Лазанья: класичний рецепт італійської страви
Рецепт від Євгена Клопотенка
Лазанья – традиційна італійська страва. Приготування лазанью у її сучасному вигляді придумали жителі провінції Емілія-Романья, звідти рецепт поширився усією Італією. Що цікаво, чи не в кожній провінції країни є свій власний рецепт цієї страви. Наприклад, у Неаполі – лазанья по-неаполітанськи, а в Сицилії – сицилійська лазанья. Крім того, рецепти страви дозволяють експериментувати та використовувати різні продукти.
Інформатор підготував простий рецепт лазаньї від Євгена Клопотенка.
Інгредієнти
Для основи:
- 800-900 г фаршу;
- 1 склянка томатного соку;
- 3 ст. л. оливкової олії;
- 1 цибуля;
- 3-4 зубчики часнику;
- 2 стебла селери;
- 100 мл червоного вина;
- 300 г твердого сиру;
- 70 грам пармезану;
- 15-16 шт. листів лазаньї;
- 3 гілочки свіжого базиліку (для подачі, за бажанням);
- сіль та перець за смаком.
Для соусу бешамель:
- 1 л молока;
- 80-100 грам соняшникової олії;
- 80-100 г борошна;
- ч. л. меленого мускатного горіха;
- 1-2 щіпки солі.
Спосіб приготування
- Приготуйте соус бешамель: розтопити вершкове масло та додати борошно, просмажити все разом 3 хвилини.
- Основа соусу готова і тепер можна розпочинати наступний крок. Тонким струмком влийте все холодне молоко при постійному помішуванні, щоб виключити появу грудочок. На цьому етапі дуже важливо інтенсивно перемішувати соус вінчиком.
- Заваріть соус, постійно помішуючи на середньому вогні, допоки він не загусне до стану рідкої сметани. Додайте кілька щіпок солі та тертий або мелений мускатний горіх. Соус бешамель готовий. Відставте його в бік до складання лазаньї.
- Тепер приготуйте соус болоньєзе – м'ясну складову нашої лазаньї. Цибулю та часник наріжте дрібним кубиком. Припустіть на пательні до м'якості з невеликою кількістю оливкової олії.
- Стебла селери очистіть від грубих волокон та наріжте тонкими слайсами. Додайте її до цибулі та злегка підрум'яньте.
- Потім додайте фарш і при постійному помішуванні дерев'яною лопаткою розбийте його на маленькі шматочки. Він повинен поступово приготуватися і потемніти. Додайте червоне сухе вино та випаровуйте протягом 5 хвилин. Вино додасть соусу неймовірний благородний аромат та смак.
- Влийте томатний сік або використовуйте томатний соус і тушкуйте суміш ще 5-10 хвилин, щоб соус упарився наполовину. Доведіть до смаку сіллю та перцем.
- Твердий сир натріть на великій тертці і приступайте до збирання лазаньї. Виберіть прямокутну керамічну форму для запікання. Змастіть її невеликою кількістю вершкового масла. По дну форми розподіліть невелику кількість соусу бешамель.
- Викладіть листи лазаньї, щоб вони максимально покрили дно форми.
- Третину соусу болоньєзе рівномірно розподіліть по листах лазаньї за допомогою ложки або лопатки.
- Тепер додайте невелику кількість соусу бешамель. Намагайтеся щоб він рівномірно розподілився по всьому периметру.
- Посипте третиною твердого сиру, так щоб він теж рівномірно розподілився за формою.
- Накрийте листами лазаньї і повторіть процедуру збирання 2-3 рази в залежності від висоти форми. Останній шар листів лазаньї полийте молочним соусом бешамель, що залишився, і посипте його пармезаном, натертим на дрібній тертці. Помістіть форму в духовку з температурою 180 градусів на 40-50 хвилин до появи апетитної рум'яної скоринки.
Раніше ми писали рецепт гарбузової запіканки: як її готують в Італії.
Крім того, Інформатор зібрав найкращі рецепти десертів на Новий Рік .
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері стежте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live . Підписатися на канал у Viber можна тут .