П'ять кращих продуктів, які здатні підтримувати і покращувати імунну систему людини
В Міністерстві охорони здоров'я назвали п'ять найкращих продуктів, які здатні підтримувати та покращувати імунну систему людини. Вважається, що ці продукти багаті вітамінами, а також вони є важливими для запобігання виникнення хронічних запальних процесів в організмі.
Про це повідомляє Інформатор з посиланням на пресслужбу Центру громадського здоров'я України.
То що ж таке протизапальні продукти і як вони можуть підтримувати імунну систему та зменшувати хронічне запалення в організмі?
Куркума — це яскрава жовта спеція із сильним ароматом і гіркуватим смаком, схожа на корінь імбиру. Отримують її з кореневища рослини куркума. Насамперед її використовують як приправу.
На сьогодні куркума є одним із найбільш вивчених антиоксидантних рослинних засобів у світі. Упродовж тисячоліть куркума використовується в індійській і китайській традиційній медицині. Але на Заході цю рослину ігнорували до 1970-х років. Тоді дослідження підтвердили сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну дію.
У куркумі міститься величезна кількість вітаміну С, Е і К. Вітамін К є важливим вітаміном для серцево-судинної системи. Також вітамін К стимулює найважливіший антиоксидант у тілі — амінокислоти глутатіону.
Гарбузові насінини містять багато поживних речовин — від магнію й марганцю, до міді, цинку й білка. Крім того, і широкий спектр корисних рослинних сполук: фітостероли й антиоксиданти. Також у насінні міститься багато клітковини.
Гарбузове насіння — джерело цинку, адже в 30 г міститься понад 2 мг цього мінералу. Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, зростання й ділення клітин, сон, настрій, відчуття смаку й запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну й чоловічу статеву функцію.
Сирі горіхи та насіння, у тому числі гарбузове насіння, — одні з кращих джерел омега-3 жирних кислот рослинного походження.
Три порції броколі на тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60 %.
У низці досліджень підкреслювався також її вплив на ожиріння, діабет 2-го типу й неалкогольну жирову хворобу печінки.
Дослідники вважають, що броколі може бути дуже корисною для лікування колітів та підвищеної кишкової проникності.
Броколі та інші овочі сімейства хрестоцвітих містять глюкозінолатні з’єднання, які в процесі травлення в шлунку розщеплюються та допомагають поліпшити імунну функцію й баланс мікрофлори кишечника.
Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним із найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70 % до 80 % клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Отже, ферментовані продукти для кишківника — це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.
Доведено, що корисні бактерії у ферментованих продуктах можуть пригнічувати рак товстої кишки, але також здатні перешкоджати раку молочної залози, печінки, тонкого кишківника та інших органів.
Квашена капуста, солоні огірки, кефір — ці продукти варто включати у свій щоденний раціон.
Часник є одним із кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, він також допомагає підвищити імунітет. Це засіб проти грибкових інфекцій, бактерій і вірусів. Він містить більше ніж 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують віруси.
Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді, проте якщо ваш шлунок може впоратися з термічно необробленим часником, краще вживати саме його.
Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я дали декілька рекомендацій для здорового сну.
Також раніше Інформатор писав про те, що краще викинути з домашньої аптечки. В аптечці можуть лежати застарілі, неефективні, а часом і небезпечні препарати, яким давно не місце в аптечці сучасної людини.