Страви на Водохрещенський вечір: монастирський салат та голубці з грибами
Цього дня віруючи сідають їсти вже за вечерею, зтрадиційно до столу готують страви без м'яса.
Рецепти пісних голубців та салату сподобаються усім прихильникам страв без м'яса. Готувати їх просто. А щоб сподобалось ще більше, Інформатор вже має для вас смачну пораду!
5 січня за новим стилем святкують Водохрещенський вечір або Хрещенський святвечір. В цей день готують Голодну кутю, а найбільш насиченим обрядами завжди був вечір. В цей час Православна церква України шанує Богоявлення та Хрещення Господнє. Це останній день колядування та святкових ворожінь. В цей вечір збирають сніг, що за повір'ям має особливі цілющі властивості і зберігає свіжу воду в колодязях протягом року.
Також це день суворого посту, тож готувати до вечірнього святкового столу прийнято пісні страви. Увесь день віруючі нічого не їдять - постують. А вечеряти сідають, коли засяє вечірня зоря. До столу подають страви без м'яса, серед яких традиційно:
- голодна кутя,
- пісний борщ,
- гречані млинці,
- пісні голубці,
- салат з буряка та чорнослива,
- вінегрет,
- капусняк,
- салат "Монастирський",
- капуста з пшоном,
- запечені яблука,
- цукерки-цукати,
- ягідний кисіль.
Інформатор розповість, як приготувати пісня голубці та салат "Монастирський".
Вам знадобиться:
- Білокачанна капуста – качан.
- Рис – 150 г.
- Морква – штука.
- Цибуля – штука.
- Гриби (сушені або свіжі) – 100 г.
- Часник – зубчик.
- Сіль, перець – за смаком.
- Томатна паста.
Як готувати:
До готовності відваріть рис. Всі овочі почистіть та наріжте на кубики. Гриби добре промийте та відваріть (якщо це сушені гриби – дайте їм попередньо настоятись).
Викладіть на гарячу сковороду овочі та обсмажте їх до готовності. Додайте гриби, рис та дрібно нарізаний часник. Посоліть та поперчіть за смаком.
Зніміть з капусти листя та пропарте їх в окропі по 1 хвилині. Викладайте на кожен лист капусти 1-2 столові ложки начинки та загорніть.
Викладіть голубці у глибоку каструлю, залийте розчином із томатною пастою (розведіть кілька ложок пасти у холодній воді). Поставте голубці тушити на слабкому вогні до готовності – це приблизно 15-20 хвилин. За бажанням подавайте голубці з підсмаженою цибулею з томатною пастою.
Порада від Інформатора: під час приготування начинки, накрийте сковороду кришкою та дайте начинці постояти 10-15 хвилин. Для приготування пісних голубців можна використовувати також савойську капусту – з неї листя знімається легше.
Вам знадобиться:
- Картопля – 2-3 штуки.
- Мариновані гриби – 200г.
- Родзинки – 100г.
- Зелений горошок – 100г.
- Цибуля ріпчаста – 1 штука.
- Рослинна олія.
- Лимонний сік.
- Перець, сіль – за смаком.
Як готувати:
Картоплю відварити в мундирі, охолодити, очистити і нарізати кубиками. Додати нарізані гриби, горошок, цибулину. Поперчити, посолити, додати рослинне масло і лимонний сік.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.