Як обрати стигле авокадо

Читать на русском

Поради як правильно вибрати стигле авокадо

Читать на русском

Поради як правильно вибрати стигле авокадо

 Авокадо став з'являтися на полицях українських магазинів відносно нещодавно. Не всі до кінця розуміють його особливості: фрукт чи це або овоч, як його їсти, куди можна додавати. Інформатор допоможе вам розібратися, як обрати авокадо, а також в тому, як правильного його зберігати.

Багато людей помилково вважають, що авокадо - овоч. Ботаніка ж говорить про зворотнє. Насправді це фрукт, плоди якого ростуть на деревах. В основному всі використовують в приготуванні м'якоть авокадо. При правильній обробці продукту можна використовувати в косметичних цілях і його тверду кісточку.

Українські споживачі звикли, що фрукти солодше овочів, тому що в їх м'якоті міститься більше цукру. З цим же продуктом справи йдуть по-іншому. Смакові рецептори можуть ввести вас в оману, тому як авокадо відрізняється досить нейтральним смаком.

Екзотичний фрукт володіє ніжною консистенцією, яка нагадує за смаком вершкове масло. Спробувавши м'якоть цього плода, залишається післясмак приблизно як після вживання кедрових горішків.

Авокадо зазвичай використовують в комбінації з овочами. Найчастіше його додають до салатів, заправлених солоними або кислими соусами. Також в меню майже кожного суші-бару можна зустріти роли з додаванням авокадо.

Особливості стиглості різних сортів авокадо

На полицях наших магазинів зустрічаються 4 найпоширеніших сорти цього фрукту: хасс, фуерте, еттінгер, пінкертон. Є ще 2, але вони вже вважаються екзотикою: semil 34 і королівський чорний авокадо. Розберемо особливості кожного з них, щоб вам було простіше зрозуміти, як вони повинні виглядати в стиглому стані.

Особливості стиглості 6 сортів авокадо:

  • Хасс (хаас) - круглий з темною шкіркою і маленькою кісточкою. М'якоть відрізняється ніжністю і маслянистою текстурою. За смаком трохи нагадує горіхи. Чудово підходить для приготування гуакамоле. Сезон - цілий рік;
  • Фуерте - плід витягнутої форми з маленькою кісточкою і зеленуватою шкіркою. Відрізняється злегка трав'янистим смаком і біло-жовтою м'якоттю. Сезон - осінь / літо;
  • Еттінгер - каплеподібний плід. Володіє великою кісточкою і тонкою зеленою шкіркою. Відрізняється відносно великою вагою (до 250 г) і невеликою кількістю м'якоті, що є головним мінусом сорту. Кісточка Еттінгера швидко обростає білим нальотом, тому плід зовсім скоро втрачає первинний смак і стає чимось схожим на картоплю. Сезон - вересень-січень;
  • Пінкертон - грушоподібний плід з пухирчатою оболонкою і маленькою кісточкою. М'якоть Пінкертона жовта у кісточки і світла по краях. Шкірка плоду просто відділяється, тому він легко чиститься. За вагою ідентичний Хассе. Сезон - осінь-весна;
  • semil 45 - один з найсмачніших сортів авокадо. Можна зустріти в продажу овальної або кулястої форми. Один плід цього сорту може важити до 1 кг. Чиста м'якоть в пропорціях становить близько 70%. Морозостійкий, через що його можна зберігати цілий рік. Сезон - складно однозначно сказати, тому як має кілька стадій дозрівання, на всіх з яких володіє різним смаком;
  • Королівський чорний авокадо - плід з чорною шкіркою в формі кулі. Володіє дрібною кісточкою і жовто-канарковою м'якоттю. З нього виходить кращий гуакамоле. Сезон - грудень-березень.

При цьому в світі налічується більше 100 сортів авокадо.

Основні ознаки стиглого авокадо

При виборі цього екзотичного фрукту з точки зору стиглості можна спиратися на 3 головні критерії:

  • тактильні відчуття - м'який / твердий;
  • відтінок;
  • держак.

Світло-зелений відтінок авокадо означає, що плід ще незрілий. Це не означає, що варто уникати купівлі такого авокадо. Просто плід зможе дозріти впродовж 5 днів. Покладіть його на підвіконня і дочекайтеся відповідного моменту для його вживання.

Якщо плід ще твердий, то це також свідчить про те, що він ще незрілий. Помірно-зеленуватий твердий плід стає зрілим за 3 дні. Якщо ж авокадо має яскраво-зелену шкірку і мінімальну м'якість, тоді вживати його можна вже через 24 години.

