Блог

Олужнення організму

Читати російською

Що таке луг в організмі людини

Луг - з'єднання металів і гідроксильних груп, коротко іменованих OH. Якщо у людини в організмі надлишок кислотності, нормалізувати ситуацію допоможуть лужні продукти. Спеціальна дієта врівноважить кислотно-лужний баланс.

Луг не зміряти окремо за рахунок тісного зв'язку з кислотами. Можна виміряти тільки pH - кислотно-лужний баланс.

Інформація До допоможе вам розібратися детальніше в питанні олужнення організму.

Що таке pH організму

Вимірюючи pH в крові або окремих органах, ви отримуєте інформацію про кількість водневих атомів. За цим показником стає зрозуміло співвідношення кислот і лугів в організмі.

PH дорівнює 7 - нейтральне середовище. Це прекрасний результат тестування. До показника 7 потрібно прагнути, своєчасно збалансувавши своє харчування.

PH від 0 до 6,9 - підвищена кислотність. Чим менше показник, тим більш критична ситуація. Навіть ті ж ракові клітини стійкіші розвиваються в кислотному середовищі. І це тільки один з прикладів серйозного захворювання, до якого може призвести порушення кислотно-лужного балансу.

PH від 7,1 до 14 - більш лужне середовище. Чим вище показник, тим критичніша ситуація.

Яких кислотних продуктів варто уникати - таблиця

Зміна основного набору продуктів для щоденного харчування позитивно відобразитися на стані здоров'я. Варто розуміти, що при зміщенні pH в кислотну середу збільшується ризик розвитку широкого спектру захворювань. Також при показнику pH менше 7 формуються сприятливіші умови, щоб розвивалися патогенні бактерії, грибки, віруси і інші паразити. В протилежному середовищі всі ці негативні персонажі не приживаються.

Якщо вам необхідна лужна дієта, тоді слід звести до мінімуму споживання перерахованих нижче 27 продуктових позицій:

Невеликий окислюючий вплив

  • М'який сир
  • Соняшникова олія
  • Насіння
  • Тушковані або варені овочі
  • Варення

Середній окислюючий вплив

  • Сало
  • Масло вершкове
  • Сметана
  • Вершки
  • Твердий сир
  • Молоко пастеризоване
  • Какао
  • Чорний чай
  • Крупи
  • Борошняні вироби, містять дріжджі
  • Горіхи кеш'ю

Сильний окислюючий вплив

  • Устриці, креветки, мідії та інші морепродукти
  • Яйця
  • Риба
  • М'ясо
  • Алкоголь
  • Кава
  • Рафінований цукор
  • Соки з магазинів, так як часто в їх склад входять консерванти і цукор
  • Волоські горіхи
  • Смажені овочі
  • Лимонад, кола та інші солодкі газовані напої

За продуктам з першої і другої колонки іноді можна зустрічати більш-менш обґрунтовані спірні думки від різних фахівців з дієтології. Їх можна просто звести до мінімуму. Зміст третьої колонки - обов'язковий до виключення з раціону, якщо вам рекомендовано олужнювати організм. Спробуйте відмовитися від них в першу чергу.

Зверніть увагу не тільки на харчування, але і на лужне пиття. Улюблені багатьма напої теж потрібно виключити: кава, чорний чай, магазинні соки і газована вода з додаванням консервантів і цукру, какао, пастеризоване молоко. Те ж стосується і алкогольних напоїв. Їх краще не пити.

Олужнюючі продукти харчування - таблиця

Те, що виключити - зрозуміло. Але з чого тоді складається лужне харчування?

15 категорій продуктів, які потрібно їсти для олужнення організму:

Слабкий олужнюючий ефект

  • Мед
  • Імбирний і зелений чай

Середній олужнюючий ефект

  • Свіжі бобові: нут, квасоля, горох, сочевиця
  • Зернові: гречка, амарант, кіноа, дикий рис, просо
  • Оливки
  • Оливкова олія
  • Льон
  • Льняна олія

Сильний олужнюючий ефект

  • Свіжі і стиглі фрукти, особливо лимон
  • Чорнослив
  • Свіжі і стиглі ягоди
  • Інжир
  • Фініки
  • Свіжі овочі (не забувайте про томати, які ще й сприяють насиченню мозку киснем)
  • Ізюм

Знову ж, за переліченими вище продуктами можуть виникати певні суперечки серед різних фахівців в області дієтології. На те, як вони вплинуть на організм, багато в чому впливають умови вирощування, можливе додавання консервантів і інші фактори.

