5000 гривень за «двушку»: чому восени в Україні зросте комуналка

Читать на русском

Розповідаємо, що робить влада, щоб не викликати тарифні майдани

Читать на русском
5000 гривень за «двушку»: чому восени в Україні зросте комуналка

Розповідаємо, що робить влада, щоб не викликати тарифні майдани

Що влада робить, щоб не викликати тарифні майдани і чому за тепло у Києві почали платити влітку - читайте в матеріалі. 

11 серпня Кабмін прийняв постанову за якою з 1 жовтня ті, хто буде споживати в місяць до 250 кВт / год електроенергії, сплачуватимуть 1,44 грн за кВт / год. Ті, хто буде використовувати більше електроенергії, заплатять 1,68 грн за кВт / год.

Народний депутат Олексій Кучеренко, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг зазначив, що рішення про нові тарифи на електроенергію ініційоване з Офісу президента. За словами нардепа, його мета: уникнути масових протестів на тарифних майданах.

«Ніякого ринку електроенергії в сегменті населення в Україні немає. Ціна на електроенергію встановлена адміністративно. Розрахунки вартості до цієї постанови Кабміну досі не представлені. Принаймні, я їх не бачив, - сказав Олексій Кучеренко. - Це може говорити про непослідовність дій уряду і НКРЕКУ(Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг ред.).Оскільки  минулого року вони говорили, що треба підвищувати тарифи на електроенергію і без цього буде колапс, і грошей в бюджеті не вистачає. Тоді пропонували різні варіанти підвищення тарифів. Але з ініціативи президента було прийнято рішення зменшити ціну на електроенергію для домогосподарств. Дуже добре, тепер ми розуміємо, що Володимир Зеленський відповідає за тарифи і за стан енергетики. Якщо Зеленський впливає на тарифи на електроенергію, то він повинен впливати на тарифи на опалення і на газ».

Чому це не допоможе заощадити

На перший погляд, зниження цін на електроенергію - це добре. Цим держава показує, що турбується про пересічних громадян. Але у цього рішення є і зворотна сторона.

Редактор видання «Бізнес Цензор» Сергій Головнев вважає, що українці все одно заплатять більше, коли підуть за покупками або сплатять послуги. «Високу ціну електроенергії для компенсації пільгової ціни населенню, в першу чергу, заплатять середні і дрібні виробники товарів і послуг. Це магазини, спортзали, водоканали, державні установи, школи, дитячі садки, - вважає Сергій Головнев. - Бізнес змушений буде закласти свої витрати у вартість товарів і послуг для населення. При новому тарифі на електроенергію українці заощадять на місяць орієнтовно 60 - 70 гривень. А за продукти, товари і послуги доведеться заплатити значно більше, ніж вони заощадять на електроенергії».

За словами Головнева, рішення про зниження тарифу для побутових споживачів приймалося вкрай важко і проблематично. За даними його інсайдерських джерел, були протиріччя між представниками Офісу президента і великими гравцями на ринку електроенергії - олігархами Рінатом Ахметовим та Ігорем Коломойським.

«Наскільки мені відомо, спочатку планувалося знизити тариф для всіх споживачів до 1 гривні 44 копійок за кВт / год, але для цього не вистачало коштів. В Офісі президента хотіли підключити зниження тарифів на електроенергію до ПСО (спецзобов'язання з продажу електроенергії населенню за фіксованою ціною -ред.) Як джерело(фінансування?) Обленерго, які в цьому році отримали від держави RAB-тариф (прочитати про цей тариф можна тут). Але, я так розумію, в останній момент лобізм з усіх боків переміг. Чому є можливість знизити тариф для тих, хто споживає до 250 кВт-година до 1,44 гривні за кВт / год? Тому що збільшилася ціна на електроенергію на ринку. Але в Офісі президента не пішли на зниження ціни для всіх споживачів, тому що це призвело б до конфлікту з Ахметовим», - говорить Сергій Головнев.

У свою чергу, експерт енергетичного ринку Дмитро Марунич визнається, що в Україні енергетично не бідне населення: «250 кВт-годин на місяць для домогосподарства - це не такий вже і великий обсяг спожитої електроенергії. Якщо українці користуються електричними приладами, особливо для підігріву води, бойлерами, то дуже важко увійти в цей ліміт 250 кВт / год на місяць».