Як визначити чи стиглий авокадо за кольором шкірки

Найнадійніший спосіб визначення стиглості цього фрукта - дивитися на візуальні і тактильні характеристики в момент його зривання з дерева. У цей момент можна отримати максимально точні дані на основі минулого досвіду. На жаль, така можливість доступна тільки жителям тих країн, де культивується авокадо. Українцям же залишається довіряти своїм тактильним і візуальним відчуттям в момент, коли продукт вже лежить на прилавку магазину.

Тонкощі вибору цього фрукту за кольоровими характеристиками:

  • для суші, гуакамоле, страв з додаванням креветок або салатів, які ви збираєтеся приготувати в цей же день, краще підбирати авокадо темно-зеленого кольору;
  • авокадо з шкіркою насиченого яскраво-зеленого кольору теж цілком стиглий, проте йому потрібна ще доба на дозрівання;
  • світло-зелений плід, який лежить на полиці в супермаркеті, можна вживати через 3 дні після придбання - за цей період він стане м'якше, а його смак втратить небажану терпкість.

Чим насиченіший колір шкірки (сірий, близький до чорного), тим більше стигле авокадо.

Твердість плоду

Зрозуміти, чи стигле чи ні, можна за допомогою тактильних відчуттів. Взявши плід в руки, потрібно за допомогою легкого натискання на шкірку спробувати відчути, наскільки він твердий. Просте несильне натискання на фрукт вже скаже вам досить про його стиглість.

3 особливості перевірки авокадо за твердістю:

  1. Якщо легко натискаєте на цей фрукт, а вм'ятина не виникає, тоді авокадо ще не дозріло. Його м'якоть виявиться гіркою і несмачною.
  2. При натисканні глибока вм'ятина і відчувається внутрішньоструктурна «каша» - фрукт перезрілий і навіть, скоріше за все, вже підгнилий.
  3. Натиснувши на авокадо, бачите що на шкірці сформувалася вм'ятина, а згодом все повернулося до попереднього стану - ідеально стиглий плід, що володіє найкращими смаковими характеристиками.

Щоб уникнути нікому непотрібних розглядів в магазині, не перестарайтеся з цим тестуванням. Не потрібно занадто сильно стискати фрукт, тому як він може просто розм'якнути прямо в руках, якщо виявиться перезрілим. Легкого натискання на плід цілком достатньо, щоб визначити ступінь стиглості авокадо в магазині.

Який повинен бути держак

Звертайте увагу при виборі авокадо на хвостики і черешки. Це також може допомогти вам підібрати оптимальний плід. Часто фрукти викладаються на прилавках магазинів з уже відірваними живцями і хвостиками. В цьому випадку ви зможете зробити висновки, грунтуючись на кольорі того місця, де кріпився держак.

Особливості визначення стиглості авокадо по черешку:

  • жовто-зелене місце зрізу - потрібен додатковий час на дозрівання, щоб продукт придбав кращі смакові якості;
  • яскраво-зелене місце зрізу з проявом крапельки соку - оптимальний рівень стиглості;
  • темно-зелене (майже коричневе) місце зрізу - продукт перезрілий.

Як виглядає стигле авокадо в розрізаному вигляді

Як обрати стигле авокадо 1

Як перевірити, чи вдалося вам правильно підібрати авокадо? Давайте розбиратися.

Припустимо, бажаний фрукт опинився на вашому кухонному столі. Розріжте його, щоб на око визначити стиглість авокадо. В першу чергу зосередьтеся на структурі фрукта, поки його ріжете. Розрізаний авокадо в найкращій консистенції м'який і маслянистий.

Його структура нагадує крем, тому шматочками м'якоті можна навіть помазати хліб. Щось спільне тут можна знайти з вершковим маслом температури 18-20 ° C. За консистенцією вони виявляться близько схожими.

Враховуйте, що якщо розріз виявився занадто м'яким, то вдало авокадо обрати не вдалося, або фрукт вже перележав дозволений термін.

Їсти шкірку, листя і кісточку не варто, тому як вони часто містять в складі отруйні речовини.

Смакові якості «алігаторової груші» (саме так ще називають авокадо в деяких країнах) відрізняються в залежності від сорту. Обрати стиглий плід каліфорнійського сорту можна для готування супів-пюре, коктейлів, смузі, бутербродної намазки або ж соусів. Він відрізняється м'якістю. Тверді ж серцевини властиві зеленим стиглим видам, наприклад, пухирчатому пінкертону. Фрукти цього сорту можна вважати оптимальним рішенням для салатів та ролів.