Якщо брати за основу екологічно чисту їжу, то в рамках нашої обговорюваної мети найефективніші лужні продукти харчування - це фрукти, ягоди та овочі.

Можливо вас це здивує, але один з найбільш олужнюючих фруктів - лимон. На смак він кислий, через що може наштовхувати на сумніви з приводу своїх властивостей, але по факту при засвоєнні він олужнює організм.

Кому необхідна алкалінова дієта

При недостатній кількості лугу в організмі дієтологи призначають алкалінову дієту. Вона спрямована на скорочення продуктів, що підвищують кислотність, і додавання в раціон їжі, що має зворотній ефект.

Алкалінова дієта рекомендована для людей, які відчувають такі проблеми зі здоров'ям:

  • подагра і інші захворювання, що викликають болі в суглобах;
  • гастрит, який передбачає підвищений рівень кислотності шлункового соку;
  • зайву вагу - не останню роль в цьому відіграє уповільнення процесів метаболізму, викликане перевищенням нормального рівня pH;
  • регулярний мляве стан - на це найчастіше негативно впливає червоне м'ясо, яке важко перетравлюється;
  • часті мігрені та інші різновиди захворювань, що викликають головний біль;
  • хронічний стан недосипу;
  • висипання та інші проблеми зі шкірою;
  • частий стан нервозності.

Протипоказання

Утриматися від алкалінової дієти варто в таких випадках:

  • при захворюваннях нирок, зокрема, хронічної і гострої ниркової недостатності;
  • при вимиванні калію з організму і подальшої хвороби серця;
  • дітям різного віку - тут при складанні дієти краще не тільки спиратися на таблицю кислотних і лужних продуктів, але і проконсультуватися з фахівцем, так як дітям для нормального формування організму потрібен широкий спектр мікроелементів;
  • при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту - надлишок клітковини може призвести до проблем із травленням, метеоризму і спазмів кишечнику.

Рекомендації по алкаліновій дієті

10 кроків для переходу на нову систему правильного харчування при підвищеній кислотності організму:

  1. Підготуйте себе до того, що цей перехід може зайняти і тиждень, і місяць, і навіть більше. Ваші харчові звички формувалися не один рік, тому за новим шляхом треба рухатися також поступово.
  2. Налагодьте співвідношення споживаної їжі - 80% раціону має бути виділено на підлужнюючі продукти, ще 20% - на «кислі».
  3. Харчуйтеся дрібно, розділіть денний обсяг їжі на 5-6 повноцінних прийомів.
  4. Уникайте перекусів.
  5. Ретельно пережовуйте їжу.
  6. Перестаньте харчуватися на ходу, щоб дати їжі краще засвоїтися, і уникнути проблем з травленням.
  7. Скоротіть кількість споживаної солі - 2 г в день буде достатньо.
  8. Зведіть до мінімуму споживання гострої їжі - велика кількість спецій розпалює апетит, викликає погіршення запаху з рота і призводить до інших неприємних наслідків.
  9. Відмовтеся від кави, чорного чаю і солодких газованих напоїв.
  10. Після 19:00 переходите на рідини: негазована вода, трав'яні чаї.

Правила лужної дієти для схуднення

Цю систему харчування можна умовно розділити на 3 основних етапи:

  • 1 етап (тиждень) - зрушуємо надто кислотний баланс pH в потрібну сторону через зміну раціону і формування правильного режиму харчування. Це може призвести до втрати до 5 кг, але вже відмінним і навіть більш безпечним результатом буде -500 г за 7 днів;
  • 2 етап (тиждень) - формуємо харчові звички. PH більш-менш приходить в норму, самопочуття поліпшується, повертається енергія. Нормальна швидкість схуднення на цьому етапі становить від 500 г до 1,5 кг;
  • 3 етап (тиждень) - закріплюємо отриманий результат, суворіше дотримуючись правил. Енергії стає все більше, шлунок вже не турбує.

