Хто заробить на цибулі і чому вона буде дорожчати

Тетяна Мазниченко

Чекати на якісну та дешевшу українську цибулю ще зарано

Протягом останнього місяця українці обговорюють ціни на цибулю. З початку її вартість стрибнула майже втричі. Вирощувати цибулю тепер хочуть усі. Як пересічні українці, так і агропідприємства. Чи варто сподіватися на низькі ціни цього року?

Експерти кажуть, що потенціал зростання цін на цибулю ще не повністю вичерпано, хоча падіння попиту стримуватиме попередню динаміку. Суттєвий стрибок буде перед Великоднем, а далі – до початку літа, незначне подорожчання.

"Зростання буде до червня, коли почне приходити суха українська цибуля. Але до цього часу ми зможемо побачити цибулю і по 100 гривень за кілограм", – вважає експерт, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Через появу нових гравців наповнення ринку українці побачать і ранню цибулю.

"Але ціни будуть високими, адже заради них новачки й прийшли на цей ринок. Втім, високими вони будуть максимум тиждень – два, допоки ринок не заповниться цибулею не з теплиць, а з грунту. Але у вересні – жовтні ціни будуть цілком прийнятними", - упевнена експерт Всесвітнього банку з розвитку плодоовочівництва Оксана Руженкова.

Олег Пензин впевнений, що оскільки ціни на цибулю для фермерів наразі дуже привабливі, садити її цьогоріч будуть "всі кому не лінь". З цим погоджується й Оксана Руженкова. За її словами, сьогодні в сегмент цибулі заходить дуже багато виробників. Наприклад, зерновиків. Минулого року вони не змогли реалізувати у повному обсязі свій врожай. Тому багато хто через високі ціни на цибулю і моркву вирішив піти в овочівництво.

"Промислове овочівництво в Україні – високомаржинальний бізнес. Тут і досі можна отримувати 300-400% прибутку. Тому новачків значно побільшає", – впевнена Руженкова.

Втім, навіть за умови збільшення кількості гравців, нинішній дефіцит цибулі покрити швидко буде неможливо. На думку Руженкової, навіть якщо сюди зайдуть виробники з центральних та східних регіонів України, довоєнні обсяги продукції за один рік не надолужити. Річ у тім, що цибуля і морква, яка майже так само зараз зросла у ціні, складні для вирощування, якщо порівнювати з зерновими. Тому їх врожай 2023 року буде далеко не найкращим за якістю.

Руженкова пояснює – щоб навчитися вирощувати гарну цибулю, що гарно зберігається, агроном має попрацювати щонайменше три роки. Плюс, потрібні добрива під спецкультури, які також у дефіциті. Потрібні якісне крапельне зрошення на заміну зруйнованого. До того ж, якщо минулого року у собівартості овочів на зрошення припадало до 4%, то цьогоріч буде до 10%, впевнена Руженкова.

Раніше ми писали, що в Україні оптова вартість цибулі досягла 40 гривень за кілограм – це втричі дорожче, ніж минулого сезону. За словами експертів найближчим часом цінники піднімуться ще на 20% – до 50 гривень за кілограм. У роздробі цибулю вже продають по 60-80 гривень, а в деяких супермаркетах і по 100 гривень. І це, ймовірно, ще не межа - 200 грн за кг є реальною перспективою. 

Також раніше ми писали, що в Україні вже традиційно підвищуються ціни на продукти, які найбільше купують до свят. Така тенденція спостерігатиметься напередодні Великодня. Очікується, що подорожчають не лише м'ясо та яйця, а й овочі, фрукти, хліб, крупи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber

No ad for you