Чому не всі будуть платити

Новий тариф на електроенергію з жовтня не вирішує всіх проблем для споживачів. За словами експерта по ЖКГ Олега Голубенка, навіть незважаючи на нову постанову Кабміну залишається невирішеною ситуація з оплатою за електроенергію у багатьох домогосподарств.

«Є ситуації, коли у споживачів немає прямих договорів з енергопостачальною компанією. Вони змушені платити керуючій компанії ще і з націнкою. Також до уваги береться, як споживають електроенергію в багатоповерхових будинках без газифікації. Раніше для таких домогосподарств була знижка при оплаті за електроенергію. Ще були знижки для домогосподарств, хто використовував електроенергію для опалення», - каже Голубенко.

Але в Кабміні зниження тарифу на електроенергію вважають «перемогою». У відповіді на наш запит в міністерстві енергетики рішення уряду називають переходом від товарного до фінансового механізму ПСО. «Це забезпечить доступність електроенергії для побутових споживачів і посилить їх захист. Для 80% українців будуть знижені тарифи на електроенергію. Фіксовані ціни будуть діяти з 1 жовтня 2021 року до 30 квітня 2022 року включно», - сказано у відповіді міністерства.

У компанії Ріната Ахметова ДТЕК, до якої ми звернулися також з журналістським запитом з проханням прокоментувати нові ціни на електроенергію, відповідати відмовилися.

Яким буде тариф на тепло

Незважаючи на те, що в Україні ринок газу діє як для компаній, так і для побутових споживачів, Камін і тут регулює вартість блакитного палива. Прочитати про це можна тут.

Але в будь-якому випадку, якщо хтось недоплачує ринкову вартість, то це буде робити хтось інший за свій рахунок. За словами голови спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, саме так зараз і відбувається.

«Жителям приватних будинків Нафтогаз запропонував газ за ціною 7,96 грн / м куб, а на українській енергетичній біржі вартість газу становить 14 -15 гривень за метр кубічний. І це без урахування вартості транспортування, тобто доставки до споживача, - каже Олег Попенко. - Жителі багатоквартирних будинків споживають газ через теплокомуненерго, яке купує його у Нафтогазу за ціною 7,96 грн / м куб плюс 2 гривні доставка. Тому разом це виходить 10 гривень. Є й приватні компанії, які пропонують газ споживачам значно дорожче, ніж НАК Нафтогаз України. Є газ, який стоїть без вартості розподілу 10 - 11 грн / м куб».

Уряд штучно зафіксувало ціну на газ до кінця опалювального сезону. Про це сказав експерт житлово-комунального господарства Олег Голубенко. «З серпня минулого року заробив ринок газу, коли можна було вибрати компанію і укласти з нею договір. Коли цієї зими на початку 2021 року розпочалося збільшення ринкової ціни на газ, Кабмін ввів штучні обмеження його вартості для цілої низки споживачів. Потім була зафіксована ціна річних пакетів в розмірі 7,96 гривень у Нафтогазу і 7,99 гривень у облгазів за метр кубічний. А реальна ринкова ціна газу зараз доходить до 20 гривень за метр кубічний». Ми поставили запитання Нафтогазу про формування цін для споживачів, але відповіді на нього так і не отримали.

Експерт енергетичного ринку Дмитро Марунич підкреслює, що нинішні ринкові ціни на газ значно відрізняються від тих, які пропонують споживачам державні органи. «Котирування українських енергетичних бірж на липень місяць видає ціну на газ 15 гривень за кубічний метр. Газ коштує зараз 15,5 гривень + 2 гривні доставка населенню. Ціни на ринках в Європі скорректуються восени, і ціна на газ буде 300 доларів за тисячу кубічних метрів. Теплокомуненерго отримуватимуть газ по 7,42 гривні за кубічний метр, як продає його Нафтогаз, а споживачі отримуватимуть газ за ціною до 8 гривень за кубічний метр. Якщо теплокомуненерго не зможе укласти договір з Нафтогазом, то доведеться компаніям купувати газ за ринковою ціною - по 16 - 18 гривень за метр кубічний».