На першому етапі може спостерігатися загальна слабкість, періодичні запаморочення і нудота. В якійсь мірі це нормально, враховуючи, що організму доводиться перебудовуватися на нову роботу і проводити чистку тіла від токсинів. Тут головне - прислухатися до свого тіла. Якщо стан занадто погіршився, то не потрібно геройствувати, краще звернутися до фахівця для введення якихось індивідуальних коригувань плану.

Популярні рецепти лужних страв

Збережіть собі ці 5 рецептів з високим вмістом корисних для олужнення мікроелементів.

Зелене смузі / шейк:

  • одне велике стебло селери;
  • половинка лимона;
  • корінь імбиру (приблизно 3 см);
  • 100 г шпинату;
  • половина авокадо;
  • 0,4 л води;
  • столова ложка насіння Чіа.

Перераховані інгредієнти потрібно збити в блендері. Робіть це до того моменту, поки не досягнете однорідної маси.

Гуакамоле з помідорами:

  • авокадо;
  • помідор;
  • не менш 3 пір'я зеленої цибулі;
  • половина пучку кінзи;
  • морська сіль;
  • сік з половини лимона.

Розімніть виделкою авокадо. Далі необхідна дрібно нарізати кінзу, помідори, пір'я цибулі. Все це додайте до авокадо. Полийте лимонним соком, а потім посоліть. Одержаний набір компонентів перемішайте.

Салат з додаванням нуту:

  • 100 г листового салату;
  • 2 помідори;
  • 250 г нуту;
  • 50 г шпинату;
  • 50 г проростків (будь-які зерна);
  • пучок петрушки;
  • сік з половини лимона;
  • оливкова олія;
  • морська сіль.

Замочіть на ніч нут. На наступний день відваріть його. Промийте листовий салат, порвіть на шматочки і поріжте подрібніше. На дрібні шматочки поріжте помідори і петрушку. Потім все перемішайте. Після цього залишиться тільки заправити все маслом та соком лимону. За смаком посоліть.

Сочевиця в овочах:

  • 250 г зеленої сочевиці;
  • стебло цибулі порею;
  • білокачанна капуста;
  • пучок петрушки;
  • столова ложка сухого базиліку;
  • 3 столових ложки оливкової олії;
  • 2 столових ложки яблучного оцту;
  • морська сіль.

Відваріть сочевицю і додайте до неї базилік. Покришите туди ще і дрібно нарізану петрушку, цибулю і капусту. Заправте блюдо оливковою олією і оцтом. Посоліть за смаком.

Салат з квасолі і шпинату, який подається теплим:

  • 400 г квасолі (допустима консервована);
  • кабачок;
  • 2 моркви;
  • качан брокколі;
  • 100 г шпинату;
  • 5 столових ложок оливкової олії;
  • 3 зубчики часнику;
  • морська сіль.

Для приготування теплого салату використовується замочену на ніч квасолю. На наступний день її треба відварити. Якщо ж ви використовуєте консервовану квасолю, то її можна використовувати в придбаному вигляді.

Дрібно поріжте часник. Додайте до нього нарізані овочі. Обсмажте перераховані інгредієнти, використовуючи оливкову олію. В останню хвилину обсмаження (до стану готовності) перекиньте туди шпинат, після чого гарненько все перемішайте.

Зніміть блюдо з вогню і викладіть все на тарілку. Додайте туди квасолю і заправте маслом. Посоліть за смаком.

Як бачите, запропонована система харчування для олужнення організму може виявитися не тільки корисною, але і смачною. Дотримуйтесь її при необхідності, адже вона позитивно позначиться на вашому здоров'ї та, відповідно, на рівні життя. Це не тільки шлях до поліпшення поточного стану здоров'я, але і хороша профілактика можливих захворювань.