У січні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції: в МОЗ розповіли, як від неї вберегтися
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій слід дотримуватися 5 кроків до безпечної їжі
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій слід дотримуватися 5 кроків до безпечної їжі
У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок яких постраждали 36 осіб. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як вберегти себе від цієї інфекції.
Про це Інформатор з посиланням на прес-службу Центру громадського здоров'я України .
Гострі кишкові інфекції - найпоширеніші інфекційні захворювання, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій перебувають в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій - слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.
Щоб уберегти себе від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій слід дотримуватися 5 кроків до безпечної їжі:
Підтримуйте чистоту
- мийте руки перед тим, як брати продукти або готувати їжу;
- мийте руки після відвідування туалету;
- мийте і дезінфікуйте все поверхні і кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової
- відокремлюйте сире м'ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
- зберігайте їжу в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
Ретельно готуйте їжу
- ретельно прожарювайте або проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти;
- доводите страви до кипіння, щоб вони готувалися за температури не менше 70 ° С;
- сік м'яса або птиці під час приготування повинен бути прозорим, а не рожевим;
- ретельно підігрівайте приготовлену їжу.
Зберігайте їжу за безпечної температури
- не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
- зберігайте приготовані страви гарячими (60 ° С) до подачі до столу;
- не зберігайте їжу занадто довго навіть в холодильнику;
- не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти
- використовуйте чисту або очищену воду;
- обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
- ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими;
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Нагадаємо, в цьому році в Україні зафіксували 3 випадки ботулізму - в Кіровоградській, Одеській і Львівській областях. У МОЗ розповіли про симптоми захворювання, і що робити в разі отруєння .
Також Інформатор писав, що в Міністерстві охорони здоров'я назвали п'ять кращих продуктів, які здатні підтримувати і покращувати імунну систему людини .