У січні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції: в МОЗ розповіли, як від неї вберегтися

Читать на русском

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій слід дотримуватися 5 кроків до безпечної їжі

Читать на русском

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій слід дотримуватися 5 кроків до безпечної їжі

У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок яких постраждали 36 осіб. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, як вберегти себе від цієї інфекції.

Про це Інформатор з посиланням на прес-службу Центру громадського здоров'я України .

Гострі кишкові інфекції - найпоширеніші інфекційні захворювання, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій перебувають в сирій їжі тваринного походження (м'ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій - слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Щоб уберегти себе від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій слід дотримуватися 5 кроків до безпечної їжі:

Підтримуйте чистоту

  • мийте руки перед тим, як брати продукти або готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • мийте і дезінфікуйте все поверхні і кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової

  • відокремлюйте сире м'ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте їжу в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу

  • ретельно прожарювайте або проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти;
  • доводите страви до кипіння, щоб вони готувалися за температури не менше 70 ° С;
  • сік м'яса або птиці під час приготування повинен бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовлену їжу.

Зберігайте їжу за безпечної температури

  • не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 ° С) до подачі до столу;
  • не зберігайте їжу занадто довго навіть в холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо вживаєте їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Нагадаємо, в цьому році в Україні зафіксували 3 випадки ботулізму - в Кіровоградській, Одеській і Львівській областях. У МОЗ розповіли про симптоми захворювання, і що робити в разі отруєння .

Також Інформатор писав, що в Міністерстві охорони здоров'я назвали п'ять кращих продуктів, які здатні підтримувати і покращувати імунну систему людини .

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.