Зараз в сховищах української газотранспортної системи знаходиться 17 млрд метрів кубічних газу, але Міненерго хоче накопичити перед опалювальним сезоном ще більше газу, щоб у сховищах було 20 млрд метрів кубічних. Експерти енергетичної галузі зазначають, що теоретично цього обсягу вистачить, але, якщо взимку Центренерго доведеться спалювати газ для виробництва електроенергії, то на це може піти близько 2 млрд кубічних метрів газу. Якщо це трапиться, то доведеться додатково за реверсом купувати газ, наприклад, у Словаччині.

Скільки доведеться заплатити за тепло

Від ціни на газ буде залежати і ціна на тепло. І всі експерти одностайні: тарифи на опалення будуть збільшуватися. «В Одесі місцева влада заявляла два місяці тому, що збільшать тариф восени на опалення на 50%, а тепер кажуть, що підвищать вартість опалення тільки на 12%. Київська влада пообіцяла підвищити ціни на опалення на 30 - 40%, але в середині серпня КМДА вже заявляла, що тариф на тепло практично не зміниться, тільки зросте ціна на 60% для бізнесу. У Полтаві обіцяли підняти тарифи на 30%, а тепер кажуть, що збільшать його на 70%. У Чернівцях вже підвищили вартість опалення до 70%, і це рішення вже прийнято», - сказав Голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

За таке підвищення відповідатимуть місцеві влади. «НКРЕКУ прийняло рішення в липні цього року про передачу цієї відповідальної(встановлювати тарифи на тепло -ред.)Органам місцевого самоврядування. У Києві хочуть, щоб місцева влада показала, якими ефективними є регіональні менеджери. Вони на місцях встановили тарифи, і тепер вартість тепла зросте від 40% до 70% в залежності від регіону, - сказала експерт житлово-комунального господарства Христина Ненно. - Але якщо Київ ще може компенсувати ціну на опалення за рахунок бюджету, то маленькі міста не можуть собі цього дозволити. У столиці в платіжках з літа є спеціальна графа - авансові внески за опалення з розрахунку 10 гривень за метр опалювальної площі. Столична влада мотивувала це тим, що потрібно заздалегідь закуповувати газ, а киянам взимку буде трохи легше платити за опалення».

Крім цього, донині не вирішено питання закупівлі та постачання газу для теплогенеруючих компаній. І якщо взимку не буде вистачати вугілля і електроенергії, то Міненерго буде змушене закуповувати російську електроенергію в Білорусі для українських ТЕЦ, як це було як в січні і лютому 2021-го. За словами Христини Ненно, проблема з нестачею електроенергії для опалення також може виникнути через те, що блоки атомних електростанцій в Україні затримуються з ремонтом.

Але для людей важливо, скільки вони заплатять за тепло взимку. Кабмін обіцяв, що ті, у кого стоїть електроопалення, зможуть отримувати субсидії. Але про те, чи запрацює ця програма уряду, ми дізнаємося вже під час опалювального сезону.

Правда, отримати субсидію зараз стало важче. Національна соціальна сервісна служба ще ретельніше перевіряє матеріальне становище тих, хто претендує на допомогу від держави. За словами Христини Ненно, раніше українці з п'ятьма квартирами, частина з яких здавали, могли отримати субсидію. А в селі в будинку на 50 квадратних метрів, де було зареєстровано четверо і жив безробітний, вже не можуть розраховувати на допомогу від держави.  

Скільки потрібно заплатити за «двушку» у Києві

Кристина Ненно на прикладі своєї сім'ї з трьох осіб, яка живе в Києві у двокімнатній квартирі в багатоповерхівці, спробувала розрахувати вартість комуналки.

«У попередній опалювальний сезон ми платили за опалення 2000 грн. У наступний опалювальний сезон вийде орієнтовно 3400 - 3500 грн в місяць. Разом комунальні платежі за місяць збільшаться з 3 тис. 100 грн до 5000 гривень в опалювальний сезон», - каже Ненно.

За її словами, комуналка зросте ще й за рахунок підвищення мінімальної заробітної плати. Від цього показника залежить тариф на воду, вартість електроенергії, утримання будинку та прибудинкової території. 

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.