Олужнення організму

Читать на русском

Читайте про олужнення організму та лужну дієту

Читать на русском

Читайте про олужнення організму та лужну дієту

 

Що таке луг в організмі людини

Луг - з'єднання металів і гідроксильних груп, коротко іменованих OH. Якщо у людини в організмі надлишок кислотності, нормалізувати ситуацію допоможуть лужні продукти. Спеціальна дієта врівноважить кислотно-лужний баланс.

Луг не зміряти окремо за рахунок тісного зв'язку з кислотами. Можна виміряти тільки pH - кислотно-лужний баланс.

Інформація До допоможе вам розібратися детальніше в питанні олужнення організму.

Що таке pH організму

Вимірюючи pH в крові або окремих органах, ви отримуєте інформацію про кількість водневих атомів. За цим показником стає зрозуміло співвідношення кислот і лугів в організмі.

PH дорівнює 7 - нейтральне середовище. Це прекрасний результат тестування. До показника 7 потрібно прагнути, своєчасно збалансувавши своє харчування.

PH від 0 до 6,9 - підвищена кислотність. Чим менше показник, тим більш критична ситуація. Навіть ті ж ракові клітини стійкіші розвиваються в кислотному середовищі. І це тільки один з прикладів серйозного захворювання, до якого може призвести порушення кислотно-лужного балансу.

PH від 7,1 до 14 - більш лужне середовище. Чим вище показник, тим критичніша ситуація.

Яких кислотних продуктів варто уникати - таблиця

Зміна основного набору продуктів для щоденного харчування позитивно відобразитися на стані здоров'я. Варто розуміти, що при зміщенні pH в кислотну середу збільшується ризик розвитку широкого спектра захворювань. Також при показнику pH менш як 7 формуються сприятливіші умови, щоб розвивалися патогенні бактерії, грибки, віруси і інші паразити. В протилежному середовищі всі ці негативні персонажі не приживаються.

Якщо вам необхідна лужна дієта, тоді слід звести до мінімуму споживання перерахованих нижче 27 продуктових позицій:

Невеликий окислюючий вплив

  • М'який сир
  • Соняшникова олія
  • Насіння
  • Тушковані або варені овочі
  • Варення

Невеликий окисляюючий вплив

Середній окислюючий вплив

Сильний окислюючий вплив

М'який сир

Сало

Устриці, креветки, мідії та інші морепродукти

Соняшникова олія

Масло вершкове

Яйця

Насіння

Сметана

Риба

Тушковані або варені овочі

Вершки

М'ясо

Варення

Твердий сир

Алкоголь

 

Молоко пастеризоване

Кава

 

Какао

Рафінований цукор і містять його солодощі

 

Чорний чай

Соки з магазинів, так як часто в їх склад входять консерванти і цукор

 

Крупи (крім проса і гречки)

Волоські горіхи

 

Борошняні вироби, що містять дріжджі

Смажені овочі

 

Горіхи кешью

Лимонад, кола та інші солодкі газовані напої

 Щодо продуктів з першої і другої колонки іноді можна зустрічати більш-менш обґрунтовані спірні думки від різних фахівців з дієтології. Їх можна просто звести до мінімуму. Зміст третьої колонки - обов'язковий до виключення з раціону, якщо вам рекомендовано олужнювати організм. Спробуйте відмовитися від них в першу чергу.

Зверніть увагу не тільки на харчування, але і на лужне пиття. Улюблені багатьма напої теж потрібно виключити: кава, чорний чай, магазинні соки і газована вода з додаванням консервантів і цукру, какао, пастеризоване молоко. Те ж стосується і алкогольних напоїв. Їх краще не пити.

Олужнюючі продукти харчування - таблиця

Те, що виключити - зрозуміло. Але з чого тоді складається лужне харчування?