Як зробити так, щоб авокадо дозріло і стало м'яким

Припустимо, ви вже розібралися, як обрати авокадо в магазині, вирушили туди і підібрали оптимальний фрукт. Що з ним робити далі?

Як правило, в асортименті торгових точок представлені авокадо в ще твердому вигляді. Це зручно, тому як спрощує процес транспортування плоду після купівлі - менше шансів, що він помнеться і пошкодиться в пакеті з іншими продуктами.

Базово твердий стан фрукту не вплине на стиглість авокадо і на те, яким смачним воно виявиться під час приготування страви. Просто потрібно дати йому приблизно 3 дні для дозрівання. Краще плануйте страви, де потрібне додавання цього продукту заздалегідь, щоб використовувати його в пік своїх смакових якостей.

Підігрійте авокадо в мікрохвильовці

Як обрати стигле авокадо 2

Якщо вибрати стиглий авокадо в магазині не вийшло, а приготувати страву з нього потрібно вже сьогодні, то обирайте недозрілий продукт і проведіть з ним деякі маніпуляції. Щоб привести його в потрібну для готування кондицію, можна використовувати мікрохвильову піч. Вона може прийти вам на допомогу для пом'якшення твердого плоду.

Зробіть 7 простих дій:

  1. Візьміть виделку і зробіть у фрукті кілька проколів.
  2. Покладіть плід на тарілку
  3. Накрийте фрукти для уникнення вибуху, підійде кришка з пластику або звичайна серветка.
  4. Щоб спочатку твердий продукт максимально нагадував за властивостями стигле авокадо, виберіть програму підігріву на 30 секунд.
  5. Коли встановлений час завершиться, пощупайте авокадо на предмет твердості.
  6. Якщо фрукт ще не готовий, поставте підігрів ще на 30 секунд.
  7. Дайте плоду охолонути.

Готово!

За допомогою паперового пакету і фруктів

Як обрати стигле авокадо 3

Припустимо, вибрати хороший авокадо у вас вийшло. Тепер розбираємося зі ще одним способом, як швидше довести його до потрібних для приготування кондицій. Цього разу стане в нагоді крафтовий паперовий пакет або ж обгортковий папір. За допомогою одного з цих простих засобів вийде збільшити швидкість дозрівання авокадо. Прискорення відбувається за рахунок утримання газу етилену.

Зробіть 4 простих кроки:

  1. Покладіть продукт до крафтового пакету.
  2. Поруч з авокадо розмістіть ще і помідор / яблуко. Так вийде збільшити вироблення етилену.
  3. Закрийте пакет з крафт-паперу і розмістіть його в умовах, де температура буде дорівати 18-24 ° C.
  4. Через дві доби витягніть авокадо і почніть готування.

Перевага цього способу в тому, що він допомагає не тільки довести фрукт до потрібних текстурних кондицій, але і зберегти при цьому смакові і ароматичні якості.

Тепле місце

Вдалося вибрати гарне авокадо, але він ще не дозрів. Як прискорити процес?

Поділимося способом, який є актуальним здебільшого у жарку пору року і взимку, коли вже є можливість користуватися індивідуальним або централізованим опаленням.

Для цього вам знадобиться газета або ж звичайний папір. Загорніть в неї плід, після чого покладіть заготовку до теплого місця. Добре підійде для цього батарея. Також можна розмістити заготовку поруч з обігрівачем.

При цьому важливо, щоб фрукт не торкався безпосередньо гарячого приладу. Додайте щільний авокадо спочатку у якийсь контейнер. Також, якщо ви використовуєте батарею, то можна використовувати в якості прошарку тканину.

За допомогою духовки

Цей спосіб не сприяє прискоренню природного дозрівання. Для термінового приготування краще відразу обрати стиглий плід авокадо. Якщо зробити це не вдалося, а продукт хочеться з'їсти вже сьогодні, тоді на допомогу може прийти духовка. Вона допоможе пом'якшити його.

Розігрійте духовку до 90 ° C. Загорніть плід в фольгу і розмістіть його у відповідну форму. Після цього покладіть фрукт до вже нагрітої духовки.

Готовий продукт дійсно стане м'якше, проте внутрішня текстура все ж буде відрізнятися від природно дозрілого плоду. Якби вони обидва лежали поруч, то ви б точно змогли визначити стиглий авокадо і той, що пом'якшує за допомогою нагрівання в духовці.

