський осетер, стерлядь, гібрид руського та сибірського осетрів. Рідше трапляються: руський осетер і бестер (гібрид білуги та стерляді).

Чи має значення розмір риби? У торговельну мережу зазвичай надходять риби стандартних розмірів — близько пів метра завдовжки і діаметром не більше 10-12 см. При такому розмірі можна визначити стать риби: самки зазвичай залишаються на фермах для вирощування ікри, а самців реалізують у магазинах. Якщо вам пропонують тушки менше 10 см у товщину, риб різних розмірів або, навпаки, надзвичайно великих (з діаметром кілька десятків сантиметрів), існує велика ймовірність, що це браконьєрський улов. Винятком можуть бути відбраковані особини, але це трапляється дуже рідко.

Як правильно вибрати чорну ікру?

1. Зовнішній вигляд:

  • Ікринки: цілі, без тріщин, однорідного розміру та кольору.
  • Консистенція: розсипчаста, не рідка і не надто тверда.
  • Розмір: залежить від виду осетрових. Найбільша – у білуги, дрібніша – у севрюги.
  • Колір: від сірого до чорного, можливі відтінки (сіро-бурштиновий, оливковий).

2. Смак:

  • Ніжний, вершковий, без сторонніх присмаків.
  • Легкий солонуватий присмак.
  • Відсутність різкого рибного запаху.

3. Ознаки підробки:

  • Ідеально кругла форма ікринок.
  • Різкий рибний запах.
  • Рідка або надто тверда консистенція.
  • Неоднорідний колір.
  • Наявність штучних добавок.

Як повідомляв Інформатор, соцмережі захлеснула реклама дешевої ікри, вартість якої у рази нижче, ніж у супермаркетах. Чи можна вживати цю продукцію? Начальниця управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області Світлана Бовсуновська вважає, що краще не ризикувати замовляти ікру в інтернеті, а піти та придбати її у супермаркеті. Мережі супермаркетів перевіряють постачальників, та там є усі товарно-транспортні документи, які супроводжують харчовий продукт. На ринку багато підробок і виробників-шахраїв.

Слідкуйте за нами у Telegram

Image
Оперативні новини та разбори: Україна, світ, війна
Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити