10 сезонних овочів, які варто включити до раціону влітку

Читать на русском

10 сезонних овочів, які варто включити до раціону влітку

Читать на русском
10 сезонних овочів, які варто включити до раціону влітку

10 сезонних овочів, які варто включити до раціону влітку

Літо в самому розпалі, а значить, настала пора свіжих овочів і фруктів, які зараз доступні і смачніші, ніж  будь-якої іншої пори року. У Міністерстві охорони здоров'я розповіли, які овочі слід обов'язково вживати влітку.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на прес-службу Центру громадського здоров'я України.

10 корисних сезонних овочів, які варто включити до раціону влітку:

Буряк

Буряк, завдяки високому природному вмісту калію, є прекрасним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань і для нормалізації тиску. Червоний пігмент буряків - беталаін - має протизапальну, антиоксидантну дію, надає позитивного ефекту при метаболічних, серцево-судинних і шлунково-кишкових захворюваннях.

Солодкий перець

Сезон для солодкого перцю триває з липня до вересня. Перець є джерелом вітаміну А, С, Е і вітаміну В6. Зрілий солодкий перець містить у 6 разів більше вітаміну С, ніж лимон. А у червоному і жовтому перці кількість провітаміну А (каротину) таке ж, як у моркві. Деякі сорти перцю мають протизапальну і болезаспокійливу властивість.

Солодкий перець добре підходить до різних страв - овочевих рагу, соте, салатів, поєднується з іншими овочами і м'ясом.

Морква

Морква є не тільки джерелом мікроелементів, а й містить багато вітамінів. Також цей овоч необхідний дітям і вагітним жінкам. Морква є одним з лідерів за вмістом провітаміну А, необхідним нам для гарного зору, міцного імунітету і здорової шкіри.

Кукурудза

Кукурудзяні зерна багаті на вітаміни: РР, Е, D, К, вітаміни групи В (В1, В2), а також аскорбінову кислоту. А ще вона багата на цінні мінеральні речовини: солі калію, кальцію, фосфору, заліза і магнію, а також мікроелементи: нікель і мідь. Але головне - кукурудза є джерелом клітковини, корисної для нашого травлення.

Огірки

Огірки - прекрасний перекус, якщо ви відправляєтеся на прогулянку в спеку: вони можуть притупити почуття голоду, втамувати спрагу, і одночасно наситити корисними вітамінами і мінеральними речовинами. Огірок містить аскорбінову, фолієву і пантотенову кислоту, а також інші вітаміни і біологічно активні речовини.

Також можна додати сік огірка до свого лимонаду. У поєднанні з цитрусами, огірок додасть напою свіжого смаку та аромату.

Молода квасоля

Квасоля багата на білки, вітаміни та мінеральні речовини. Для підтримки молодості і здоров'я, щонайменше, половина білків у вашому раціоні повинні бути рослинного походження. Саме квасоля є джерелом рослинного білку.

Молода картопля

Молода картопля містить менше вуглеводів і більше води, ніж зріла картопля, його шкірка, багата вітамінами і мікроелементами.

Помідори

Крім високого вмісту провітаміну А, вітаміну С та інших вітамінів, помідори містять особливо корисну речовину - лікопін, яке є антиоксидантом і здатний знижувати ризик розвитку раку. Ця речовина стає більш доступною, якщо помідор піддати термічній обробці.

Тому можна їсти помідори не тільки у свіжому вигляді, а й додавати їх до супів, соусів і овочевих рагу - вони стануть ще кориснішими.

Цибуля

Цибуля має антиоксидантні та протизапальні властивості. Овоч багатий на вітамін С і мінеральні речовини.

Баклажани

Баклажани корисні для серцево-судинної системи людини, перешкоджають розвитку діабету, знижують ризик розвитку раку і зміцнюють імунітет. Також сирі і відварені баклажани мають виражений антибіотичний ефект.

Нагадаємо, як підтримувати водний баланс організму в спеку .

Підписуйтесь на наш Telegram-канал,щоб не пропустити важливі новини. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live.Підписатися на канал у Viber можна тут

 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.