Способи дозрівання авокадо, якщо плід вже розрізаний

Вам здалося, що вдалося правильно вибрати авокадо. Розрізаєте його і раптом розумієте, що не тут-то було. Він ще не дозрів. Що робити, поки м'якоть не почала темніти і не стала коричневою?

Наступні дії:

  1. Побризкайте м'якоть, використовуючи кілька крапель лимонного соку.
  2. З'єднайте розрізані половинки і разом з кісточкою оберніть плід харчовою плівкою.
  3. Додайте його до холодильнику, де зберігаєте, періодично перевіряючи, чи готовий плід до вживання чи ні.

Штучного експрес-дозрівання плоду краще уникати. Використовуйте наші наведені вище інструкції по тому, як правильно обрати стиглий авокадо.

Як зберігати авокадо

Як обрати стигле авокадо 4

Вище ми з вами розібралися, як визначити стигле авокадо, а також, що робити, якщо плід ще недозрілий. Тепер більш детально розглянемо питання зберігання цього фрукта в домашніх умовах.

При цьому важливо, щоб колір стиглого авокадо якомога пізніше став темним. Нам потрібно зберегти первісне забарвлення впродовж максимально тривалого періоду, що буде свого роду індикатором стиглості.

Якщо фрукт розрізаний, але не доїдений, то багато кулінарів рекомендують змастити в такому випадку його залишки лимонним соком. Також в якості альтернативи можна використовувати оцет або ж томатний, апельсиновий, лаймовий соки. Якщо цього не зробити, тоді верхній шар зовсім скоро почне темніти. В принципі нічого критичного в цьому немає.

У разі потемніння м'якоті зріжте ті місця, які змінили забарвлення, після чого можна спокійно використовувати чисту м'якоть. Цей процес схожий з окисленням яблук. Тривале зберігання допоможуть забезпечити 2 фактори: цілісність скоринки і нанесення на м'якоть лимонного соку або перерахованих вище альтернатив.

Особливості зберігання:

  • якщо обрати свіжий авокадо, який ще не дозрів, то після придбання варто розмістити його в затемненому місці з температурою 18-24 ° C;
  • якщо обрати смачний авокадо, який вже знаходиться на піку дозрівання, тоді можна зберігати його в холодильнику.

Недозрілий продукт краще загорнути в пакет з крафт-паперу для якнайшвидшого дозрівання. А стиглий авокадо зберігайте в холодильнику в відсіку для фруктів або ж розмістіть його у задньої стінки, тому як там звичайно найнижча температура. Розширити термін зберігання вам допоможуть вакуумний пластиковий пакет, герметичний контейнер або ж упаковка з zip-застібкою.

Зберігати продукт в холодильнику можна 5 днів. Краще орієнтуйтеся на стан авокадо, регулярно промацуючи поверхню - вм'ятина після натискання пальцем не повинна провисати у напрямку всередину.

Як зберігати розрізане авокадо

Вибираємо авокадо, розрізаємо, пробуємо. Доїсти весь фрукт не встигаємо. Що робити?

Є 3 варіанти дій:

  1. Якщо викинули кісточку - нанесіть, наприклад, за допомогою силіконової кисті лимонний або лаймовий сік. Якщо на кухні цього не буде, то можна використовувати шар оливкової олії. Половинки авокадо упакуйте в харчову плівку. Розрізаний продукт можна зберігати до 2 діб.
  2. Якщо кісточка Ще залишилася - виконайте все те ж саме, що і в першому пункті, тільки при цьому залиште кісточку всередині однієї з половинок. Так герметичність виявиться кращою, а термін зберігання збільшиться.
  3. Замороження (кращий спосіб для тривалого збереження якості, смаку та вигляду) - попередньо вимитий фрукт розріжте навпіл і відокремте половинки. Далі вийміть кісточки за допомогою металевої столової ложки і очистіть продукт від шкірки. Закиньте заготовку в кухонний комбайн або ж в блендер, щоб за підсумком перетворити в пюре. Додайте в отриману пюреобразную масу 1 столову ложку лимонного соку. Помістіть її спочатку в герметичний контейнер, а потім в морозильну камеру. Від кришки зверху до самого пюре залиште 3 см вільного місця. Так продукт можна зберігати 6 місяців.

Зрозуміти стиглий авокадо чи ні, ви можете, спираючись на викладені вище інструкції. Ми постаралися максимально детально описати всі основні моменти цього процесу, щоб ви змогли підібрати смачний продукт і правильно його зберігати. Вдалого вам приготування улюблених страв з авокадо!

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.