15 категорій продуктів, які потрібно їсти для олужнення організму:

Слабкий лужний ефект

Середній лужний ефект

Сильний лужний ефект

Мед

Свіжі бобові: нут, квасоля, горох, сочевиця

Свіжі і стиглі фрукти, особливо лимон

Імбирний і зелений чай

Зернові: гречка, амарант, кіноа, дикий рис, просо

Чорнослив

 

Оливки

Свіжі і стиглі ягоди

 

Оливкова олія

Інжир

 

Льон

Фініки

 

Льняна олія

Свіжі овочі (не забувайте про томати, які ще й сприяють насиченню мозку киснем)

   

Ізюм

 Знову ж, за переліченими вище продуктами можуть виникати певні суперечки серед різних фахівців в області дієтології. На те, як вони вплинуть на організм, багато в чому впливають умови вирощування, можливе додавання консервантів і інші фактори.

Якщо брати за основу екологічно чисту їжу, то в рамках нашої обговорюваної мети найефективніші лужні продукти харчування - це фрукти, ягоди та овочі.

Можливо вас це здивує, але один з найбільш олужнюючих фруктів - лимон. На смак він кислий, через що може наштовхувати на сумніви з приводу своїх властивостей, але по факту при засвоєнні він олужнює організм.

Кому необхідна алкалінова дієта

При недостатній кількості лугу в організмі дієтологи призначають алкалінову дієту. Вона спрямована на скорочення продуктів, що підвищують кислотність, і додавання в раціон їжі, що має зворотній ефект.

Алкалінова дієта рекомендована для людей, які відчувають такі проблеми зі здоров'ям:

  • подагра і інші захворювання, що викликають болі в суглобах;
  • гастрит, який передбачає підвищений рівень кислотності шлункового соку;
  • зайву вагу - не останню роль в цьому відіграє уповільнення процесів метаболізму, викликане перевищенням нормального рівня pH;
  • регулярний млявий стан - на це найчастіше негативно впливає червоне м'ясо, яке важко перетравлюється;
  • часті мігрені та інші різновиди захворювань, що викликають головний біль;
  • хронічний стан недосипу;
  • висипання та інші проблеми зі шкірою;
  • частий стан нервозності.

Протипоказання

Утриматися від алкалінової дієти варто в таких випадках:

  • при захворюваннях нирок, зокрема, хронічної і гострої ниркової недостатності;
  • при вимиванні калію з організму і подальшої хвороби серця;
  • дітям різного віку - тут при складанні дієти краще не тільки спиратися на таблицю кислотних і лужних продуктів, але і проконсультуватися з фахівцем, оскільки дітям для нормального формування організму потрібен широкий спектр мікроелементів;
  • при порушеннях в роботі шлунково-кишкового тракту - надлишок клітковини може призвести до проблем із травленням, метеоризму і спазмів кишківнику.

Рекомендації по алкаліновій дієті

10 кроків для переходу на нову систему правильного харчування при підвищеній кислотності організму:

  1. Підготуйте себе до того, що цей перехід може зайняти і тиждень, і місяць, і навіть більше. Ваші харчові звички формувалися не один рік, тому за новим шляхом треба рухатися також поступово.
  2. Налагодьте співвідношення споживаної їжі - 80% раціону має бути виділено на підлужнюючі продукти, ще 20% - на «кислі».
  3. Харчуйтеся дрібно, розділіть денний обсяг їжі на 5-6 повноцінних прийомів.
  4. Уникайте перекусів.
  5. Ретельно пережовуйте їжу.
  6. Перестаньте харчуватися на ходу, щоб дати їжі краще засвоїтися, і уникнути проблем з травленням.
  7. Скоротіть кількість споживаної солі - 2 г в день буде достатньо.
  8. Зведіть до мінімуму споживання гострої їжі - велика кількість спецій розпалює апетит, викликає погіршення запаху з рота і призводить до інших неприємних наслідків.
  9. Відмовтеся від кави, чорного чаю і солодких газованих напоїв.
  10. Після 19:00 переходите на рідини: негазована вода, трав'яні чаї.

Правила лужної дієти для схуднення

Цю систему харчування можна умовно розділити на 3 основних етапи:

  • 1 етап (тиждень) - зрушуємо надто кислотний баланс pH в потрібну сторону через зміну раціону і формування правильного режиму харчування. Це може призвести до втрати до 5 кг, але вже відмінним і навіть більш безпечним результатом буде -500 г за 7 днів;
  • 2 етап (тиждень) - формуємо харчові звички. PH більш-менш приходить в норму, самопочуття поліпшується, повертається енергія. Нормальна швидкість схуднення на цьому етапі становить від 500 г до 1,5 кг;
  • 3 етап (тиждень) - закріплюємо отриманий результат, суворіше дотримуючись правил. Енергії стає все більше, шлунок вже не турбує.

На першому етапі може спостерігатися загальна слабкість, періодичні запаморочення і нудота. В якійсь мірі це нормально, враховуючи, що організму доводиться перебудовуватися на нову роботу і проводити чистку тіла від токсинів. Тут головне - прислухатися до свого тіла. Якщо стан занадто погіршився, то не потрібно геройствувати, краще звернутися до фахівця для введення якихось індивідуальних коригувань плану.

Популярні рецепти лужних страв

Збережіть собі ці 5 рецептів з високим вмістом корисних для олужнення мікроелементів.

Зелене смузі / шейк:

  • одне велике стебло селери;
  • половинка лимона;
  • корінь імбиру (приблизно 3 см);
  • 100 г шпинату;
  • половина авокадо;
  • 0,4 л води;
  • столова ложка насіння Чіа.

Перераховані інгредієнти потрібно збити в блендері. Робіть це до того моменту, поки не досягнете однорідної маси.

Гуакамоле з помідорами:

  • авокадо;
  • помідор;
  • не менш 3 пір'я зеленої цибулі;
  • половина пучку кінзи;
  • морська сіль;
  • сік з половини лимона.

Розімніть виделкою авокадо. Далі необхідна дрібно нарізати кінзу, помідори, пір'я цибулі. Все це додайте до авокадо. Полийте лимонним соком, а потім посоліть. Одержаний набір компонентів перемішайте.

Салат з додаванням нуту:

  • 100 г листового салату;
  • 2 помідори;
  • 250 г нуту;
  • 50 г шпинату;
  • 50 г проростків (будь-які зерна);
  • пучок петрушки;
  • сік з половини лимона;
  • оливкова олія;
  • морська сіль.

Замочіть на ніч нут. На наступний день відваріть його. Промийте листовий салат, порвіть на шматочки і поріжте подрібніше. На дрібні шматочки поріжте помідори і петрушку. Потім все перемішайте. Після цього залишиться тільки заправити все маслом та соком лимону. За смаком посоліть.

Сочевиця в овочах:

  • 250 г зеленої сочевиці;
  • стебло цибулі порею;
  • білокачанна капуста;
  • пучок петрушки;
  • столова ложка сухого базиліку;
  • 3 столових ложки оливкової олії;
  • 2 столових ложки яблучного оцту;
  • морська сіль.

Відваріть сочевицю і додайте до неї базилік. Покришите туди ще і дрібно нарізану петрушку, цибулю і капусту. Заправте блюдо оливковою олією і оцтом. Посоліть за смаком.

Салат з квасолі і шпинату, який подається теплим:

  • 400 г квасолі (допустима консервована);
  • кабачок;
  • 2 моркви;
  • качан брокколі;
  • 100 г шпинату;
  • 5 столових ложок оливкової олії;
  • 3 зубчики часнику;
  • морська сіль.

Для приготування теплого салату використовується замочену на ніч квасолю. На наступний день її треба відварити. Якщо ж ви використовуєте консервовану квасолю, то її можна використовувати в придбаному вигляді.

Дрібно поріжте часник. Додайте до нього нарізані овочі. Обсмажте перераховані інгредієнти, використовуючи оливкову олію. В останню хвилину обсмаження (до стану готовності) перекиньте туди шпинат, після чого гарненько все перемішайте.

Зніміть блюдо з вогню і викладіть все на тарілку. Додайте туди квасолю і заправте маслом. Посоліть за смаком.

Як бачите, запропонована система харчування для олужнення організму може виявитися не тільки корисною, але і смачною. Дотримуйтесь її при необхідності, адже вона позитивно позначиться на вашому здоров'ї та, відповідно, на рівні життя. Це не тільки шлях до поліпшення поточного стану здоров'я, але і хороша профілактика можливих захворювань.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.